Joi, 28 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Sfantul si cultul sfintilor

Sfantul si cultul sfintilor

Email Imprimare

Despre cultul sfintilor s-a scris mult, din diferite perspective si sub diferite abordari. Cartea lui Anton Caragea aduce insa un suflu nou prin abordarea sistematica ce tradeaza rigoarea profesorului universitar si intelegerea nuantata a problematicii, atat de vaste, abordate in aceasta carte, intelegere ce beneficiaza de experienta asigurata de calatoriile si studiile intreprinse de Anton Caragea in calitate de istoric al civilizatiilor, dar si de o vasta documentare bibliografica.

Pornind de la un citat de secol V al Episcopului de Cyr, Teodoret, Filosofii si oratorii au cazut in uitare; poporul nici macar nu cunoaste numele imparatilor si ale generalilor lor; dar toata lumea stie numele martirilor, mai bine decat pe cele ale prietenilor, autorul - deja de la inceputul textului - ridica intrebarea la care incearca sa raspunda in cele 300 de pagini ale cartii: cine sunt sfintii, ce inseamna cultul sfintilor si care este istoria lor.
Sentimentul profund, care dainuie de 2.000 de ani in sufletul fiecarui credincios, ca sfantul uneste intr-o legatura vesnica Cerul Divin si Pamantul Omenesc, merita intr-adevar o minutioasa atentie.
Cartea cuprinde o analiza ampla ce incearca sa acopere diferitele aspecte ale acestui subiect atat de vast sub aspect istoric, doctrinar si procedural. Incepand cu aspectele istorice si ale relatiei sfantului cu credinta, autorul deschide drumul spre o abordare a celor mai felurite aspecte ale cultului sfintilor. Nu sunt uitate aspectele procedurale ale canonizarii, dar nici rolul relicvelor si al hramului in cultul sfintilor, a vietii, imaginii si devotiunii sfantului. Sunt abordate insa si aspectele atat de delicate ale relatiei dintre sfant si imaginea lui Christos si cea dintre mucenita si imaginea Fecioarei Maria.
In acelasi timp, stilul modern, clar si cursiv, in care este scrisa cartea asigura o lectura nu numai instructiva, dar si placuta, menita sa te introduca rapid pe taramul atat de interesant si bogat in nuante si intelesuri peste care riscam sa alunecam mult prea usor, dar care joaca un rol atat de important in istoria noastra si, inainte de toate, in viata si cresterea noastra.

Anton Caragea - Sfantul si cultul sfintilor, Editura Herald, Bucuresti, 2009, pret: 30 lei

 

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.