Sambata, 27 Feb

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Parerea mea Puterea culorilor

Puterea culorilor

Email Imprimare

Suntem tot timpul inconjurati de ele, in orice moment, zi sau noapte, pretutindeni, chiar si in vise. Sunt minunatele culori care ne incanta simtul vazului in orice moment. Uneori nu le bagam in seama, dar ele raman acolo, fidele obiectelor pe care le reprezinta. Mai puternice, mai pale, nuantate, combinate sau amestecate, culorile reprezinta ceea ce e mai frumos intr-un oras poluat, supraaglomerat si zgomotos. De asemenea, reprezinta frumusetea si puritatea peisajelor de la tara, in nuante viu colorate, puternice si adevarate. La fel ca si zilele saptamanii, culorile sunt in numar de 7: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet.

Fiecare dintre ele are cate o simbolistica:
Rosul este simbolul virtutii, al puterii, de unde si expresia rosu ca focul. Rosul reprezinta dragoste; trandafirii rosii daruiti unei doamne inseamna iubire. Dar rosul este si durere, fiind prezent pe tricolorul romanilor si insemnand sangele curs de la eroi in apararea patriei.
Oranjul este puterea fertilitatii, a fructelor si legumelor, a vitaminelor si a alimentelor sanatoase: portocale, morcov, dovleac.
Galbenul reprezinta caldura, fiind culoarea soarelui care aduce caldura, dar si simbolul geloziei, al furiei, de unde si expresia galben de gelozie sau galben de furie. Galbenul de pe tricolorul romanilor reprezinta granele, ogoarele roditoare si fertile ale Romaniei, bogatiile tarii noastre.
Verdele este culoarea vietii, a primaverii, a unui nou ciclu in viata. Iarba, frunzele si plantele prind viata primavara, manifestandu-se printr-un verde intens. Verdele este culoarea cea mai linistitoare pentru ochi.
Albastrul reprezinta speranta, fiind culoarea cerului si a marii. Ea poate fi gasita in doua nuante principale: bleu-ciel - albastrul cerului, fiind mai pal si bleu-marin - albastrul marii, fiind mai puternic. Albastrul de pe tricolorul romanilor reprezinta pace, infinitate, dar si speranta pe timp de razboi.
Indigoul reprezinta liberul arbitru, puterea de a alege, de a avea discernamant pentru ca indigoul se situeaza intre doua culori: albastru si violet.
Violetul simbolizeaza putere si intelepciune, fiind culoarea regilor. Este o culoare nobila.
ROGVAIV este un acronim pentru aceste 7 culori: rosu, oranj, galben, verde, albastru, indigo si violet. Toate aceste culori sunt prezente in aceasta ordine in minunatul curcubeu. Acesta se formeaza mai ales dupa ploaie si este un fenomen optic si meteorologic format astfel: razele soarelui trec prin atmosfera incarcata cu picaturi fine de apa si se coloreaza in aceste nuante, trecerea de la o nuanta la alta facandu-se treptat prin amestec de culori.
Legenda curcubeului spune ca toate culorile erau prietene. Dar intr-o zi, discutand la o sueta, care mai de care s-au falit ca fiecare e mai frumoasa decat celelalte. Dumnezeu s-a suparat pe ele, trimitand o furtuna cu tunete si fulgere sa le potoleasca. Apoi le-a spus ca drept pedeapsa pentru ca s-au falit vor sta mereu impreuna si vor urma ploaia oriunde se va duce, formand frumosul curcubeu.
In concluzie, toate culorile sunt frumoase in felul lor, fara ele viata ar fi monotona. Va recomand cu caldura sa cititi cartea Nuante de cenusiu de Jasper Fforde si veti descoperi o lume alb-negru, unde culorile sunt create artificial. Astfel, putem aprecia culorile la adevarata lor valoare. (Angelica Cioaca, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.