Sambata, 24 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea

ROMANIA MEA

Romania in imagini

Loading images
loading
Cabana Piatra Mare si Defileul Sapte Scari Cladiri din Bucuresti Parcuri din Bucuresti Bucurestiul inedit Cetatea Rasnov Orsova Siriu Bucurestiul vazut de pe Arcul de Triumf Vulcanii Noroiosi Romania vazuta de Andra Baiasu Romania vazuta de Mihai Chiorean Barajul Oasa si Cheile Turzii Gradina Cismigiu, Bucuresti Romania vazuta de Alexandra Valentina Bobocea Vechi si nou in Romania mea de Mihai Chiorean Romania vazuta de Oana Alexandra Stanciu Clisura Dunarii Gradina Botanica din Cluj-Napoca

Articole despre Romania mea & Povesti & Pareri

Comori ale neamului - Manastirea Corbii de Piatra

Email Imprimare

Cand ne gandim la bisericile si manastirile noastre, ni se umple inima de bucurie. Pelerinajele sunt pentru noi adevarate binecuvantari. Ne place sa vedem locuri bine pastrate, bine ingrijite, locuri pline de Duh Sfant, dar si frumos impodobite. Stim cum sa privim si sa apreciem o catapeteasma, o pictura si toate celelalte componente ale unui spatiu liturgic sfant, somptuos si elegant în acelasi timp. Ne plac manastirile in special vara, cand curtile lor sunt pline de flori multicolore, gazon proaspat tuns, alei pietruite si luminate. Notele noi ale lumii moderne se impletesc cu traditia mostenita din mosi-stramosi, aducand un plus de prospetime. Ne plac toate aceste lucruri si este firesc sa fie asa, insa stim oare sa distingem valoarea acolo unde notele moderne nu au patruns?

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, cel mai mare parc natural urban din Europa de Est

Email Imprimare

Parcul Nicolae Romanescu din Craiova este cel mai mare parc natural urban din estul Europei, avand suprafata de circa 100 de hectare. Pe locul unde este situat a fost mosia familiei logofatului Bibescu, de aceea parcul a mai fost cunoscut si sub numele de Parcul Bibescu. Mosia a fost cumparata de autoritatile orasului, in anul 1848. Parcul a fost amenajat intre anii 1901 si 1903, din initiativa lui Nicolae P. Romanescu, primarul Craiovei din acele vremuri, si a fost proiectat dupa planurile arhitectului francez Edouard Redont, proiect premiat la Expozitia Universala de la Paris, in anul 1900, cu medalie de aur. A fost inaugurat la 29 septembrie 1903, in prezenta regelui Carol I. In anul1943, la intrarea principala, a fost ridicat un bust al lui N. Romanescu, ca omagiu adus celui caruia i se datoreaza initiativa realizarii minunatului parc.

Legoland, raiul pasionatilor de lego

Email Imprimare

Legoland Germania este un parc tematic situat  la 112 kilometri de Stuttgart si 109 kilometri de Munchen. Desi cred ca parcul este cu adevarat raiul iubitorilor de lego, poate fi la fel de distractiv si pentru cei mai putin pasionati, fie ei adulti sau copii. Ca si la Disneyland, parcul este impartit pe zone. Chiar de la intrare se poate vedea zona numita Miniland. Sunt expuse machetele unor obiective turistice construite din lego. Pe mine locul m-a cucerit, toate constructiile erau superbe. Mi-au ramas insa in minte Allianz Arena, stadionul cu spectatori care par atat de reali, si Venetia, cu celebrele canale si gondole. In imediata vecinatate se afla Lego City, de acolo incepe cu adevarat distractia.

