Miercuri, 11 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Conservarea pastailor de fasole pentru iarna

Conservarea pastailor de fasole pentru iarna

Email Imprimare

Nu stiu daca pregatirea conservelor pentru iarna este chiar o arta culinara, dar vreau sa impartasesc cu cititorii Dacic Cool din experienta mea privind conservarea pastailor de fasole. Este anotimpul cand fasolea a inceput sa rodeasca si deja ne facem provizii pentru iarna.
Indiferent de modul de conservare, se va tine seama de urmatoarele: pastaile se curata prin ruperea coditei si a varfului, fasolea se spala in mai multe ape pentru ca a fost stropita contra manei sau/si a daunatorilor, nu se lasa in apa pentru ca se intareste si se pune intotdeauna in apa clocotita.


Pastai uscate

Pastaile nu se rup. Se fierb exact un minut din momentul in care incepe apa sa dea in clocot. Se scot cu paleta si se lasa la scurs, in sita. Se intind pe o planseta de lemn sau o scandura uscata si se tin la soare. Fasolea se intoarce de 3-4 ori pe zi pentru a nu se lipi de planseta. Pentru uscarea completa este nevoie de cel putin 4 zile foarte calduroase. In ultima zi, cand s-a deshidratat aproape complet, se poate aseza pe o fata de masa.
Se pastreaza la loc uscat, in saculeti de panza sau in pungi de hartie.
Iarna, pastaile de fasole se clatesc cu apa rece si se pun direct in apa fierbinte. Nu se lasa la inmuiat in apa rece pentru ca se intaresc.

Fasole oparita, pentru pastrat la congelator
Pastaile de fasole se rup, se pun la fiert 15 minute din momentul in care incepe sa fiarba apa. Se lasa la scurs, pana se racesc. Se pun in pungi de plastic, aproximativ 500 grame. Facultativ se pot pune in punga si frunze de telina, patrunjel si cimbru.

Conservare la borcane, cu rosii
Cantitati necesare: 8 kg fasole verde, 0,75 l ulei 4,5 kg rosii, 7 linguri sare, frunze de patrunjel si de telina, 6 frunze de dafin.
Mod de preparare: Pastaile de fasole, rupte, se calesc in ulei, aproximativ o jumatate de ora, pana se inmoaie. Se adauga rosiile taiate. Compozitia se fierbe o ora.
Se adauga frunzele de patrunjel si de telina, taiate marunt, si sarea. Compozitia se mai fierbe 10 minute. Se scot frunzele de dafin.
Dupa ce se raceste putin, se adauga 2 plicuri de conservant si se amesteca bine.
Compozitia se pune in borcane fierbinti, se pun capacele si se tin in paturi pana a doua zi sau se fierb in baie de aburi. Din reteta de mai sus au rezultat 19 borcane de 800 de grame.

Conservare la borcane, cu saramura
Fasolea se fierbe 30 de minute in apa cu sare. La un litru de apa se pune o lingura de sare. Se lasa la scurs si la racit. Se asaza in borcane si se toarna saramura rece deasupra.
La fiecare borcan de 800 de grame se adauga 2 linguri de otet. Se pun sipci deasupra pentru a presa pastaile. Se leaga borcanele si se fierb pe abur o jumatate de ora, apoi se asaza in paturi pana a doua zi.
Va doresc recolte bogate si spor la prepararea conservelor. (Viorica Axinte)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.