Luni, 21 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

File din istoria Bibliotecii Centrale Universitare Carol I

Email Imprimare

Biblioteca Centrala Universitara Carol I este cea mai veche biblioteca universitara din Bucuresti. Construita pe terenul cumparat de regele Carol I si proiectata de arhitectul francez Paul Gottereau, cladirea a fost inaugurata in anul 1895, asezamantul fiind numit Fundatia Universitara Carol I. In anul 1911, constructia a fost extinsa, sub atenta coordonare a aceluiasi arhitect, fiind data in folosinta in anul 1914. Pe locul unde este situata biblioteca a fost amplasata casa lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. In aceasta locuinta, Mihai Eminescu a citit pentru prima oara poezia Scrisoarea a III-a, dupa cum putem afla din placa comemorativa amplasata pe unul dintre zidurile palatului.

Ziua Inaltarii Sfintei Cruci

Email Imprimare

Sarbatoarea Sfintei Cruci este in 14 septembrie. Crucea a fost inaltata pentru a o vedea oamenii in anul 335, atunci cand Domnul nostru Iisus Hristos a fost rastignit. Este trecerea la toamna, cand unele vietuitoare se retrag in vizuini, in pamant. Busuiocul, menta, maghiranul, cimbrul se sfintesc la biserica, fiind considerate plante magice. In unele zone, busuiocul se pune la streasina casei pentru a fi feriti de rele, in livezi se leaga la pomii cu putin rod sau care nu rodesc pentru a avea belsug anul viitor, se pune in vasele din care beau apa animalele, pasarile pentru a fi sanatoase.

Faclii ale neamului - Cuviosul Ioan de la Prislop

Email Imprimare

Au aparut in ultima vreme foarte multe materiale care ne prezinta diverse tehnici de supravietuire. Filme, documentare, carti, echipamente, o intreaga industrie bine pusa la punct ne invata cum sa supravetuim si cum sa ne echipam pentru conditii extreme. Multi voinici, eroi ai zilelor noastre, ne povestesc despre cum sa rezisti cateva zile prin munti, prin paduri sau cine stie pe unde si sa te descurci cu ceea ce natura iti pune la dispozitie. Atat de extraordinar si atat de eroic, demn de toata lauda si consideratia. Citind insa vietile sfintilor constat ca abunda de exemple in care semeni de-ai nostri au trait chiar si zeci de ani in conditii extreme, fara hrana, fara echipamente, fara haine, ci doar cu mintea si inima la Dumnezeu.

Nasterea Maicii Domnului

Email Imprimare

Nasterea Maicii Domnului sau Sfanta Maria Mica este cea mai mare sarbatoare a lunii septembrie, sarbatorindu-se in ziua de 8 septembrie. Maria s-a nascut intr-o familie de crestini, Ioachim si Ana. Acestia, avand varsta inaintata si neputand avea copii, s-au rugat pentru acest lucru si ruga lor a fost ascultata de bunul Dumnezeu. Ingerul Gavriil i-a dat vestea si i-a spus ca vor avea o copila pe numele Maria. Aceasta fara de prihana la timpul hotarat a nascut pe Domnul nostru Iisus Hristos, devenind maica Acestuia, la care cu totii ne inchinam si Ii aducem slava. In aceasta zi, in traditia populara se spune ca femeile nu cos, nu spala rufe si barbatii nu fac treburi gospodaresti, pentru a nu avea necazuri, ci merg la biserica si dau de pomana.

Dependenta de magazine

Email Imprimare

Traversam o perioada cu multe situatii inedite si nesiguranta pentru societatea de azi. Am inceput sa ne punem mai multe intrebari, sa ne gandim la lucrurile pe care le facem, la ordinea si scopul lor. Ne-am refacut planurile pentru viitorul apropiat cu indoiala. Am resimtit multe lipsuri, ingradiri si constrangeri, fiecare dupa profilul cu care s-a obisnuit. Unora le-a lipsit biserica, altora clubul, altora parcul sau sala de fitness... si asa putem insira o lista intreaga. Varsta si apucaturile ne-au facut sa resimtim una sau alta, insa cu totii, aproape fara exceptie, am resimtit din plin dependenta de magazine. Traiul modern ne-a dezobisnuit sa ne producem singuri cele necesare vietii.