Comori ale neamului - Manastirea Robaia

Email Imprimare

Multe nenorociri s-au abatut asupra poporului nostru de-a lungul secolelor, insa, din toate suferintele, ai nostri au stiut sa aprinda macar o candela, sa ridice un altar, sa marcheze locul nenorocirilor si sa-l preschimbe in loc de rugaciune. Astfel au rasarit prin toate partile vetre monahale unde cei care au scapat de prigoana au cinstit cu rugaciune memoria celor care au pierit. Pe campurile de lupta sau in locurile unde prigonitorii au varsat fara mila sangele stramosilor nostri au prins suflet mici oaze duhovnicesti pentru alinarea si intarirea celor ramasi. Asa se pare ca a inceput si istoria Manastirii Robaia, aflata in comuna Musatesti, judetul Arges.

City break la Craiova

Email Imprimare

Important centru economic si cultural, Craiova m-a impresionat prin arhitectura cladirilor, prin interesantele sale muzee, prin frumusetea centrului istoric, modernitatea bazei sportive, dar mai ales prin magnificul Parc Romanescu. Dragi citori, orasele se descopera analizandu-le, facand plimbari lungi. Craiova are multe de oferit, iar pentru a descoperi frumusetea sa, va propun sa includeti in programul vostru cateva obiective turistice care mi-au captat atentia.

Manastirea Lupsa, un colt de rai pe Valea Ariesului

Email Imprimare

Manastirea Lupsa este situata in judetul Alba, pe frumoasa vale a raului Aries, intre Campeni si Baia de Aries. Este cea mai veche, dar si cea mai bine pastrata biserica de lemn din zona Muntilor Apuseni, fiind intemeiata in anul 1429 de catre boierul Stanislav, ce apartinea familiei Lupsa. In anul 1820, presiunile antiortodoxe ale Imperiului Habsburgic au dus la desfiintarea manastirii, calugarii fiind siliti sa plece. Biserica, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, a fost folosita de greco-catolici pana in anul 1948, cand a redevenit ortodoxa. Din anul 1992, lacasul de cult functioneaza din nou ca manastire de calugari.

Comori ale Ortodoxiei - Schitul Bradetu

Email Imprimare

Tot calatorim prin tara si nu ne mai saturam de frumusetile pe care le intalnim. Sunt atatea locuri de vazut incat nu pot sa inteleg ingrijorarea unora la gandul ca pentru o perioada nu vor putea calatori peste granite. Avem un relief bogat, divers, care ne permite tuturor sa ne gasim oaza noastra de placere. Sunt locuri moderne sau rustice, mai noi sau mai pline de istorie, linistite sau zgomotoase, mai sus la munte si mai jos la mare, cu mult soare sau cu mai multa zapada... In functie de anotimp si de preferinte, fiecare isi poate petrece timpul dupa pofta inimii.

Pagini de istorie la Palatul Cercului Militar National

Email Imprimare

Palatul Cercului Militar National m-a impresionat de fiecare data cand l-am vazut. Parterul inalt, sirul de coloane duble, cele doua randuri de scari care faciliteaza accesul spre terasa, usile somptuoase, toate transforma monumentul istoric intr-un simbol al armatei romane.
Amplasamentul constructiei este terenul pe care s-a aflat Manastirea Sarindar, situat in centrul istoric al Bucurestiului, la intersectia Caii Victoriei cu Bulevardul Regina Elisabeta, in Piata Tricolorului.

Eleganta floare de bujor

Email Imprimare

Iubesc bujorii! Parfumati, colorati, minunati, adorati atat de oameni, cat si de albine, fluturi sau furnici. Se spune ca aduc prosperitate si nu intamplator se folosesc in buchetelele de mireasa. In fiecare an, in perioada de inflorire, vazele imi sunt pline de bujori, splendoarea lor imi da o stare de bine. Tufa din gradina imi aprovizioneaza toate prietenele. Bujorii mei sunt roz, cel mai des intalniti, dar exista si albi, rosii, violet sau galbeni. Tufele de bujori sunt rezistente, au nevoie de putina ingrijire si infloresc chiar zeci de ani. In gradina mamei mele se afla o tufa cultivata de bunica in tineretea ei.

