Sambata, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Salamul de Sibiu - traditie romaneasca de peste 100 de ani

Salamul de Sibiu - traditie romaneasca de peste 100 de ani

Email Imprimare

Povestea Salamului de Sibiu incepe, ca orice poveste, cu A fost odata…! A fost odata un italian pe nume Filippo Dozzi, originar din Frisanco-Udine, care s-a stabilit in fostul catun Poiana Tapului. Acesta, constatand ca in Sinaia conditiile climaterice sunt favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare, foarte lung, si cu garantie de luni de zile, s-a hotarat sa cumpere, in 1910, o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel. In aceasta cladire fondeaza Intreprinderea individuala Filippo Dozzi.

Aici a inceput fabricarea Salamului de Sibiu, care a ajuns rapid pe mesele cele mai "simandicoase", fiind considerat, de la bun inceput, un produs de lux. In primii ani, fabrica a avut o activitate restransa, care s-a extins pe masura acumularii de capital. Prin 1938, de exemplu, se produceau, deja, aproape 100 tone de Salam de Sibiu.
Denumirea de Salam de Sibiu apare inca din anii '30, in scrisorile de comanda ale diversilor clienti din toata tara. Unul dintre clientii fideli ai fabricii Dozzi era furnizorul Casei Regale (considerat "Prima Fabrica de salam si mezeluri fine", premiata cu medalii de aur si Grand Prix).
Aerul de munte, mireasma padurii de conifere, aroma fumului de lemn de esenta tare poate ca sunt cateva din secretele descoperite de Dozzi si care l-au ajutat sa produca salamul ce dainuieste de un secol. In prezent, in Romania, exista sapte producatori de Salam de Sibiu.
Acesta a fost apreciat de noi, romanii, inca de la inceput, fiecare dorind sa-l aiba pe masa, macar de sarbatori. Dupa ani de asteptari, Salamul de Sibiu si-a castigat un loc de cinste pe rafturile Europei, devenind un produs recunoscut la nivelul intregii Uniuni.
Si asa, cum se spune: Nici o masa fara paine… sau fara vin!, putem extrapola: Nici o masa (buna) fara Salam de Sibiu!
Cu totii, copii, tineri sau adulti de o anumita varsta, am salivat candva, (doar) la gandul ca il vom avea pe masa de sarbatori. Craciunul sau Pastele, fiind adevarate sarbatori magice, romanii si, nu numai, le celebreaza cu mare fast, cu speranta, veselie, mancaruri traditionale si retete culinare delicioase. Evident, Salamul de Sibiu, cu un gust unic, pretios, plin de semnificatii aparte, in pateneriat cu un vin rosu, deosebit, nu este niciodata absent! (Doina Ana Butman)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.