Primim de la cititori: Trecerile la nivel cu calea ferata din Bucuresti

Email Imprimare

Primim din nou de la cititorii nostri fideli sesizari in legatura cu trecerile la nivel cu calea ferata din Bucuresti. Multe dintre acestea nu sunt reabilitate, iar cele care nu mai servesc la nimic (linii ferate inchise) nu sunt desfiintate, asa cum ar trebui. Redam mai jos opinia cititorului nostru.
Referitor la trecerile la nivel cu calea ferata din Capitală, vedeti zona triajului si a haltei Carpați, M800, tronsonul feroviar Obor - Fundeni, tronsonul feroviar Titan - Catelu, tronsonul feroviar Glina - Berceni, tronsonul feroviar Militari - Razoare - Progresul si M902. Pe M902, de fapt, este in constructie pasajul Domnesti.

Zi de ruga si post

Email Imprimare

In data de 29 august este praznuita Taierea capului Sfantului Proroc Ioan Botezatorul, zi in care Irod Antipa, unul dintre regii care dominau Galileea si Pereia, ii cere Salomeei sa-i danseze la ospatul dat si drept rasplata ii aduce pe o tava capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea ei. Mustrata de Ioan datorita vietii in desfrau pe care o ducea, Irodiada se razbuna prin fiica sa pe Ioan, aceasta cerand capul lui. Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in Orini, in familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, da nastere pruncului, nastere ce-a fost vestita de ingerul Gavriil. Nevenindu-i a crede aceasta minune, Zaharia ramane mut pana la nasterea lui Ioan. Prea multe lucruri despre viata lui nu se stiu, doar ca a dus o viata in pustiu, primind porunca sa predice.

Primim de la cititori: Despre urbanism in Bucuresti

Email Imprimare

Cititorii nostri sunt atenti la ceea ce ii inconjoara si ne sesizeaza mereu asupra unor lucruri care nu sunt rezolvate intr-un mod optim. Unele dintre ele sunt metehne vechi, altele reprezinta situatii nou aparute. Indiferent de situatie, aceste lucruri vor trebui rezolvate intr-un viitor cat mai apropiat, indiferent de cine va ajunge la carma Primariei Generale a Bucurestiului.
Am rugamintea sa abordati intr-un articol si structura arhitecturala urbanistica a Capitalei. Daca trebuie sa chemi taxiul, ambulanta, pompierii sau politia la o scara de bloc amplasata pe o ramificatie derivata a strazii de care apartine blocul, in lateral sau in spatele acestuia, conducatorul auto e nevoit sa se strecoare cu dificultate printre masinile stationate, intalnirea masinilor si a pietonilor fiind aproape imposibila. Iar, cand e vorba de vehicule categoria C, problema se amplifica. Cel mai complicat este pentru cei de la salubritate, care sunt nevoiti sa treaca zilnic aceste probe de foc.

Manastirea Strehaia, un sfant lacas binecuvantat

Email Imprimare

Manastirea Strehaia se afla in orasul Strehaia, judetul Mehedinti, pe E70, intre Craiova si Drobeta-Turnu Severin. Manastirea a fost ctitorita de catre Matei Basarab in anul 1645, cu obste de calugari, pe domeniul proprietatea sa, veche curte a boierilor Craiovesti. Ansamblul manastiresc este compus din turnul-clopotnita, ziduri de aparare, biserica, chilii, precum si ruinele vechii resedinte domnesti. Peretele dinspre pronaos pastreaza imaginea ctitorului Matei Basarab, a sotiei sale, precum si a fiului lor, Matei. O alta pictura importanta a manastirii este cea cu boierii Craiovesti: Barbu, Parvu si Danciu.