Cascada Sipote, una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa

Email Imprimare

Cascada Sipote se afla in Muntii Trascaului, pe Valea Ariesului, la 2 kilometri in aval de centrul comunei Salciua, judetul Alba. Caderea de ape de la Salciua este de fapt o succesiune de cascade, cu inaltimi de pana la 15 metri, desfasurate pe aproximativ 1 kilometru. Partea cunoscuta a cascadei este cea inferioara, aceasta putand fi vazuta din drumul national 75, la trecerea peste linia ferata a mocanitei, intre Lunca si Turda. Trecatorii pot bea apa chiar din cascada, datorita unui mod ingenios de colectare si traversare a raului Aries catre parcare. Caracteristica principala a cascadei in trepte este patul de travertin. Cascada de sus, la fel de impresionanta, aduna apele din trei izvoare aflate sub un perete stancos.

Reculegere la Manastirea Sfintei Cruci din Oradea

Email Imprimare

Manastirea Sfintei Cruci din Oradea este situata la circa 2 kilometri de centrul orasului, intr-un loc binecuvantat, pe partea dreapta a Crisului Repede. Lacasul de cult a luat fiinta in anul 1992, iar in anul 1993 s-a adus in curtea sa o bisericuta de lemn, din satul Corbesti, judetul Bihor, datand de la inceputul secolului al XVIII-lea. Bisericuta, declarata monument istoric, aflata intr-o stare de degradare avansata, a fost complet restaurata. In anul 1994, s-a pus piatra de temelie a bisericii principale ce poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului".

Istorie si credinta la Biserica Kretzulescu

Email Imprimare

Biserica Kretzulescu este una dintre cele mai vechi biserici din Bucuresti, fiind construita intre anii 1720 si 1722, prin eforturile cancelarului Iordache Kretzulescu si ale sotiei sale, Safta, fiica Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu. Familia cancelarului revenise de doi ani in tara, dupa exilul in Istanbul, unde asistase la decapitarea domnitorului Brancoveanu si a fiilor lui. Biserica a fost ridicata in timpul celei de-a doua domnii a lui Nicolae Mavrocordat, pe locul unei mai vechi biserici din lemn. Biserica a fost zidita in forma de cruce, avand o turla pe naos si o turla-clopotnita pe pronaos. Lacasul de cult era la acea vreme inconjurat de cladiri care alcatuiau Hanul lui Kretzulescu. Acestea au fost ulterior demolate, spre a fi construit Palatul Regal.

Pestera cu cristale din mina Farcu, unica in Europa

Email Imprimare

Pestera cu cristale din mina Farcu este situata in bazinul superior al Vaii Rosia, din comuna Rosia, judetul Bihor. Pestera cuprinde atat galeria de mina, impreuna cu o sala de muzeu dedicata mineritului, cat si pestera propriu-zisa. Desi este mica, pestera este impresionanta, este singura pestera de acest fel din Europa, o alta pestera cu cristale, amenajata turistic, fiind in Africa de Sud. Pestera cu cristale din mina Farcu a fost descoperita in anul 1987, in urma avansarii frontului de lucru al minei Farcu. Pestera se dezvolta pe o lungime de 251 de metri si o diferenta de nivel de 16 metri.

Comori ale neamului: icoana Maicii Domnului Siriaca

Email Imprimare

Nu de putine ori, noi, romanii, am simtit ajutorul direct si binecuvantarea Maicii Domnului sau al anumitor sfinti. De ce ne-au ales pe noi si tara noastra, nu stim. Un lucru e cert: de-a lungul timplui, ne-am bucurat de protectia si mila lui Dumnezeu. De la plantarea semintei crestine in sanul poporului nostru de catre Intaiul chemat dintre Apostoli, ne-am pomenit cu oameni imbunatatiti si bineplacuti lui Dumnezeu, icoane, sfinte moaste, carti si alte odoare de mare pret, venind in tara noastra, oferindu-ne ocrotire, invatatura si mult folos duhovnicesc. Tot astfel s-a petrecut si cu icoana Maicii Domnului Siriaca de la Manastirea Ghighiu.

