Vineri, 19 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Posibile complicatii in cazul embolizarii fibromului uterin

Posibile complicatii in cazul embolizarii fibromului uterin

Email Imprimare

Doctorii Brian E. Schirf, Robert L. Vogelzang si Howard B. Chriman au publicat, in prestigioasa revista medicala Seminars in Interventional Radiology o analiza sistematica deosebit de interesanta a complicatiilor aparute in urma embolizarii fibromului uterin. In primul rand, trebuie semnalata recomandarea Societatii Internationale de Radiologie privind standardele referitoare la embolizarea fibromului uterin, conform careia complicatiile vor fi impartite drept corelate angiografiei, infectiei pelvine, ischemiei, sindromului postembolizare, disfunctiei ovariene, disfunctiei sexuale, eliminarii unor parti din fibrom, unor embolizari nonginecologice - abdominale, a nervilor etc., iradierii, reactiei adverse la medicamente, embolismului pulmonar etc. Complicatiile majore sunt semnalate in 4% dintre cazuri, in timp ce complicatiile minore - in 23% dintre cazuri.

In faza postprocedurala acuta, complicatiile imediate sunt legate mai ales de agentul de contrast, de evenimente tromboembolice, infectii si dureri, ele incluzand si pseudoanevrism, embolii la nivelul membrelor inferioare sau hematoame. Sindromul postembolizare reprezinta un fenomen bine precizat, caracterizat prin febra, greata, leucocitoza si maleza. Este importanta diagnosticarea rapida a infectiilor si necrozei uterine, facilitata de folosirea rezonantei magnetice cu contrast sporit. Complicatiile majore raportate privesc in primul rand emboliile pulmonare, ischemia uterina, necrozele, septicemia si chiar si decesul.
Dintr-un lot de 414 paciente, la 1,2% dintre acestea au aparut infectii intrauterine necesitand administrarea intravenoasa de antibiotice si interventia chirurgicala. Necroze si superinfectii au fost inregistrate chiar si la intervale de mai multe luni de la embolizare, la dureri persistente recomandandu-se investigarea prin rezonanta magnetica pentru a evita septicemiile si histerectomia. O atentie speciala este acordata riscului de necroza uterina care, nediagnosticata in timp util, poate conduce la septicemie si deces. Cazuri de deces fiind insa semnalate si in urma unei embolii pulmonare.
Eliminarea unor fragmente de fibrom, de obicei insotita de dureri abdominale si de febra, a fost inregistrata la 2,5% dintre pacienti, in cadrul unui lot de 400, de obicei in primul an. A fost semnalata, de asemenea, aparitia amenoreei tranzitorii sau permanente. Cea din urma aparand in urma embolizarii ovarelor sau a atrofierii endometrului. Disfunctiile ovariene au fost semnalate la 7,3% dintre paciente. A fost semnalata, de asemenea, pierderea capacitatii de a obtine orgasmul, ca urmare a embolizarii arterelor cervicovaginale.
De asemenea, au fost semnalate cazuri in care fibromul a continuat sa creasca drept urmare a unei embolizari incomplete, a unui spasm arterial, a recanalizarii arterelor sau a unui aport de sange colateral, de obicei din arterele ovariene. Urmarirea unui grup de 200 de paciente timp de 5 ani a evidentiat o rata de esec de 25%, incluzand in acest procent cazurile care au necesitat o ulterioara histerectomie, miomectomie, o noua embolizare sau o lipsa de ameliorare a simptomelor.
Concluzia studiului este ca embolizarea nu este recomandata pacientelor care doresc sa ramana insarcinate, concluzie la care a ajuns si doamna doctor Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in tratamentul infertilitatii, director medical al Clinicii Fertilia, care subliniaza in acelasi timp ca noul medicament Esmya reprezinta o alternativa importanta si pentru care ar trebui sa opteze pacientele care isi doresc un copil. (Foto: women.webmd.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.