Conacul Bellu, un loc pe cat de frumos, pe atat de misterios

Email Imprimare

Daca faci un periplu prin Romania, descoperi in fiecare colt de tara locuri pline de legenda si mister, a caror poveste atrage pe loc interesul, lasandu-te uneori mut de uimire. Unul dintre aceste locuri se afla in judetul Prahova, intr-o padurice de la marginea orasului Urlati, intr-o poienita mascata de tufani. Este cel mai frumos conac construit in secolul al XIX-lea in Tara Romaneasca, ce a servit drept resedinta de vara a familiei baronului Barbu Bellu, cel care a donat Bucurestiului terenul pe care se afla acum cel mai mare cimitir din Capitala, care ii si poarta numele.

Manastirea Sfantul Proroc Ilie din Toplita, ctitorie a primului patriarh roman

Email Imprimare

Asezata intr-o splendida gradina, manastirea din Toplita, judetul Harghita, a cunoscut, de la inceputurile ei si pana in zilele noastre o ampla si permanenta dezvoltare. Gandul intemeierii acestei manastiri a luat nastere in anul 1911, pe cand Patriarhul Miron Cristea era Episcop de Caransebes. In anul 1910, frumoasa bisericuta de lemn, construia in anul 1847, a fost adusa din comuna vecina, Stanceni, (sat vestit pentru mesterii in prelucrarea lemnului) pana la Toplita. In ziua Sfantului Proroc Ilie (20 iulie 1928), Patriarhul Miron Cristea a adresat Episcopului Nicolae Ivan al Vadului, Feleacului si Clujului, pe teritoriul carei eparhii se gasea atunci localitatea Toplita, o scrisoare, care cuprindea toate relatiile si datele privitoare la viitorul asezamant.

Marturisitori din temnite - Nichifor Crainic

Email Imprimare

Din dragoste de neam/Pornit-am ca sa cant/mosia-n care n-am/doi coti pentru mormant./Si pentru-aceasta fac/osanda cea mai grea,/nici zdreanta-n care zac/nu e macar a mea. ("Am fost facut sa n-am")
In zeghe de detinut si totusi cu dragoste de neam si tara, asa au razbatut in lagare si-n inchisori, sutele de marturisitori prigoniti pentru nesupunerea in fata regimului comunist ateu. Dumnezeu i-a tinut intregi la minte si la suflet pentru ca noi cei de astazi sa vedem si sa ne intarim din jertfa si curajul lor. Vieti ciuntite, tinereti amputate, pastrate in istoria recenta a poporului nostru ca niste vase de mult pret, menite sa ne adape la vreme de restriste.

Cacica, o mica perla a Bucovinei

Email Imprimare

Localitatea Cacica se afla 18 km de orasul Gura Humorului si la 40 km de orasul Suceava si face parte din regiunea Bucovina. Este recunoscuta prin salina care da sanatate celor multi. In anul 1780 s-au descoperit zacaminte de sare in aceste locuri si in anul 1798 s-a dat in exploatare aceasta salina cu ajutorul muncitorilor polonezi de religie romano-catolica adusi din diferite provincii ale Imperiului Habsburgic, mai ales din Galitia (in principal din Bochnia, Wieliczka si Kalusz, de langa Stanislawow). In anul 1806, administratia salinei a dat ordin sa se sape in subteran la 21 m adancime prima (capela) biserica, inchinata Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor.

File din istoria Palatului de Justitie din Bucuresti

Email Imprimare

Palatul de Justitie este una dintre cele mai frumoase si importante cladiri din Bucuresti, monument istoric si de arhitectura, construit intre anii 1890 si 1895, dupa planurile arhitectilor Albert Ballu si Ion Mincu. Piatra de temelie a emblematicei cladiri a fost pusa personal de catre regele Carol I, la 7 octombrie 1890. Inaugurarea a fost marcata si de intocmirea unui document oficial, pe pergament, prin care regele lasa palatul corpurilor judecatoresti situate in Capitala. Unul dintre cele trei exemplare ale documentului a fost zidit in palat.

