Vineri, 7 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Sanatate si Frumusete Sanatate Ce drepturi au la serviciu mamele si femeile insarcinate

Ce drepturi au la serviciu mamele si femeile insarcinate

Email Imprimare

La locul de munca, atat gravidele, cat si mamele pot sa beneficieze de masuri de protectie sociala, in baza legii. In acest sens, salariatele trebuie sa obtina un document de la medicul de familie si sa informeze angajatorul cu privire la starea lor. Recent, parlamentarii au introdus anumite modificari la cadrul legislativ privind protectia maternitatii la locurile de munca, iar acestea se aplica incepand cu data de 25 iunie a.c. Regulile referitoare la protectia maternitatii la locurile de munca sunt incluse in OUG 96/2003, act normativ care sufera modificari.

Masurile de protectie sociala sunt destinate tuturor femeilor insarcinate si mamelor (lauze sau care alapteaza) care lucreaza la un angajator. In acelasi timp, protectia este acordata indiferent ca este vorba de salariate cu cetatenie romana sau a altui stat. Salariatele gravide si cele care au nascut trebuie sa mearga la medicul de familie pentru a obtine un document care sa le ateste starea. Totodata, acestea trebuie sa informeze in scris angajatorul cu privire la situatia lor. In caz contrar, angajatorul este exonerat de obligatiile impuse de lege (desi nu de toate), fata de salariatele in cauza.
De cealalta parte, angajatorii trebuie sa previna expunerea gravidelor sau a mamelor la riscuri ce le pot afecta sanatatea si securitatea, precum si sa nu le constranga sa presteze o munca daunatoare sanatatii, starii lor de graviditate sau copilului nou-nascut. Angajatorul poate anunta alti salariati cu privire la starea de graviditate a unei colege a lor doar cu acordul scris al acesteia, atat timp cat sarcina nu este vizibila, si doar daca acest lucru este in interesul bunei desfasurari a muncii.

Conditiile si programul de munca, schimbate
Daca exista aspecte care pot pune in pericol sanatatea si securitatea gravidelor si a mamelor, angajatorii sunt nevoiti sa ia masuri adecvate. Intr-o astfel de situatie vor trebui modificate temporar conditiile si/sau programul de munca. Angajatorii vor tine cont de recomandarile medicului de medicina muncii/familie si vor mentine veniturile salariatelor la acelasi nivel. Dispozitiile actuale nu fac nici o referire la durata schimbarilor conditiilor sau a programului. Daca acest lucru nu este posibil sau nu poate fi realizat din motive bine intemeiate, salariata trebuie sa fie repartizata pe un alt post. Daca nici varianta repartizarii pe un alt post nu este posibila, salariatele pot sa ceara intrarea in concediul de risc maternal.

Citeste continuarea pe ziarulunirea.ro

Sursa: www.antenasatelor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.