Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Frumusete Parafinele, pro si contra

Parafinele, pro si contra

Email Imprimare

Cleopatrei i se dusese vestea pentru frumusetea ei. Celebra regina a Egiptului avea un adevarat cult pentru frumusete, pe care si-o intretinea natural: laptele de magarita, baile de lapte in care presara petale de trandafir, mierea si Aloe Vera sunt doar cateva dintre trucurile naturale ale frumusetii Cleopatrei. Doua milenii mai tarziu, noi apelam, de cele mai multe ori, la produsele cosmetice de pe rafturile magazinelor. Ce contin cosmeticele zilelor noastre? De la simplul sapun la cea mai sofisticata crema, aproape toate au conservanti. Si parafine. Ce sunt si ce rol au parafinele? Care sunt riscurile la care ne expunem folosind cosmetice cu parafine?

Principala materie grasa din care se fabrica produsele cosmetice provine din industria petroliera. Numele ei: parafina (paraffinum liquidum), inscrisa adesea pe ambalajul cosmeticelor dupa aqua (apa). Vorbim, cu alte cuvinte, despre o hidrocarbura ce poate contine un numar semnificativ de atomi de carbon. Dar parafina nu este singura substanta rezultata in urma distilarii si rafinarii petrolului: propilen glicolul, siliconul, polietilen glicolul (PEG) sunt si ele produse reziduale din rafinarea aurului negru. In functie de compozitie, parafina se prezinta fie sub forma solida, fiind asemanatoare cu ceara, fie sub forma uleioasa, destul de vascoasa. Inainte de prelucrare, parafina este de culoare galbena. Sub actiunea acidului sulfuric, devine alba, inodora si insipida, insolubila in apa, dar solubila in eter. Cosmeticele in care parafina si substantele asemanatoare se utilizeaza cel mai intens sunt balsamurile de buze si gloss-urile. De obicei, parafinele si alte uleiuri minerale pot insuma 10% din produsul cosmetic. Pentru ca este mai ieftina, are o mare stabilitate si se poate integra usor in orice formula cosmetica, parafina inlocuieste de multe ori uleiurile vegetale.
Specialistii fac o distinctie intre parafina propriu-zisa, cunoscuta si drept vaselina, si uleiul de parafina, ulei mineral, afirma doamna Carmencita Sava, Director de Cercetare-Dezvoltare Gerocossen. Se stie ca atunci cand este folosita in cosmetice, parafina blocheaza porii si inhiba functiile naturale ale pielii. In schimb, tocmai pentru aceasta actiune ocluziva, parafina este buna in cazul unguentelor, pentru ca ajuta la cicatrizarea pielii, adauga doamna Carmencita Sava. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, parafina poate fi asimilata de organism si este suspectata ca ar cauza diverse tulburari, mai ales la nivelul ficatului si al inimii. 
In ceea ce priveste uleiul de parafina, opiniile sunt impartite. In ciuda reputatiei proaste pe care si-a creat-o, uleiul de parafina este comparat, in cercetarile recente, cu uleiurile vegetale. Spre deosebire insa de uleiurile vegetale, care hranesc pielea, uleiul de parafina este inert si nu face decat sa creeze o pelicula protectoare la suprafata pielii, declara doamna Carmencita Sava. Exista un curent de opinie larg raspandit, potrivit caruia uleiurile ar impiedica pielea sa respire. Totusi, studiile arata ca uleiurile circula prin stratul cornos al epidermei si se topesc in membranele lipidice ale celulelor din piele. Din aceasta perspectiva, produsele de ingrijire care contin ulei de parafina ar fi indicate pentru pielea sensibila, predispusa la alergii. Si asta tocmai pentru ca uleiul de parafina nu contine nici o proteina, fiind mai bine tolerat decat uleiurile vegetale.
La ora actuala, aproape toate uleiurile destinate ingrijirii pielii bebelusilor contin ulei mineral de parafina. Produsele de ingrijire ce se aplica pe mameloane de catre femeile care alapteaza contin si ele parafina, care poate fi ingerata de bebelusi. In 2003, in cadrul unui studiu al Oficiului Federal pentru Sanatate Publica din Elvetia s-au descoperit urme de parafina in laptele matern. Tocmai de aceea, institutia elvetiana le sfatuieste pe mame sa renunte la produsele de ingrijire pe baza de parafine in perioada de alaptare, precizand ca parafinele se acumuleaza in ficat, in ganglionii limfatici si in splina.
In cabinetele de infrumusetare, parafina este folosita ca tratament pentru ingrijirea tenului si a mainilor. Pe piele se aplica parafina topita, care se raceste, formand o crusta. Pe masura ce se raceste, parafina emana caldura, temperatura de sub ea ramanand constanta. Prin patrunderea caldurii in tesuturi si prin accelerarea circulatiei sangelui, astfel de proceduri ar favoriza intensificarea proceselor metabolice din organism si eliminarea toxinelor. Mastile pe baza de parafina sunt recomandate mai ales tenurilor cu probleme, contribuind la reducerea aspectului de imbatranire a tenului si la accelerarea vindecarii cicatricilor.
Ne putem intreba, firesc, daca exista si cosmetice fara parafine. Astfel de produse exista, un exemplu fiind cele din gama Gerocossen Natural cu laptisor de matca, o linie de cosmetice destinate ingrijirii tenului si care, asa cum sugereaza si numele pe care il poarta, nu contin parabeni sau parafine. De ce a ales Gerocossen sa dezvolte o gama fara parafine? Raspunsul ni-l ofera tot doamna Carmencita Sava, Director de Cercetare-Dezvoltare al companiei: Este adevarat ca parafina face cremele mai lucioase, mai aspectuoase. Insa, dincolo de asta, nu se compara cu uleiurile naturale, cu adevarat hranitoare, pe care am ales sa le integram in produsele Natural cu laptisor de matca.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.