In vizita la Biserica fortificata Saschiz

Email Imprimare

Comuna Saschiz este situata in judetul Mures, in partea de sud-est a Podisului Tarnavelor, la 20 de kilometri de Sighisoara, spre Brasov. La inceputul Evului Mediu, Saschizul a fost locuit de secui, dupa care acestia s-au mutat spre est, lasand locul sasilor. Acestia au ridicat Cetatea taraneasca, la aproximativ doi kilometri de sat, pe culmea unui deal. Mica distanta a facut ca biserica fortificata din mijlocul satului sa capete rolul principal de refugiu al satenilor.

Pelerini prin tara - Manastirea Frasinei si Schitul nou

Email Imprimare

S-a inrait omul, s-a facut ca fiara pentru aproapele sau. Lipsa credintei l-a indepartat de Dumnezeu, de familie, de toate valorile si reperele ce-i dadeau echilibru, liniste, pace. Am uitat poate ca trebuie sa ne bucuram de timpul in care traim, de semenii cu care ne intalnim, de toate darurile cu care Dumnezeu ne-a binecuvantat. Anul 2020 a venit cu grele necazuri pentru intreaga lume, insa o incercare nu este sfarsitul lumii.

Schimbarea la Fata a Domnului sau Obrejenia

Email Imprimare

Ziua de 6 august este sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului nostru Iisus Hristos, sau Obrejenia. Schimbarea la Fata a lui Iisus Hristos are ca semnificatie momentul in care Apostolii Mantuitorului, aflati pe muntele Tabor, s-au convins ca acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Sau.
Se spune ca in aceasta zi nu se calatoreste, vremea se schimba si toamna e pe aproape. Traditiile si obiceiurile din batrani spun ca cei ce nu tin aceasta sarbatoare vor fi vestejiti si uscati ca florile care incep sa se vestejeasca.

Racoare si parfum de vacanta acasa

Email Imprimare

Cateva zile de concediu si reintoarcerea cu drag acasa. Acasa, unde? In casa bunicilor. O casa micuta cu cerdac, c-un acoperis in doua ape, unde linistea este stapana peste tot. Se simte racoarea din casa cea mare, asa era numita camera de curat unde toate erau randuite frumos: zestrea, scoarte cusute, stergare. Mi-aduc aminte, seara, cand bunica-mi spunea povesti si mana ii mergea repede la cusut stergare, o frumusete, o adevarata arta!

Noi, romanii

Email Imprimare

Ne uitam mereu la stiri si auzim aceleasi raspunsuri, aceleasi replici. Mereu cearta, polemici, nimic bun. Ne uitam, ascultam si asteptam sa vedem si ceva bun pentru noi, dar slaba nadejde. Promisiuni desarte, nimic concret. Poate ca ne-am saturat si plictisit sa vedem mereu aceleasi emisiuni in care ura, vrajba sa puna stapanire pe noi. Ma intreb daca n-ar trebui sa fim mai buni, mai uniti, sa reusim sa iesim din acest cerc in care ne invartim mereu parca fara iesire. Ma intreb, oare suntem un popor dezbinat ori situatia din acest moment ne face sa fim asa? Multi romani isi gasesc implinirea in viata de familie sau au ca valori onestitatea sau sanatatea; nostalgia.

Batranii munti!

Email Imprimare

Muntii Rodnei sunt cei mai inalti (2303 m, Varful Pietrosul) si mai greu de strabatut din lantul Carpatilor Orientali. O frumusete de munti care, luati la pas, iti dezvaluie din misterele lor. Am ajuns la poalele lor si le-am admirat maretia si fala. Asemenea unor batrani intelepti, isi spun povestile in timp ce tu urci pe potecile batatorite de altii inaintea ta. Prin binoclu vezi departe tufele de bujori de munte si floarea de colt ce sta ca o imparateasa sa fie admirata. Copacii cu trunchiurile groase te lasa sa-i imbratisezi, sa le spui povestea ta, iti dau din energia lor si mergi mai departe.

