Sambata, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea O aventura in afara timpului in Delta Dunarii

O aventura in afara timpului in Delta Dunarii

Email Imprimare

De ce ai vrea sa ajungi in Delta, pe acest pamant tanar, scaldat in soare, locul in care viata parca se opreste, locul in care uiti de e-mailuri, de „dead-line” si de orice ar putea sa iti perturbe linistea, atat de pretuita, mai ales, in momentele in care vrei sa simti ca, intr-adevar, esti in concediu?! Pentru a intelege, cu adevarat, ce ofera acest nou pamant din Europa (creste cu 40 m de pamant in fiecare an!); este a doua delta, ca marime, din Europa (Delta fluviului Volga detine primul loc) si ocupa pozitia 23 in lume; este a treia, ca importanta ecologica, din cele 300 de rezervatii naturale din lume; este una dintre cele mai mari si compacte zone de stuf din lume (240.000 ha); este locul cu cea mai bogata fauna ornitologica din lume (peste 250 de specii) – se gasesc, aici, specii de pasari foarte rare si pe cale de disparitie, cum ar fi pelicani dalmatieni, cormorani mici, gaste cu pieptul rosu sau Pelecanus crispus, Pelecanus onocrateus, Egreta alba, Egreta garzeta; dispune de pescarii cu aprox. 90 de specii de pesti de apa dulce, salcie si sarata, specii locale sau migratoare, printre care se numara si unele rare, ca Acipenseriada; este una dintre putinele zone din lume unde isi gasesc adapost mamifere, precum Mustrella Lutreola si oterul (Lutra lutra).
In anul 1990, Delta Dunarii a fost inclusa, de UNESCO, in circuitul rezervatiilor mondiale ale biosferei. A fost inclusa in reteaua internationala a rezervatiilor biosferei, in cadrul programului "Omul si Biosfera" – MAB UNESCO, de asemenea, a fost inclusa in Lista Patrimoniului Universal Cultural si Natural UNESCO. Se pare ca, odata ajuns in inima Deltei, timpul capata o alta valoare, pentru ca ziua nu mai incepe la orele 7-8 dimineata, ci la 4-5. La ora 4 trebuie sa fii treaz, daca vrei sa simti adrenalina data de pescuitul adevarat!
Aerul este atat de curat, incat, in orice secunda, cand te gandesti la acest aspect, trebuie sa inspiri adanc, din tot sufletul, sa-ti ajunga, parca, si in viata din oras, cand te vei intoarce la activitatile cotidiene. Odata cu lumina unei noi zile, incep sa se auda bataile de aripi ale pasarilor si nu stii ce este mai important sa faci: sa le privesti sau sa incerci sa imortalizezi momentele unice, atat de frumoase. De vis sunt plimbarile cu barca si, paradoxal, multora nu le mai place viteza barcii cu motor, cum s-ar crede (am aflat din povestirile lor!) - punctul de plecare pentru o aventura in delta, fiind, de obicei, Tulcea sau Sulina, iar intre cele doua orase existand mai multe cai de croaziera -, ci plimbarea cu barca cu vasle, sa creeze impresia ca aluneci pe luciul apei, fara a stirbi linistea ce te inconjoara.
Sulina, Sf. Gheorghe, dar si Jurilovca - Gura Portitei reprezinta optiunile iubitorilor, deopotriva, de mare si de Delta care vor descoperi trei dintre plajele virgine ale litoralului, intinse la marginea lacurilor enorme, de la gurile Dunarii. Plaja portului liber Sulina, singurul oras din Delta, este renumita pentru nisipul ei fin si pentru briza constanta care face mai suportabila canicula verii. Pentru iubitorii de liniste, Plaja de la Sfantu Gheorghe, nedotata cu facilitati, dar, de multe ori, preferata pentru finetea nisipului ei si pentru cadrul linistit si destul de salbatic, aici neexistand restaurante sau terase care sa o fi transformat intr-un loc zgomotos si comercial. (Paul Gheorghiu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.