Joi, 21 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata

Stil de viata

Anasonul: Arome colorate

Email Imprimare

Binecunoscutul anason, una dintre cele mai vechi plante aromatice cunoscute de om, face parte din familia Apiaceae, fiind inrudit cu morcovul, si creste in zona Marii Mediterane, mai ales in Turcia, Spania si Siria. Numele sau stiintific este Pimpinella anisum, dar intalnim si numele de Anisum vulgare sau Anisum officinarum. In limbaj popular i se mai spune chimion dulce. El nu trebuie confundat insa cu anasonul stea chinezesc, al carui nume botanic este Illicium verum. Planta poate atinge pana la o jumatate de metru in inaltime si poate fi cultivata ca planta ornamentala. Vara, ea face flori albe; de aceea, in limba sanskrita se numeste Shweta Pushpa, adica "floare alba, pura". Mai mult, la indieni, Shweta este totodata un atribut al zeitei indiene a intelepciunii si a educatiei, Saraswati, care e cunoscuta si sub numele de Shwetambara.

Ametistul, piatra divinitatii

Email Imprimare

E adevarat ca pietrele ofera ochiului o imagine frumoasa, insa, dincolo de aspectul feeric, fiecare piatra are caracteristici speciale care actioneaza asupra nivelului energetic sau asupra anumitor dereglari fizice. Exista persoane care poarta mereu anumite tipuri de pietre atunci cand au de infruntat diferite situatii dificile, cand vor sa isi protejeze campul energetic sau cand vor sa-si redobandeasca echilibrul. Sinergia pietrelor cu uleiurile esentiale amplifica efectul pietrelor, permitand reechilibrarea acelor sfere din viata unde exista dezechilibre.

Sa stii piesele componente ale semineului tau iti poate fi de mare ajutor

Email Imprimare

Sa ai un semineu in locuinta poate fi un detaliu deosebit de incantator. Cu ajutorul lui, ne bucuram de caldura si de o ambianta superba in acelasi timp. Dar, din pacate, semineul este si piesa cea mai neglijata din interiorul unei locuinte. Multi posesori de seminee traiesc cu impresia ca semineul lor "merge si asa", fara a fi nevoie de interventie din partea lor.

Fursecuri cu miere si scortisoara

Email Imprimare

Fursecurile cu miere si scortisoara sunt aromate, gustoase si usor de preparat. Pot fi decorate cu ciocolata, glazura de apa cu zahar pudra sau simple. Combinatia de miere si scortisoara insoteste perfect un ceai fierbinte si o lectura placuta in zilele reci de iarna!
Ingrediente: 100 g miere; 2 oua; 3 linguri ulei; 30 g zahar pudra; 1 lingura scortisoara pisata; un varf de cutit de sare; 1½ lingurita bicarbonat; zeama de lamaie; zahar vanilat; faina cat cuprinde.

Alvita de casa cu miere

Email Imprimare

Delicioasa alvita de casa este un desert cu o veche traditie, un produs asociat cu momentele de sarbatoare si care se prepara, de regula, de Lasata Secului. Gustarea dulce, iubita de toata lumea, se poate prepara in foi de aluat sau de napolitana pentru cine doreste o varianta mai rapida.

Pepenele de iarna, o premiera in agricultura romaneasca

Email Imprimare

Pepenele este un fruct "exotic" pentru romani in extrasezon, cand putini isi pot permite sa cumpere acest fruct din import. De curand insa, cercetatorii Statiunii Legumicole de la Buzau au aclimatizat cu succes pepenele de iarna, un soi provenit din Asia, unde este foarte popular. Este o premiera pentru Romania, a carei reusita poate transforma pepenele din fruct sezonier intr-unul pe care il putem gasi si consuma pe toata perioada anului.

Conceptul revolutionar al casei naturale, ieftine si sanatoase, pe care oricine si-o poate permite

Email Imprimare

Un nou proiect de casa lansat pe piata romaneasca de catre arhitectul brasovean Bogdan Muresan avea sa zguduie din temelii conceptia romanilor cu privire la construirea unei locuinte rezistente, ecologice si ieftine. Conceptul caselor construite din baloti de paie este unul obisnuit peste hotare, mai ales in tarile nordice, unde aceste case sunt apreciate in special pentru latura lor naturala, ecologica.

Tocana manastireasca - reteta maicii Domitiana

Email Imprimare

Cand, prin 1918, vizita Manastirea Ratesti, Nicolae Iorga admira casutele-chilii ale celor 60 de maicute, scriind ca, in locul acesta, se simte "ca intr-o statie de aer": oaspetii se vedeau mai mult decat surorile, iar unele locuinte ii pareau niste vile in stil nou. Daca astazi istoricul ar ajunge la manastirea ascunsa intre dealurile buzoiene, s-ar intrista vazand-o in starea de-acum, dupa alunecarile de teren din ultimii ani.

