Sambata, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Schitul Straja, una dintre atractiile din Valea Jiului

Schitul Straja, una dintre atractiile din Valea Jiului

Email Imprimare

Pe langa atractia turistica binecunoscuta (complexul turistic, in statiune, este amplasat la o altitudine de 1.380 de metri, fiind format din 210 cabane, case de vacanta, pensiuni si vile - dintre acestea, 38 omologate cu 1, 2 si 3 stele), masivul Straja este renumit si pentru incarcatura istorica si religioasa a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificatie istorica – aici, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte din ei fiind inmormantati in cimitirul eroilor din Lupeni. Prima datare a localitatii Lupeni este realizata in urma cu 350 de ani.

Pe atunci, principalele ocupatii ale locuitorilor zonei erau cresterea animalelor si vanatoarea. Incepand cu secolul al XIX-lea, odata cu descoperirea zacamintelor de carbune, regiunea a fost intens colonizata, Lupeni devenind un puternic centru industrial carbonifer din Romania. Se afla aici cea mai mare mina subterana din sud-estul Europei, "Exploatarea Miniera Lupeni", iar huila extrasa este de cea mai buna calitate, avand o putere calorica de pana la 9.000 de kilocalorii.
In anul 2001, Straja a fost declarata statiune turistica locala, dar ea este cunoscuta si datorita procesiunii "Drumul Crucii", organizata in Vinerea Mare a Sarbatorilor Pascale. Anual, aici, are loc "Drumul Crucii", singurul pelerinaj ortodox din Romania ce strabate muntele Straja pana la schitul construit in varf.
Din anul 2006, intrarea in Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri, pe peretii caruia sunt pictate calendarul bisericesc (in intregime) si scene din Vechiul si Noul Testament.
La cabana montana, aflata pe varful Straja, in 1996, chiar de sarbatoarea Sfintilor Constantin si Elena, seara, s-a aprins o lumina; becul s-a ars, iar flama filamentului a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de un turist, dar, dupa o vreme, a avut loc un al doilea incident, similar - o alta cruce aparand pe un alt bec; acest bec poate fi vazut la Schitul Straja.
Martorul s-a adresat staretului Manastirii Lainici, care l-a sfatuit sa ridice o cruce. Asa a fost construita Crucea in memoria soldatilor romani cazuti in luptele desfasurate pe Valea Jiului in Primul Razboi Mondial, dar si in memoria turistilor care si-au pierdut viata in zona. Comparabila cu cea din masivul Caraiman, crucea din Straja are o inaltime de 18,6 metri si o anvergura de 9 metri.
Din luna octombrie a anului 1996, de cand a fost ridicata Crucea si pana in prezent, nici un turist nu si-a mai pierdut viata la Straja. Imediat dupa construirea crucii s-a hotarat si ridicarea unui schit (langa Cruce) menit a aduce piosenie locului. O candela este vesnic aprinsa in tunel, fiind mutata zilnic in fata icoanei sfantului care marcheaza data curenta din calendar. (Doina Ana Butman)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.