Sambata, 11 Jul

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Raiul de la Manastirea Barsana

Raiul de la Manastirea Barsana

Email Imprimare

Manastirea Barsana este un obiectiv de referinta din Maramures. Motivul este clar pentru oricine paseste in curtea sa, frumusetea ei este rapitoare. Mesteri maramureseni, renumiti pentru maiestria lor, au realizat atat constructia bisericii, cat si celelalte cladiri din minunatul ansamblu. Florile multicolore, curatenia exemplara, ospitalitatea desavarsita a maicutelor intregesc coltul de rai de la Barsana.

Biserica din Barsana a fost atestata documentar in anul 1391. In anul 1717 a avut loc invazia tatarilor, care au dat foc bisericii. In anul 1720 s-a construit o alta biserica de lemn la Barsana, dar, in anul 1791, Imperiul Austriac a confiscat averea manastirii si a desfiintat-o. Satenii au mutat biserica in vatra satului, in anul 1806, spre a o feri de profanare. Acolo se afla si astazi. Biserica veche din Barsana este inclusa pe lista cladirilor de patrimoniu UNESCO.
Ansamblul manastiresc, amplasat la marginea satului, pe locul de odinioara al bisericii, este format din: biserica noua, altar de vara, aghiasmatar, staretie, centru cultural, casa de oaspeti, praznicar, chilii, casa duhovnicului, casa episcopala, turn-clopotnita si muzeu. Toate cladirile au fost construite in acelasi stil popular maramuresean. Hramul manastirii este Soborul Sfintilor celor 12 apostoli.
Biserica noua a fost ridicata intre anii 1993 si 1995. Este una dintre cele mai inalte biserici de lemn din Romania, avand 57 metri inaltime. Acoperisul, din sindrila de brad, cu streasina dubla, formeaza o dantelarie superba. Crucea de fier are inaltimea de sapte metri si greutatea de cinci sute de kilograme.
Manastirea Barsana este o minune in arta lemnului, un loc de reculegere, o impletire unica intre arta frumosului si credinta in Dumnezeu. Aflata la doar 20 de kilometri de Sighetu Marmatiei, e acel colt de rai unde iti doresti sa revii iar si iar. Va doresc sa o vizitati de cate ori aveti ocazia! Veti fi impresionati! E un loc care m-a facut sa spun ca raiul poate fi pe pamant. Un loc care nu trebuie sa lipseasca din nici un itinerar prin Maramures. Fotografiile mele pot descrie frumusetea locului, dar nu indeajuns. E mult mai frumos! (Oana-Nicoleta Rosu)


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.