Ulei de masline extravirgin si arome mediteraneene, pentru gatit usor si gustos, de la Monini

Email Imprimare

Monini a selectat o linie completa de uleiuri de masline extravirgine aromate, care pot adauga rapid si usor o nota speciala, gourmet, oricarui fel de mancare. Gama a fost aleasa pentru a satisface toate gusturile, fara a pierde autenticele si traditionalele arome ale bucatariei italiene - atat de celebra si de ravnita in toata lumea. Cateva picaturi sunt suficiente pentru a obtine o aroma completa.

Portocalul: bogatie si noroc

Email Imprimare

Portocala este unul dintre cele mai cautate fructe din lume, in multe tari fiind pe primul loc in preferintele oamenilor. Si nu e de mirare, caci are un gust delicios, unic si o serie de calitati care o fac sa fie un aliment pretios, fiind folosita in bucataria multor tari ale lumii. De cand se stie despre ei, portocalii au avut multe semnificatii simbolice pentru oameni, fiind invaluiti in mister.

Ghimbirul, ingredientul delicios si sanatos

Email Imprimare

Sa vorbim despre una dintre cele mai cunoscute radacini ale unei plante, ghimbirul! Explicatia e simpla: are atat de multe intrebuintari culinare si medicinale incat oamenii au cautat-o mereu, pretuind-i tot mai mult calitatile de exceptie. Astazi, ghimbirul este unul dintre cele mai populare ingrediente culinare de pe glob.
In Europa, il cunoastem mai ales sub forma de pudra, caci asa il gasim de obicei in magazine, insa asiaticii il prefera proaspat. Dar si noi putem cultiva usor ghimbirul acasa, pentru a-l avea la indemana atunci cand ne trebuie!

Sanatate cu aroma de pin

Email Imprimare

E ciudat ca atat de putini oameni merg in padure sa vada cum traieste pinul, cum creste si cum isi inalta lujerii, ridicandu-si bratele vesnic verzi catre lumina… sa vada succesul sau deplin - Henry David Thoreau.
Putem spune ca pinii au constituit, inca de la inceputurile timpului, un factor-cheie in progresul omenirii. Atunci cand omul grotelor a descoperit focul, el a trebuit sa il intretina aprins peste noapte. Iar acest lucru il putea face, cel mai simplu, adunand conuri de pin din padure si ingramadindu-le peste jar si cenusa.

O, brad frumos si sanatos!

Email Imprimare

Cu totii cunoastem impunatorii brazi din padurile de munte, acesti copaci falnici atat de frumosi si totodata utili pe care oamenii i-au asociat, de-a lungul timpului, cu o simbolistica importanta. Mai putin cunoscute sunt, insa, proprietatile lor. Bradul, pe numele sau botanic Abies, alcatuieste un gen care cuprinde peste 40 de specii de conifere vesnic verzi, din familia Pinaceae, fiind inrudit cu cedrul (genul Cedrus). Creste in regiunile inalte din America de Nord si Centrala, in Asia si Europa, precum si in nordul Africii. Este un copac maiestuos, care ajunge pana la 80 de metri inaltime, iar diametrul trunchiului sau poate ajunge pana la 4 metri. Spre diferenta de alti copaci din familia Pinaceae, acele bradului cresc direct din ramuri, iar baza lor are forma de cupa, iar conurile sale stau vertical pe ramuri, ca niste lumanari, axa lor ramanand acolo chiar si dupa ce ele se dezintegreaza (la fel se intampla in cazul cedrului.

Supa de rosii cu zdrente

Email Imprimare

In dieta bolnavului de rinichi, se recomanda ca masa de pranz sa inceapa cu o supa sau cu o ciorba calda, preparata in acea zi ori cel mult in seara precedenta (in general, nu sunt recomandate mancarurile conservate sau gatite de pe o zi pe alta). In cazul supelor si ciorbelor, e bine sa tinem cont de cateva aspecte: ingredientele trebuie sa fie bine spalate sub jet de apa si nu in baie de apa, pentru a nu-si diminua din proprietati si vitamine, se va prefera fierberea la foc mic, pe indelete, iar sare se va pune foarte putina sau mai bine deloc, preferandu-se obtinerea gustului din plantele aromatice folosite, ca pentru Supa de rosii cu zdrente.

Tarte cu branza si cirese (reteta pentru vremea secerisului)

Email Imprimare

Odinioara, inainte de a se apuca de seceris, gospodarii curatau toate acareturile din curte, inclusiv podurile, pentru ca acolo se aflau nu numai uneltele agricole necesare, cat mai ales pentru ca in hambare va fi depozitat graul. Acest ritual vechi de cand lumea asigura spor, bucate multe si destula paine pentru a indestula intreaga familie. Intotdeauna la sfarsitul secerisului se lasau cateva spice incarcate de boabe aurii pentru fi oferite drept ofranda lui Dumnezeu.

