Marti, 16 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Embolizarea fibromului uterin, riscuri majore pentru o viitoare sarcina

Embolizarea fibromului uterin, riscuri majore pentru o viitoare sarcina

Email Imprimare

Un studiu publicat in The Official Journal of THE COLLEGE OF FAMILY PHYSICIANS OF CANADA arata ca o sarcina ulterioara embolizarii unui fibrom este relativ contraindicata. Dupa embolizare poate aparea o sarcina, dar ea trebuie monitorizata cu maxima atentie. Riscurile principale sunt nasterea prematura, o dezvoltare anormala a placentei, o dezvoltare intrauterina precara, in multe cazuri aparand necesitatea nasterii prin cezariana.

Rezultatele acestui studiu evidentiaza dupa embolizare o ameliorare cu 80-90% a sangerarii si cu 40-50% a dimensiunilor fibromului. Probleme majore apar in 5% dintre cazuri, iar mortalitatea este de 0,1-0,2%. Cu o probabilitate de 40%, in primele zile apar dureri, o stare generala proasta, greata, voma, febra si leucocitoza, care in general dispar apoi. Infectiile sunt semnalate intr-o proportie de 1-2%, disfunctiile ovariene - pana la 10%, durerea persistenta este prezenta la 5-10% dintre paciente, iar amenoreea apare in 15% dintre cazuri, in 3% fiind definitiva. In urma a 1-2% dintre embolizari se impune o histerectomie.
Studiul s-a desfasurat in opt spitale din Ontario, cuprinzand 555 de femei care au efectuat o embolizare de fibrom uterin. Dintre acestea, 164 si-au dorit o sarcina ulterioara. Doar 21 au raportat ca au ramas insarcinate in urmatorii doi ani, varsta medie la momentul embolizarii fiind de 34 de ani. Dintre acestea, trei au raportat doua sarcini. O sarcina a fost obtinuta prin fertilizare in vitro. Una dintre ele a trebuit sa sufere o histerectomie. Doar 18 copii s-au nascut vii si dintre acestia patru (22%) inainte de termen. Sase copii (33%) au avut o greutate mica la nastere, unul avand doar 1.055 de grame. Au fost 4 avorturi spontane si 2 provocate, iar 14 femei au avut probleme la nastere, 9 reusind sa nasca normal, iar 5 au nascut prin cezariana. Trei sarcini, adica 17% dintre cazuri, s-au confruntat cu o formare anormala a placentei, in timp ce incidenta acesteia este in mod normal doar de 0,3%.
Rezultatele studiului canadian sunt in concordanta si cu un studiu britanic care releva si el rata crescuta de nasteri premature, de hemoragii post-partum etc. Intr-un alt studiu, Goldberg si Pereira recomanda femeilor care isi doresc un copil sa nu apeleze la embolizare, la nevoie fiind preferabila o miomectomie histeroscopica, laparoscopica sau prin laparotomie. Este exact sfatul pe care il da si doamna doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in tratamentul infertilitatii si directorul medical al Clinicii Fertilia. Domnia sa semnaleaza aparitia unui nou medicament recomandat in cazul fibromului uterin, extrem de eficient si fara efecte secundare, Esmya, care are rolul de a face mult mai sigura operatia de fibrom uterin, diminuand sangerarea. (Foto: women.webmd.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.