Luni, 27 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Casa si Gradina Plimbare prin Pistoia si Toscana

Plimbare prin Pistoia si Toscana

Email Imprimare

Cu ocazia evenimentului trienal Vestire il Paesaggio, organizat in orasul Pistoia din Toscana (Italia), am avut ocazia sa vizitez cinci pepiniere locale. Una dintre ele este, probabil, cea mai mare pepiniera de trandafiri din Italia, Rose Barni. De fapt, in Italia sunt astazi foarte putini producatori de trandafiri, deoarece este mai ieftin importul acestora din Africa.

Rose Barni si-a inceput activitatea inca din anul 1882, iar din anul 1900 s-a axat pe cultivarea trandafirilor. Produce soiuri proprii pe mai mult de 50 de hectare (in doua locatii), in fiecare an venind pe piata cu noutati interesante. Beatrice Barni, descendenta a fondatorilor pepinierei, ne-a aratat pe viu cum se face hibridizarea pentru obtinerea unui nou soi de trandafiri. Nu este greu, insa e nevoie de multa, multa rabdare, caci din 15.000 de incercari ajung sa fie comercializate doar 4-5 soiuri noi, si asta dupa 4-5 ani, dupa ce au fost testate, in sere si in strat, pentru rezistenta la boli, schimbari climatice etc.
Multe soiuri de trandafiri sunt botezate cu numele unor personalitati din Italia. Mi-a placut mult zona in care erau prezentate posibile combinatii ale trandafirilor cu alte plante.
Pana de curand, pepiniera vindea doar butasi, insa mai nou vinde si trandafiri la ghiveci. In ultima perioada, a dezvoltat vanzarile prin curier si prin posta, chiar si peste hotare.
Interesant este ca mobilierul, casa care adaposteste sediul firmei si plansele cu trandafiri au fost realizate de catre Pietro Porcinai, unul dintre cei mai mari arhitecti peisagisti italieni ai secolului XX, care s-a nascut in Florenta si a avut o intensa activitate in Pistoia. Mai multe detalii gasiti pe site-ul www.rosebarni.it.


Pepiniera Magazzini Piante cultiva plante la ghiveci pe 5 hectare si plante in strat pe 15 hectare. A inceput in anii 1960 ca afacere de familie (asa cum este si acum) si a ajuns sa exporte in intreaga Europa. Un lucru important: intreaga apa utilizata in pepiniera este reciclata 100%. Detalii gasiti pe site-ul www.magazzinipiante.it.

Pepiniera Righetti Piante cultiva copaci la container pe 20 de hectare, conifere in strat pe 30 de hectare si alte specii de copaci in strat pe 30 de hectare. Peste 50% din totalul copacilor cultivati reprezinta productie proprie. Sunt peste 200 de specii. Pepiniera vinde in Europa, asigurand si transportul copacilor foarte inalti (18 m si peste). Detalii gasiti aici: www.righettipiante.com.

Pepiniera Niccolai Elio cultiva pe 20 de hectare mai multe specii de plante, printre care Buxus, conifere, Ilex. Foarte multe dintre acestea merg la export. Detalii, pe site-ul www.niccolaipiante.it.

Grupul Zelari si-a inceput activitatea in anul 1953. Astazi produce plante ornamentale, la ghiveci si in strat, pe nu mai putin de 150 de hectare. In fiecare an exporta un milion de plante in 16 tari din lume. Prin firma Euroambiente, grupul Zelari activeaza si in domenii  conexe – peisagistica, mentenanta, adresandu-se atat segmentului rezidential, cat si autoritatilor locale din Europa si nu numai, cu care realizeaza parteneriate. Am avut ocazia sa conduc o masinuta electrica pentru pepiniere, alaturi de Stefano Sogni, directorul comercial al firmei. Acesta ne-a explicat modul in care le propune clientilor copacii si plantele ca solutii potrivite. Ideea este sa oferi plante care se adapteaza din punct de vedere climatic zonei respective, nu sa vinzi ceva care dupa un an, doi se pierde. Regiunile asemanatoare cu aceea a Pistoiei, plasate in apropierea marii, sunt cele mai bune destinatii pentru plantele cultivate aici. Unul dintre exemple este Baku, capitala Azerbadjanului, situata langa Marea Caspica, care a initiat un amplu program de inverzire urbanistica. Detalii gasiti pe website-ul www.zelari.it.

Pentru mai multe detalii despre evenimentul Vestire il Peisaggio si despre alte activitati locale ale Provinciei Pistoia in domeniul horticol, accesati site-ul http://vestireilpaesaggio.provincia.pistoia.it.

