Duminica, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, o adevarata nestemata

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din Iasi, o adevarata nestemata

Email Imprimare

Pe Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant din centrul Iasiului, nu departe de Catedrala Mitropolitana, se afla o manastire inconfundabila, o capodopera din punct de vedere artistic, Manastirea Sfintii Trei Ierarhi. Ctitorul manastirii este domnitorul Vasile Lupu, mare iubitor de credinta. In perioada domniei sale (1634-1653), Moldova a cunoscut o adevarata inflorire culturala. Manastirea a fost sfintita in anul 1639 de catre mitropolitul Varlaam.

La Manastirea Sfintii Trei Ierarhi s-au petrecut de-a lungul timpului evenimente deosebit de importante. In anul 1640, in chiliile manastirii a fost instalata prima tipografie din Moldova. Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, daruite domnitorului Vasile Lupu, au fost aduse de la Constantinopol si asezate in manastire, intr-o nisa special zidita, in anul 1641. In prezent, sfintele moaste se afla in Catedrala Mitropolitana, iar nisa adaposteste racla cu moastele Sfantului Ierarh Vasile cel Mare, primite in dar de voievodul Vasile Lupu, in anul 1650. In anul 1645, in Manastirea Sfintii Trei Ierarhi a fost uns patriarhul Ierusalimului. In data de 28 februarie 1821, in curtea manastirii, s-a dat semnalul de eliberare a Greciei, prin vocea lui Alexandru Ipsilanti.
Manastirea este unica in cadrul arhitecturii ecleziastice romanesti. O magnifica broderie de piatra, initial aurita, imbraca in intregime zidurile bisericii. Blocurile de piatra au fost sculptate unul cate unul si sudate ulterior intre ele cu plumb topit. Dantelaria combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persane, cu motive arhitecturale romanesti. Cladirea-muzeu in care se afla Sala Gotica a fost construita, de asemenea, de catre domnitorul Vasile Lupu. Manastirea a fost restaurata sub indrumarea arhitectului Andre Lecomte de Nouy, in perioada anilor 1882-1904, si a fost resfintita in anul 1904, in vremea regelui Carol I. Piesele de mobilier care impodobesc interiorul bisericii au fost donate de catre regele Carol I si regina Elisabeta.
Deasupra usii de intrare se afla icoana Sfintilor Trei Ierarhi, lucrata in mozaic aurit. La intrarea in pronaos sunt mormintele lui Alexandru Ioan Cuza si Dimitrie Cantemir. In biserica se afla si mormantul domnitorului Vasile Lupu, alaturi de cel al sotiei sale, doamna Tudosca. Statuia cu bustul lui Mihai Eminescu, amplasata in curte, aminteste pelerinului ca poetul a locuit pentru o perioada la manastire.
Dupa ce, in timpul regimului comunist, Biserica Sfintii Trei Ierarhi a functionat ca muzeu, aceasta a redevenit manastire, in vara anului 1994, avand slujbe zilnice si viata de obste. Manastirea este inclusa pe lista monumentelor istorice din Romania. Hramul manastirii este Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie si Ioan, praznuiti pe data de 30 ianuarie. Precizez ca programul de vizitare este intre 9.30-12.00 si 15.00-17.00. Sambata, orele 9.30-12.00, este program de curatenie in biserica. (Radu Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.