Luni, 25 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara Iutica de ardei, ca la Licuriciu de Teleorman

Iutica de ardei, ca la Licuriciu de Teleorman

Email Imprimare

Ce vremuri erau odinioara! Chipul matusii Ioana a lu Mos Florea Nicolae din Licuriciul Teleormanului se umple de zambet cand isi aduce aminte de bucatele de demult, asa cum se gateau in vremurile de saracie, dar pline de bucurii ale copilariei si tineretii dumisale. Si ce ritualuri erau atunci!... Si ce retete! Iat-o, bunaoara, pe aceasta: iutica de raci. Racii fiind ardeii rosii specifici Olteniei, cu carne subtire si pielita tare.

Cum se procedeaza: Se coc ardeii (racii) pe plita sau pe flacara de aragaz. Daca sunt ardei uscati, se trec prin flacara putin, ca sa prinda miros de copt. Se piseaza usturoi si ardei intr-o piulita, se freaca apoi cu ulei si i se adauga apa fierbinte, pentru ca e foarte iute.
In zeama aceasta se intinge cu mamaliga calda sau cu prezna (paine), iar de multe ori in loc de lingura se foloseste un ardei uscat.
In alt fel, iutica se face fierband separat sapte-opt ardei, pana le scade zeama si ramane putina. Se piseaza usturoi deoparte. Se face o mamaliga si in zeama scurata (scursa) de la ardei se amesteca bine usturoiul pisat si putin otet si apoi se intinge cu mamaliga.

Reteta culeasa de Simona Lazar din satul Licuriciu, judetul Teleorman.
Sursa: antenasatelor.ro
(Simona Lazar, Antena Satelor)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.