Luni, 6 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea La marginea Tarii de Piatra

La marginea Tarii de Piatra

Email Imprimare

In apropierea comunei Mihai Viteazul, pe un platou cu un parc dendrologic, o troita cu inscriptia Aici a fost rapus marele Voievod Mihai Viteazul la 9 august 1601 aminteste de primul infaptuitor al unirii romanilor, ucis miseleste din ordinul lui Basta. Ariesul intra in Turda pe sub podul de la kilometrul 442 al DN 1, iar soseaua nationala DN 75 isi incheie traseul dupa un parcurs de 160 km de la Lunca.

Orasul de pe malul Ariesului a reprezentat inca din vremea dacilor un puternic centru economic si militar. Potaissa devine in anul 168 centrul de resedinta al legiunii a V-a Macedonica, avand castrul in locul denumit Cetatea Romanilor. Pe locul bailor existau inca din timpul dacilor mine de sare, a caror exploatare intensiva a luat amploare dupa ocuparea Daciei, mine amintite intr-un document datand din anul 1075. Muzeul de aici infatiseaza dezvoltarea economica si indeosebi evenimentele istorice care s-au scurs. Altare votive, pietre funerare, piese militare, relicve arheologice vorbesc vizitatorului de viata militara a orasului, de legiunea a V-a Macedonica sau de centrul intarit de la Moldovenesti. Orasul Turda este distrus de tatari in timpul navalirilor din anii 1241 si 1285, dar se reface ca oras infloritor la inceputul secolului al XV-lea.
Undele Ariesului lasa in dreapta infloritorul oras Turda si da belsug pamanturilor din "bercurile" sale presarate in lunca majora a lui, in dreptul comunei Luna. Primeste aici izvoare reci iesite la iveala langa drumul care-l urmareste de la Turda pana la Luncani. Porneste in repezisuri si isi rasfira apele pe prunduri, lasand la margine plaja de nisipuri fine in care copiii iesiti in zile de vara la pescuit sau la scalda se imbraca in stelute stralucitoare ca de aur. Si, luminat de soarele zilelor lungi de vara pana seara in asfintit, se varsa, imbatranit de drum lung, in Mures la Gura Ariesului. (Carmen Tender, Foto: wikipedia.org)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.