Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Carti, CD-uri, DVD-uri Fenomenul Cucuteni, lansare de carte la MTR

Fenomenul Cucuteni, lansare de carte la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta sambata, 2 noiembrie 2019, de la ora 12.00, la Sala Acvariu, la lansarea volumului Fenomenul Cucuteni in culturile neolitice din spatiul geografic locuit de romani, de prof. univ. dr. Radu Adrian. Intrarea este libera.

Ornamentele cucuteniene sunt nonfigurative si reprezinta, fara indoiala, simboluri ale credintei sau mesaje dependente de mituri. Imaginile zoomorfe sau antropomorfe apar foarte rar. Insa toate reprezinta idei care se cereau respectate si erau afisate pe peretii vaselor de ceramica pentru a fi cunoscute in casa fiecarui pamantean. Forma si ornamentarea vaselor din acea perioada ilustreaza atat nivelul inalt al educatiei estetice la care ajunsese populatia, cat si credinta unitara. In intinderea uriasa a teritoriului in care s-a dezvoltat cultura Cucuteni, imaginile de pe vase indeplineau rolul de mass-media pentru pastrarea religiei, pentru dezvoltarea unitara a gandirii, ca si pentru respectarea unor norme si legi socio-umane.
Astazi, au ramas, de la cucutenieni, cateva sute de mii de vase si statuete din ceramica. Toate sunt raspandite si fac onoare muzeelor din Romania, Moldova, Ucraina, Polonia si Bulgaria.
Romanii sunt si urmasii daco-getilor, despre care tot Herodot scria ca sunt cei mai viteji si drepti dintre traci. Ei le poarta ADN-ul in sange, caci de milenii traiesc doar din rodnicia pamantului, nu poarta razboaie de agresiune, iubesc pacea si sunt intelegatori si ospitalieri cu veneticii. Dar au luptat impotriva cotropitorilor si si-au dat viata pentru pamantul lor. Partial, ceramica veche si-a pastrat traditia in spatiul romanesc. Multe dintre motivele decorative de pe ii, fote, baticuri, marame, catrinte, ilice, zabune, covoare si paretare, pleaca de la ornamentele vechi de pe ceramica de Cucuteni. Iar arta lemnului crestat, cu geometrismul ei sofisticat, a ramas nealterata de-a lungul istoriei si o gasim pe toate piesele utilitare din gospodaria omului de la tara. Ornamente daltuite apar pe uluca gardului, trec pe stalpul prispei, pe streasina, pe lada de zestre, leaganul pruncului, masa si spatarul scaunului, stelajul veselei, plosca de apa, caucul, furca de tors, cuierul pentru haine, linguri si polonice de lemn, ciutura fantanii, si chiar pe fluierul, tiparul casului si bata ciobanului. Tot timpul, romanii au avut si si-au pastrat, pentru sufletul lor, un folclor autentic si unic, de mare profunzime. S-au conservat in istorie, mostenindu-l din neoliticul zonei dintre Nistru si Tisa, si inca traiesc inconjurati de obiectele artizanale facute cu mana lor, isi iubesc stramosii, ii pomenesc in ritualuri, le pastreaza limba si se inchina la icoanele vechi. In nordul tarii, in Oas, pamantenii isi rezuma foarte scurt trecutul si viitorul, spunand: Om fo, s-om fi!
Mai multe detalii gasiti la www.muzeultaranuluiroman.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.