Manastirea Sinaia, un colt de rai pe Pamant

Email Imprimare

Aflata in cadrul natural feeric al Muntilor Bucegi, Manastirea Sinaia ascunde intre peretii din piatra multa istorie. Partea veche a manastirii a fost construita intre anii 1690 si 1695 de catre spatarul Mihail Cantacuzino, in stil brancovenesc. Acesta a numit-o Manastirea Sinaia, in amintirea pelerinajului sau la Manastirea Sfanta Ecaterina de pe Muntele Sinai. In curtea veche a manastirii, langa paraclis, intr-un mic gang, se afla cavoul de marmura al lui Take Ionescu, fost om politic, avocat si ziarist, care a detinut functia de prim-ministru al Romaniei, in perioada 1921-1922. Take Ionescu a fost ingropat la manastire, conform dorintei sale, avand in vedere ca la Manastirea Sinaia se vindecase de holera.

Cheile regasirii noastre - neamul si credinta

Email Imprimare

Suntem intr-un moment de cotitura. Incatusarea rezultata din pandemia de COVID-19 a trezit in noi frici si angoase teribile. Situatii fara precedent ne arata slabi si nestatornici. Realizam ca ne-am pierdut punctele de sprijin. Ne-am lasat familia pentru prosperitatea marilor corporatii, am dat traditiile pe imprumuturi in banci, am lasat satele si batranii pentru a fi sclavi in alte tari, am dat starea de har pe sublimul "magazinelor de vise", am dat credinta pe o diagonala cu telecomanda.

Primim de la cititori: Probleme ale infrastructurii feroviare

Email Imprimare

Am primit din partea unui cititor o opinie referitoare la infrastructura feroviara a Romaniei si la trecerile la nivel cu calea ferata. Sunt intrebari justificate, la care autoritatile intarzie sa raspunda... cu fapte. Iata mai jos scrisoarea cititorului nostru.
Buna ziua! Multi ani inainte, daciccool.ro! Am rugamintea sa abordati intr-un articol si infrastructura feroviara a Romaniei. Intr-o Romanie sugrumata de treceri la nivel cu calea ferata, se pune mai mult accent pe autostrazi decat pe cai ferate, fiind astfel incurajat mersul cu masinile personale in loc sa fie incurajat mersul cu trenul, caci trenul are o capacitate cat zeci de masini si economiseste timp. Suntem mai preocupati de tronsonul Pitești - Sibiu al A1 decat de calea ferata Pitesti - Sibiu. Desi calea ferata Pitesti - Sibiu scurteaza distanta de la Bucuresti la Sibiu cu 129 km, conducerile postdecembriste ale Guvernului si ale Ministerului Transporturilor au tras si trag mata de coada cu refacerea acesteia. La fel se intampla cu calea ferata Bucuresti - Giurgiu.

Cum sa transformam stresul rau in stres bun?

Email Imprimare

Te pregatesti pentru o intalnire importanta, un interviu, o zi de munca stresanta si presiunea e continua. Daca inca nu ai plecat de acasa si te simti deja coplesit, cum vei face fata presiunii? Vei reusi? Sau te vei scufunda?
In opinia hipnoterapeutului Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, exista mai multe metode fezabile prin intermediul carora putem face fata presiunii, atat tipului cronic, care implica anxietatea si asteptari ridicate de la fiecare eveniment cu cel putin o minima importanta, cat si formei acute, care tulbura linistea doar in momentele de maxim interes, cum ar fi o intalnire importanta, o prezentare in fata unui public sau o competitie sportiva.

O oaza de lumina la Biserica Domneasca Sfantul Anton

Email Imprimare

Biserica Sfantul Anton a Curtii Domnesti din Bucuresti a fost zidita de domnitorul Mircea Ciobanul, intre anii 1558 si 1559. La sfarsitul domniei sale, biserica era ridicata la rosu. Doamna Chiajna, sotia domnitorului si fiica lui Petru Rares, a fost cea care s-a ingrijit de continuarea lucrarilor. Doamna Chiajna a fost regenta fiului ei, Petru cel Tanar, urcat pe tron dupa moartea lui Mircea Ciobanul, tatal sau, la doar 12 ani. Actuala biserica a trecut prin mai multe transformari, cea mai de seama s-a facut in anul 1715, cand domnitorul Stefan Cantacuzino a adaugat frumosul portal de la intrare.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...113 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.