Primul parc-pepiniera din lume
Un punct important al evenimentului Vestire il Paesaggio a fost inaugurarea primului parc-pepiniera din lume, in orasul Pistoia. Conceput si realizat de pepiniera Vannucci Piante, acesta este, de fapt, un imens showroom, in care copacii sunt prezentati in containere, nu plantati in pamant. Am avut ocazia sa particip la inaugurare.
Parcul e o pledoarie pentru natura, pentru plante, pentru ecosistem, e un parc-spectacol din care nu lipsesc arta si iluminatul surprinzator. Pe 10 hectare sunt amenajate alei sinuoase si neregulate, nerespectand geometria cu care suntem obisnuiti, iar plantele sunt foarte variate, atat ca specii, cat si ca varsta si culori. Artari de tot felul, frasini, platani, plopi, stejari, salcii, tei, cedri si corn, nuci, meri, dar si bambusi, magnolii sau Liquidambar.
Parcul-pepiniera din Pistoia are o particularitate care il diferentiaza de un parc obisnuit: se modifica, se schimba incontinuu, caci plantele se schimba - pleaca unele (in alte gradini), vin altele... E si normal, pentru ca, practic, parcul e in acelasi timp o pepiniera, un showroom. Peisagistii vor trebui mereu sa imagineze noua arhitectura, in functie de copacii si tufele care pleaca.
La acest proiect nascut sub semnul designului a colaborat si firma I Guzzini, care a asigurat o iluminare eco-sustenabila, pusa in opera de arhitectul  Mario Cucinella - astfel, noaptea este, in parc, o feerie inedita de lumini, care pune in valoare, inca o data, natura.
Organizarea acestui parc a fost posibila cu sprijinul primariei din Pistoia, al Provinciei Pistoia, al Regiunii Toscana, al statului italian, al Programului de Dezvoltare Rurala PSR 2007-2013. Sprijin financiar a venit din partea Fundatiei Cassa di Risparmio di Pistoia e Pescia. Parcul sta sub inaltul patronaj al UE, prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEASR).
Din pacate, parcul nu este public. Este proprietatea pepinierelor Vannucci. Este deschis cu ocazia anumitor evenimente publice, fiind pus la dispozita primariei din Pistoia, dar in rest este un parc destinat vizitelor private. Intre 28 si 30 iunie, parcul a fost deschis publicului, autoritatile locale organizand vizite cu ghid.
Detalii despre parc gasiti pe site-ul www.pistoianurserypark.it.
Vannucci Piante este o afacere de familie, inceputa in anul 1938. In prezent, este o foarte importanta pepiniera a lumii, avand o bogatie de varietati, multe dintre ele fiind extrem de adaptabile (clima, locatie peisagistica, sol etc.).
Cei de aici vad cultivarea plantelor ca un instrument util in ameliorarea ambientului. A cultiva o planta inseamna a face un gest concret pentru a proteja o fiinta vie, vulnerabila si pentru a oferi generatiilor viitoare o lume mai bogata, mai putin expusa riscului extinctiei. Vannucci Piante crede in modelul productiv toscan, bazat pe personal calificat si pe o perfecta combinatie intre un sol fertil si un microclimat unic, deosebit de potrivit cultivarii plantelor ornamentale.
Pepiniera a realizat, de-a lungul anilor, proiecte in peste 50 de tari din lume, printre care Parcul Eurodisney din Paris, zonele verzi ale Olimpiadei din Torino, Atena si Londra, gradina Palatului Buckingham din Londra, gradina Pavilionului Italiei la Expo 2010 din Shanghai si multe altele.
Cifre:
• 462 hectare cultivate: 220 ha cu plante in strat, 190 ha cu plante la ghiveci, 52 ha de sere.
• 1.500 de specii si varietati: 198 varietati copaci, 135 varietati conifere, 480 varietati arbusti, 92 varietati plante urcatoare, 105 varietati plante mediteraneene, 32 varietati palmieri. 
• Exporta in 51 de tari - 65% in Europa, 35% in restul lumii.
• 95% din apa neabsorbita de sol este colectata in iazuri.
• Detine cel mai mare showroom din Europa: 3.000 mp. Este adapostit intr-o cladire din sticla si prezinta, in acest an, nu mai putin de 3.000 de plante.
• Pepiniera are 750 de angajati, pe care ii considera colaboratori valorosi.
• Depozitare pe 45.000 mp, cu zone climatizate si acoperite. Transport climatizat.
Aflati mai multe detalii pe site-ul www.vannuccipiante.it.


