Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Festivaluri si Targuri Batranii de iarna, targ de Sfantul Nicolae la MTR

Batranii de iarna, targ de Sfantul Nicolae la MTR

Email Imprimare

In volumul Varstele timpului (Editura Meridiane, 1988), etnologul Ion Ghinoiu a sesizat ca in calendarul ortodox sfintii imbatranesc pe masura ce trec lunile. Etnologul Irina Nicolau a continuat aceasta observatie in articolul Batranii de iarna: Ideea ca timpul imbatraneste, se deterioreaza, se ingusteaza se exprima direct in ridurile sfintilor din icoane, in lungimea barbilor si in parul lor alb. Ianuarie incepe cu un Sfant Vasile tanar si rumen in obraz, urmeaza Sfintii Toader si Gheorghe, calareti razboinici, Sfantul Ilie este mai trecut, dar inca in putere, dupa care vin batranii. Sfantul Dumitru este batran, la fel Sfantul Andrei si Sfantul Nicolae si, mai batrani decat toti, sunt Mos Ajun si Mos Craciun. Observ ca imbatranirea ii priveste pe sfinti, nu si pe sfinte, si nu pe oricare dintre sfinti, ci numai pe cei mari. Pentru ca in sat exista sfinti mari - adevarate borne ale timpului -, sfinti mijlocii, care asigura tic-tacul sarbatorii, si sfinti marunti, cu nume putin cunoscute.

Peste 60 de mesteri mari, cei mai priceputi olari, lingurari, cojocari, cofetari, tesatoare, cusatorese, impletitoare, pielari, rudari, iconari, cioplitori... vin din toate zonele tarii la Muzeul National al Taranului Roman cu lucruri frumoase, numai bune de admirat si tocmit. Sunteti asteptati de vineri, 4, pana duminica, 6 ale lunii lui Undrea, de la orele 10 de dimineata, pana la 6 seara, la evenimentul Batranii de iarna.
Puteti admira si cumpara: jucarii, nuieluse, masti, ii, podoabe, opinci, cergi, scoarte, strachini, oale de sarmale, icoane, pristolnice, blide, marame, ibrice, chimire, curele, genti, alambicuri, blidare, copaite, sararite, pipernite, gavane, lingurare, linguri, fluiere, ocarine, impletituri din panusi, oale, scaunase, stergare, lazi de zestre, catrinte, camasi, fote, clopotei, zurgalai.
Nu vor lipsi nici bunatatile precum prajiturile de casa, cozonacii, mierea de albine ori ierburile de leac si nici traditionala tuica.
Vizitatorii sunt invitati, de asemenea, sa rasfoiasca, sa citeasca si sa-si imbogateasca rafturile bibliotecii cu publicatiile muzeului: carti cu teme etnologice, carti-obiect, albume ori revista Martor.
Pretul biletului de intrare la targ: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Organizatorul evenimentului: Muzeul National al Taranului Roman. Coordonatori: Oana Constantin si Simona Hobincu (Sectia Educatie muzeala).
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si canalul media online www.accmediachannel.ro si revista online www.daciccool.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.