Luni, 20 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Ceausescu avea un program zilnic bine organizat

Ceausescu avea un program zilnic bine organizat

Email Imprimare

Nicolae Ceausescu - conducatorul Romaniei intre 1965 si 1989 - acumulase treptat toate functiile importante in stat: secretar general al Partidului Comunist Roman (1965-1989), presedinte al Consiliului de Stat al Republicii Socialiste Romania (1967-1989), presedinte al Republicii (1974-1989), comandantul Fortelor Armate, presedintele Consiliului Suprem al Dezvoltarii Economice si Sociale, presedintele Consiliului National al Oamenilor Muncii si presedintele Frontului Democratiei si Unitatii Socialiste. Toate aceste functii i-au permis lui Ceausescu sa detina un control strict asupra societatii romane si sa-si impuna propriile idei politice si economice.

Aceste idei au fost prezentate laudativ de intreaga presa. Ceausescu era atent daca indicatiile lui au fost respectate, daca planurile economice (cincinale) nu au inregistrat intarzieri. Programul lui zilnic era bine organizat. De acest program se ocupa Cabinetul Presedintelui Republicii. Un bun cunoscator al acestui program a fost profesorul inginer Stefan Barlea care, intre anii 1981 si 1982, a fost seful Cancelariei Comitetului Central si apoi directorul Cabinetului.
Stefan Barlea: Dimineata, cand Ceausescu venea iti puteai potrivi ceasul. La ora 8 intra [in sediul Comitetului Central]… Ofiterul de la intrare ne suna ca a intrat in sediu. Ne prezentam si-l asteptam toti trei: eu, care eram directorul Cabinetului, Nastase, care era secretarul personal, si [Constantin] Manea, care era seful Cabinetului. Il salutam: Buna ziua. Buna ziua. Nu dadea mana cu noi. Venea repede, usa era deschisa, intra in birou, se dezbraca si dupa aia suna ca sa cheme pe cineva. Daca nu avea in cap sa cheme pe cineva, incepea cu presa. Avea teancul de ziare, reviste, tot ce aparea in presa romana. Si niste carti pe masa, pe biroul lui. Carti. Cu diverse subiecte. Cu insemnari, cu biletele, pentru ca cerea informatii despre unele subiecte. Erau carti ideologice, de economie, fel de fel de lucrari, inclusiv de poezie. Iar in biblioteca avea cartile de poezie puse intr-un anumit mod. Si cam o jumatate de ora, trei sferturi de ora rasfoia presa. Lua un ziar, se uita pe el, nu intotdeauna acelasi. Daca azi lua Romania Libera sau Scanteia, maine lua altceva. Pana cand parcurgea cam tot ceea ce aparea in decursul unei saptamani. Fiecare aparitie ii trecea prin mana. Si erau destul de multe reviste. Nu din provincie. Numai presa centrala. Acolo in provincie erau ei. Si a doua chestiune: odata cu ziarele primea intotdeauna stirile Agerpres. Buletinele care se faceau. Si de la Radio… Pe care intotdeauna le avea pe masa si le citea. Daca erau ceva urgent, Manea, care le citea inainte, ii atragea atentia: Vedeti ca a venit la Agerpres o stire… Intra dupa el. Adica nu-l lasam nici jumatatea asta de ora. Sau daca eu aveam ceva urgent, intram, nu era nici un fel de problema.

Puteti citi continuarea pe antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.