Cu Dumnezeu de mana suntem un neam unic in lume

Email Imprimare

Fara indoiala romanii se deosebesc in Europa prin felul lor de a fi. Carcotasii ar spune ca suntem hoti, tigani, saraci, inculti, nespalati etc. Cred cu tarie ca oricine indrazneste sa ne insulte astfel nu cunoaste nici istoria, nici traditiile, nici ospitalitatea, nici spiritualitatea poporului nostru. A cataloga un neam dupa un individ sau dupa o situatie este o dovada clara de superficialitate. Poate ca la un moment dat vreun oarecare frate de-al nostru sa fi gresit, insa a judeca la gramada este si mai gresit. Cei care ne-au acordat ragazul de a ne cunoaste stiu: romanul este harnic, primitor, iubitor de frumos, pastrator de traditii, credincios.

Vizita la Pestera Meziad

Email Imprimare

Pestera Meziad este una dintre cele mai frumoase din Romania si este situata in satul cu acelasi nume, din comuna Remetea, judetul Bihor. Intrarea in pestera se face printr-un impresionant portal inalt de 16 metri. Peisajul subteran se desfasoara pe doua niveluri. Nivelul inferior al pesterii are o lungime de 1.542 de metri, prezentandu-se sub forma unei galerii inalte. Nivelul superior are o lungime totala de 3.208 metri. In portiunea in care cele doua niveluri se suprapun, inaltimea atinge 35 de metri. Pestera este spectaculoasa, coridoarele, galeriile, formatiunile de calcar, stalagmitele si stalactitele incanta orice vizitator. In pestera Meziad s-au gasit oase ale ursului de caverna, care a disparut in urma cu 12.000 de ani. Galeriile adapostesc colonii mari de lilieci.

Pelerinaj oradean

Email Imprimare

Bisericile oradene nu pot trece neobservate de catre calatorul aflat in vizita in orasul-bijuterie. Am scris cateva randuri despre cateva dintre acestea, cu gandul sa va indemn sa le treceti pragul, daca va aflati in Oradea.
Catedrala Episcopala Invierea Domnului este construita in stil neobizantin. Piatra de temelie a fost pusa in anul 1995, iar sfintirea a fost facuta in septembrie 2020, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel si un sobor de preoti. Catedrala a fost construita in fata Cetatii Oradea, fiind legata de ea printr-un pod din lemn. Biserica a fost impodobita cu mozaicuri, clopotele sale au fost fabricate in atelierul de la Innsbruck, din Austria.

La plimbare prin Pitesti

Email Imprimare

Aflata cu familia in Pitesti, am gasit in oras cateva locuri demne de vizita, despre care doresc sa astern cateva randuri mai jos. Daca ajungeti in municipiul argesean, va recomand sa va opriti si sa le acordati putin timp! Noi am inceput vizita cu obiectivul cel mai interesant din oras, din punctul nostru de vedere.
Memorialul Inchisoarea Pitesti este un muzeu aflat in spatiul fostului Penitenciar Pitesti, care a functionat intre 1941si 1977. Memorialul a fost deschis publicului in anul 2014, fiind gazda unor expozitii si evenimente pe teme legate de detentia politica anticomunista. Locul prezinta o lectie de istorie dureroasa, dar care trebuie cunoscuta asa cum a fost in realitate. Precizez ca nu se percep taxe de intrare. Copiii sub 12 ani nu pot vizita memorialul din cauza violentei subiectului, ororile la care au fost supusi cei inchisi acolo sunt inimaginabile.

Cetatea din Oradea, un simbol al orasului

Email Imprimare

Cetatea din Oradea este un simbol al orasului, unul dintre cele mai insemnate monumente arhitectonice medievale din Transilvania. Cetatea a fost deschisa pentru vizitare in anul 2015, dupa un lung proces de restaurare. Pasind in cetate puteti descoperi pagini de istorie importante, muzeele, atelierele mestesugaresti, demonstratiile medievale, evenimentele, toate va poarta in alte vremuri. Cetatea din Oradea cuprinde 12 corpuri si 5 bastioane: Bastionul Aurit, Bastionul Bethlen, Bastionul Ciunt, Bastionul Craisorul si Bastionul Rosu.