Ciuperci umplute cu cas dospit

Email Imprimare

Se pare ca obiceiul de a gati si consuma ciuperci, omul l-a avut inca din epoca primitiva. Si tot de pe atunci a descoperit care sunt calitatile lor... terapeutice. Noi mergem mai departe cu o poveste si o reteta. Cu ciuperci! Iarna anului 1991. Italia. Muntii Alpi. Un excursionist pasionat de munte descopera din intamplare ceea ce parea a fi un corp foarte bine conservat in ghetarul alpin. Parea la prima vedere un accident montan, dar dupa primele cercetari, Iceman, asa cum a fost botezat de ziaristi, si-a dezvaluit secretele.

Dulceata de pepene galben (sau cantalup)

Email Imprimare

Primii oameni care s-au bucurat de gustul deosebit al dulcetii au fost locuitorii din Orientul Mijlociu. Acum cateva sute de ani, ei au gasit o metoda de conservare a fructelor, pregatind dulceata, dar si peltea, cu zahar de trestie. Cavalerii cruciati nu au ramas indiferenti la inedita savoare si au adus-o cu ei in Europa, spre sfarsitul Evului Mediu.

Oblete de Dunare, gatit ca la Oltenita

Email Imprimare

Ajungem absolut din intamplare la Dunare. Iesisem dintre lanurile de floarea-soarelui, sora-soarelui - bantuisem pe un drum judetean, sinonim cu "plin de gropi" - si intram pe DN 4, Bucuresti-Oltenita. In cautare de retete! Suntem exact la jumatatea distantei dintre cele doua orase. Stanga - Capitala. Dreapta - orasul-port de pe Dunare. Privim ceasul, mai sunt cateva ore pana la caderea intunericului, e timp, deci, de inca o explorare...

Vara se renoveaza locuinta. Tot ce trebuie sa stiti despre mansarda si izolarea ei

Email Imprimare

Mansarda, sau etajul mansardat - fara placa din beton armat, este una dintre cele mai populare si raspandite sisteme constructive din tara noastra. Cunoscuta si sub numele de „acoperis francez”, mansarda este un acoperis in doua sau patru ape, fiecare dintre ele creata, la randul ei, din alte doua pante: una foarte abrupta – aproape de verticala, cealalta mai lina.

Placinta pe piatra (reteta din Tara Motilor)

Email Imprimare

Mult imi mai place sa vantur tara, in cautare de suflete bune si de retete gustoase! Si tare ma incanta, cand ajung in tara Motilor, sa musc zdravan din placinta gatita pe lespede, povestind de unde vine vorba "piatra-n casa". Cu opt ani in urma, cam pe vremea asta, cu putine zile inainte de a se stinge din viata, Radu Anton Roman a fost invitat in Apuseni, printre moti, la Garda de Sus, la o intalnire a satului, unde a fost pus - cum altfel? - in fruntea bucatelor! Tare il mai incanta sa muste zdravan din placinta gatita pe lespede, moteasca, povestind tuturor, cu placere nespusa, de unde vine vorba "piatra-n casa".

Prajitura de casa insiropata cu nuci si miere de albine

Email Imprimare

Daca cumva combinatia dintre nuci si miere se afla printre preferintele tale, atunci prajitura insiropata cu nuci si miere de albine te va face cu siguranta fericit/a! Este pufoasa si aromata si poate fi folosita si ca tort, daca este ornata cu frisca!
Pentru prepararea prajiturii ai nevoie de o tava de 18-20 cm diametru pentru ca, in cazul in care tava este mai mare, prajitura nu va fi suficient de groasa!

Energie, sanatate si savoare intr-un singur fruct: kiwi

Email Imprimare

Europenii au descoperit straniul si in acelasi timp deliciosul fruct de kiwi abia in ultimele decenii. Si nu e de mirare, pentru ca acest fruct, spre deosebire de alte fructe exotice, care cresc pe meleaguri indepartate, are o poveste destul de scurta. Asta nu inseamna ca e mai putin interesanta! Si nu trebuie sa ne miram deloc de faptul ca uimitorul fruct de kiwi a ajuns extrem de popular in intreaga lume, inclusv la noi, intr-un timp atat de scurt. Gustul sau unic, dulce-acrisor, dar mai ales proprietatile sale extraordinar de benefice pentru sanatate l-au facut celebru.

Ostropel de mistret (reteta vanatoreasca)

Email Imprimare

Lumea vanatorilor e un teritoriu inchis. O lume paralela, cu tainele si regulile ei. Dar bucataria vanatoreasca e... fabuloasa! Iar un ostropel de mistret e cea mai frumoasa experienta culinara la care mi-a fost dat sa asist.Sa asist, doar! Caci "novicilor" nu le e permis decat sa priveasca. Si, evident, apoi, sa se infrupte din bunatati!

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...25 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.