Fattoria di Celle – Collezioni Gori

Provincia Pistoia are un mare potential turistic. Turismul cultural, turismul de arta, agroturismul (alaturi de turismul clasic, evident) sunt bine reprezentate si bine promovate. Unul dintre punctele de interes artistice cele mai importante, dupa parerea mea, este Fattoria di Celle – Collezione Gori. Pe acest domeniu, la sfarsitul secolului al XVII-lea, cardinalul Carlo Agostino Fabroni din Pistoia a construit Villa Celle si capela alaturata. In anii 1800, arhitectul local Giovanni Gambini a conceput si realizat marirea parcului, planificand o gradina in stil englezesc. In anul 1970, Giuliano Gori si-a mutat aici colectia de arta si, de atunci, a invitat mai multi artisti sa creeze opere pe acest domeniu vast, care include coline, paduri si pajisti. Rezultatul este o colectie de arta cu totul deosebita, in mijlocul naturii.
Detalii despre artistii care au avut interventii artistice aici gasiti pe site-ul www.goricoll.it.

Turism in Toscana
Daca tot nu stiam mare lucru despre Toscana, acum, ca m-am putut plimba un pic prin zona, pot zice ca, intr-adevar, este o regiune deosebita. La cina festiva din 28 iunie (care a avut loc chiar intr-o pepiniera de langa Pistoia), langa mine stateau cativa italieni. La un moment dat, o doamna mai in varsta il intreaba pe tipul de langa mine, mult mai tanar: De unde sunteti? Din Toscana? Din Livorno. La care doamna, cu admiratie: Aaaaa, livornez! In mod evident, oamenii erau foarte mandri ca sunt din Toscana - documentandu-ma un pic, am inteles si de ce.
Marele (da, chiar a fost mare si, pe alocuri, inca mai este!) Stendhal zicea cam asa: Exista un singur loc din lume in care cotidianul sa se reflecte atat de desavarsit si de sublim intr-o mirabila intrepatrundere dintre natura si cultura. Este Toscana...
Am in fata cateva prospecte aduse din Pistoia. Sunt ale unor firme care organizeaza niste sejururi mai deosebite, total diferite de excursiile clasice gen zburat, cazat hotel, mancat bine la fast food, shopping, iar hotel, piscina, mereu hotel, zburat acasa, laudat la prieteni fost la 5 stele, nevazut nimic din tara aia. Adica exact cam ce ziceam eu ca ar merge in Romania, daca noi, romanii, am sti cum sa facem lucrurile, de exemplu daca ne-am cumpara niste nemti sau olandezi si daca am reusi sa construim niste kilometri de sosele ca lumea (ca lumea = ca peste tot in lume), daca tot cotizam cu miliarde de euro. Adica exact turism de arta, turism cultural, agroturism, turism rustic, turism de vin, turism relaxat, turism slow. Itinerare exclusiviste, pentru grupuri mici, selecte, pretentioase, care vor vacante memorabile, nu junk travel. Vacante tematice, croite special pentru gusturile lor.
A Passo d'Arte propune itinerare exclusiviste in Toscana. Ofera un Grand Tour printre locatii nobiliare, capodopere manieriste si colectii de arta ambientala, un itinerariu prin culorile si aromele unui taram sculptat de oameni, printre vii seculare si gradini artistice, are un traseu toscan intitutlat Catedralele vinului, in care poti simti spiritul lui Fufluns, zeul etrusc al vinului, si mai are un traseu al relaxarii, in care te poti abandona placerilor unui tratament termal, printre castele medievale si colectii de arta contemporana.
Tot A Passo d'Arte are un sejur de trei zile (un weekend) intitulat Chianti secret, in inima regiunii toscane Chianti, celebra pentru vinurile sale. Sunt vizitate podgorii, abatii stravechi si restaurante de avangarda. Mai multe detalii, pe www.apassodarte.com.
All'Ombra del Tiglio este un fel de han situat in Provincia Pistoia, foarte aproape de Florenta, Pisa, Lucca si Vinci. Cladirea este, de fapt, un fost cuptor din anii 1700, restaurat. Aici, poti savura stilul de viata toscan, al traiului indestulat si relaxat, in armonie cu natura si pamantul. Te poti plimba linistit printre vii si maslini, in liniste, savurand aromele naturale, ai parte de confort si relaxare in camera si beneficiezi de deliciile bucatariei traditionale toscane. Detalii, pe www.allombradeltiglio.it.
Mda, suna mai mult decat imbietor. Ceea ce m-a frapat si, in acelasi timp, m-a intristat este ca Toscana seamana foarte mult cu zonele deluroase din Romania, iar clima e cam aceeasi. Practic, frumusetea locurilor o avem si noi in aceeasi masura. In schimb, nu avem nicio promovare - nici noi, romanii, nu stim prea multe despre frumusetile din Romania, darmite altii... (Felician Scorobete, decoresque.blogspot.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.