Marti, 23 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Sighisoara, locul de nastere al lui Vlad Tepes

Sighisoara, locul de nastere al lui Vlad Tepes

Email Imprimare

Sighisoara inseamna, de fapt, doua orase. Cel de jos (intins pe malul raului Tarnava Mare) este dominat de cetatea propriu-zisa, construita pe un deal, mai degraba, abrupt, la randul ei alcatuita din doua niveluri. Ideal pentru observarea strategiei inamicului. Dar viata nu era usoara in Orasul de Sus, in principal, din cauza absentei surselor de apa. Acesta este motivul pentru care locuitorii cetatii traiau in timp de pace in Orasul de Jos. Atestat documentar pentru prima data in 1280, sub numele de Castrum Sex si, ulterior, douazeci de ani mai tarziu, sub cel de Schesbourg, Cetatea Sighisoara isi datoreaza dezvoltarea sasilor, care s-au stabilit aici in secolul al XII-lea.

Dar de o crestere reala a orasului nu se poate vorbi decat incepand cu secolul al XV-lea, atunci cand cele mai bogate bresle incep sa edifice 14 bastioane celebre, dintre care doar noua au supravietuit timpului, respectiv: turnurile tabacarilor, cositorilor, croitorilor, cizmarilor, macelarilor, fierarilor, precum si Turnul cu Ceas. Dintre aceste noua bastioane, doar unul mai este locuit si astazi. Este vorba de cel al „frangherilor”, transformat in casa pentru gardianul si ingrijitorul cimitirului orasului.
Centrul istoric al Sighisoarei si-a pastrat, intr-un mod exemplar, caracteristicile unui oras medieval, fortificat, de dimensiuni reduse, care a avut, timp de secole, un rol strategic si comercial, demn de remarcat, la granitele Europei Centrale, intr-o regiune deluroasa. Frumoasa cetate feudala, admirabil conservata si cea mai evocatoare din Transilvania, este considerata locul de nastere al lui Vlad Tepes, voievodul sangeros, care, i-a inspirat lui Bram Stoker legendara figura a Contelui Dracula (printul erou al rezistentei antiturcesti care a sfarsit blestemat si decapitat).
Din anul 1999, centrul istoric sighisorean figureaza pe lista Patrimoniului Mondial. Incepand cu anul 1992, in fiecare vara, Cetatea Sighisoarei retraieste trecutul prin Festivalul de Arta Medievala. O ocazie de a reinvia, timp de trei zile, 25-27 iulie, atmosfera de altadata, cu printese si cavaleri, muzica si spectacole de teatru, artizani de toate tipurile. De-a lungul stradutelor inguste, prin pasajele romantice, prin casele cu acoperisuri ascutite, prin cladirile impresionante si turnurile de paza, inca „in picioare”…, pare ca se respira aerul din Evul Mediu.
Pe durata festivalului, Sighisoara este plina de vizitatori, din Romania si din strainatate, care iau cu asalt hoteluri si pensiuni. In prezent, peste 150 de cladiri din interiorul cetatii sunt locuite sau amenajate pentru a servi drept restaurante, magazine, cafenele sau pensiuni turistice. Este foarte placut sa te plimbi pe strazile de un farmec aparte si sa urci, spre exemplu, pe scara acoperita – datand din 1666 -, cu 173 de trepte din lemn si acoperis de sindrila, poate cea mai originala constructie a orasului (in vremuri stravechi, drumul elevilor care frecventau scoala de pe deal), pana la bisericuta ce domina orasul.
In ceea ce priveste Turnul cu Ceas, acesta este principalul loc de acces spre cetate. Adevarata emblema a orasului, o bijuterie arhitecturala, ea il priveste maiestuoasa de la o inaltime de 64 de metri. Construit intre secolele al XIII-lea si al XIV-lea, turnul a fost reconstruit in 1677, dupa un incendiu, si apoi refacut pentru a gazdui Consiliul Local. Pe o mica scena amenajata in partea de sus, o familie minuscula de figurine, sculptate superb in lemn de tei, interpreteaza acelasi spectacol, inca din secolul al XVII-lea. Un barbat cu o toba, un altul evocand un calau, figurine care marcheaza zilele saptamanii sau imaginand zeite ale justitiei si ratiunii, toate aceste personaje supravegheaza, de la inaltimea turnului, orasul medieval, singurul din lume inca locuit.
Printre edificiile cu caracter religios se impune a aminti de: a) Biserica din Deal - cel mai valoros monument istoric al Sighisoarei. Construita, in secolul al XV-lea, in stil gotic, pe zidurile unei capele, ea cuprinde, in principal, pietre funerare, marcate cu embleme corporative. In spatele bisericii, rareori deschis, se afla un cimitir, pe jumatate invadat de vegetatie; b) Biserica Manastirii Dominicane - construita in 1289, a suferit mai multe modificari si detine obiecte de mare valoare artistica, inclusiv covoare orientale. Printre pensiunile turistice din Sighisoara, Casa Legenda, situata chiar in Cetate, la cativa pasi de Piata Cetatii, in imediata vecinatate a Bisericii Franciscane, reprezinta un loc aparte. Se spune despre aceasta casa ca ar mai pastra si azi parfumul unei idile ascunse a Contelui Dracula cu o frumoasa curtezana cu care se intalnea adeseori intr-una din cele cinci camere existente si actualmente.
Prima camera este Camera Veche, cu mobilier si accesorii interioare a caror simplitate te poarta cu gandul la un stil si o eleganta de mult uitate. Aceasta este urmata de Camera Contesei, dedicata iubitei contelui, interior plin de caldura irezistibila a budoarelor de altadata. Apoi, intram in Camera Medievala, ce surprinde stilul sobru al interioarelor caselor nobilimii din Valahia medievala... si in Camera Verde, a carei intimitate si familiaritate, totodata, creeaza atmosfera confesiunilor linistite. Exista chiar si Camera de Zestre, unde bogatiile spirituale parca abia asteapta sa evadeze de sub capacul unui superb cufar din lemn…Un loc ideal pentru o perioada de relaxare, situat relativ aproape de centru. Se poate servi masa la Casa Vlad Dracul (turistii cazati aici beneficiind de o reducere de 25%). O taverna, cu o fatada, vopsita in ocru; nimic nu ar sugera, in absenta existentei unei placi montate pe peretele acestei cladiri solide, datand din secolul al XV-lea, ca ne aflam in prezenta casei natale a lui Vlad Tepes, nascut cu aproximatie in anul 1431. (Doina Ana Butman)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.