City Break in Zurich

Email Imprimare

Desi Elvetia este considerata scumpa, va recomand o calatorie in magnifica tara a cantoanelor, iar in itinerarul dumneavoastra va indemn sa includeti neaparat orasul Zurich. Este unul dintre cele mai bogate si curate orase din intreaga lume, cel mai mare oras al Elvetiei care, desi nu e capitala, este centrul economic si cultural al tarii, dar si un centru financiar important al Europei.

Uniti pentru viata

Email Imprimare

De mai bine de un an ne luptam pentru sanatatea si viata noastra. Pandemia de COVID-19 ne-a facut sa ne gandim mai mult la sanatatea noastra si a celor din jur, sa pretuim mai mult starea de bine pe care o aveam ca pe un firesc, sa fim mai atenti la felul in care ne desfasuram activitatile zilnice. Viata este cel mai de pret dar pe care l-am primit de la Dumnezeu, prin parintii nostri si avem datoria de a ingriji si ocroti acest dar minunat. Ne-am unit eforturile pentru combaterea pandemiei, iar fiecare din locul in care s-a aflat a facut cate ceva. Medicii in spitale, autoritatile la carma tarii, profesorii in scoli, parintii la casele lor, fiecare a ajutat in felul sau.

Oradea, un oras de nota 10

Email Imprimare

Am calatorit prin toata Romania, dar nici un oras nu m-a surprins placut la fel de mult ca Oradea. Auzisem ca arata bine, dar nu mi-l imaginam magnific. E orasul care arata ca se poate si la noi, un oras de nota 10. Nu mai fusesem prin Oradea de cativa ani, suficienti pentru a observa diferenta. Toate palatele, toate cladirile istorice, si sunt destule, au fost restaurate sau sunt in curs de restaurare. Malul stang al Crisului Repede, in aval de Podul Ladislau, a fost amenajat pentru promenada si transformat intr-un punct de atractie, atat pentru oradeni, cat si pentru turisti. Sunt suficiente motive pentru a petrece cel putin un city break la Oradea si desigur pentru a reveni iar si iar. Am sa argumentez propunandu-va cateva locuri de neratat, despre care am sa povestesc mai jos.

Intoarcerea la radacini. Fericiti cei ce au o palma de pamant

Email Imprimare

De buna vreme, marile orase au fost o atractie pentru oameni. Posibilitatea unor studii mai bune, a unui loc de munca mai bine platit, accesul facil la diverse necesitati, confortul si alte oportunitati au reprezentat motoarele ce au pus populatia in miscare. Un adevarat exod al populatiei de la sat spre oras. Munca grea si conditiile de trai mai putin prietenoase au facut pe multi sa renunte la casa parinteasca si la bucata de pamant mostenite din mosi stramosi. Confortul orasului a atras ca un magnet. Satele s-au pustiit, parte din traditii au disparut, obiceiurile s-au schimbat, dragostea oamenilor pentru pamant s-a atrofiat.

O oaza de liniste la Manastirea Mihai Voda din Turda

Email Imprimare

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului a decis, in anul 2001, sa ridice pe platoul unde in anul 1601 a fost asasinat miseleste marele domnitor Mihai Viteazul o manastire cu hramul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Autoritatile locale au donat terenul pentru manastire, iar in anul 2002 au demarat lucrarile de construire, copiind arhitectura Manastirii Mihai Voda din Bucuresti, ctitorie a domnitorului din anul 1591.

Primim de la cititori: Modernizare... pe hartie!

Email Imprimare

Plimbandu-te prin capitala poti observa cu usurinta faptul ca unele zone, desi au fost modernizate, reabilitate de curand, nu au fost imbunatatite din punctul de vedere al traficului, care, de cele mai multe ori, a fost chiar motivatia modernizarii... Cititorii nostri ne-au sesizat si astfel de aspecte. Redam mai jos unul dintre mesajele primite de curand la redactie.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...116 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.