Miercuri, 22 Sep

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Povesti de viata Poluare radioactiva versus poluare cu dioxid de carbon

Poluare radioactiva versus poluare cu dioxid de carbon

Email Imprimare

As vrea sa pot respira un aer curat, sa pot bea apa din izvor si sa manac fructe din pomii fructiferi si legume din gradina de la tara. Si tare mult mi-as dori ca si nepotii mei sa poata manca un peste din balta care sa fie sanatos. Dar pentru acesta trebuie sa ma aflu intr-o zona ferita de centrale nucleare...

In ultima vreme, am tot auzit de incalzirea globala si de micsorarea stratului de ozon, cu efecte ingrijoratoare pentru specia umana. Dar mai putin se vorbea de poluarea radioactiva. Odata cu exploziile nucleare de la Fukushima ne-am dat seama ca si cele mai performante centrale nucleare pot  produce adevarate catrastrofe. Accidentul de la Cernobil ne-a ingrozit, mii de oameni au fost evacuati din zona, alte sute au murit, altii s-au imbolnavit grav, altii nu mai pot avea copii. Cati ani ar trebui sa treaca ca Cernobilul sa fie iar locuit? Sarcofagul de beton de pe reactorul de la Cernobil inca elibereaza radiatii!
Acum dezastrul nuclear de la Fukushima ne-a reamintit cat de periculoase pot fi aceste radiatii. Ele pot imbonavii o parte din populatia Globului Pamantesc. Vantul impinge norul radioactiv in zonele cele mai departate de la accident si elemente radioactive se imprastie peste tot. Norul radioactiv contine elemente care se dezintegreaza in zeci de ani si pot aduce modificari organismului. Efectele nu se cunosc in totalitate, dar cert este ca sunt extrem de nocive.
Poluarea cu dioxid de carbon este cauzata in special de centralele electrotermice, de instalatiile de ardere industriale, dar de traficului rutier intens. Cotele acestor emisii de CO2 au crescut alarmat in ultimii ani, iar efectele sale au inceput sa apara: incalzirea globala si subtierea stratului de ozon. S-au semnat acorduri internationale pentru stoparea acestor emisii, se pot face mai multe daca lumea ar constietiza aceste efecte dezastroase.
Poluarea radioactiva produsa de centralele nucleare aduce mai multe costuri decat beneficii. Accidentele nucleare produc adevarate dezastre ecologice si produc efecte nocive pe termen lung asupra speciei umane. Sa spunem nu centralelor nucleare si sa ne unim fortele pentru a ne implica in  scaderea poluarii radioactive si a celei cu dioxid de carbon. (Daniela Stan, Foto: Stock.XCHNG)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.