Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Ierarhii de lumina, expozitie de pictura pe sticla, la MTR

Ierarhii de lumina, expozitie de pictura pe sticla, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 13 mai 2021, de la ora 17.00, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei de pictura pe sticla realizata de Maria Constantinescu, Ierarhii de lumina.
Doamna Maria Constantinescu, artist plastic, membra UAPB, a inventat un stil unic - inconfundabil. A plecat de la traditie si a ajuns la modernitate, la simbol. Acest fapt il recunosc toti criticii de arta care au scris despre ea si despre lucrarile ei, Vasile Dragut, Nicolae Steinhardt, Alexandru Balaci, Ricardo Barletta, Cornel Antim, Luiza Barcan, Francoise Bornardele, Franz Grishaufer, Paul Barbaneagra, Horia Roman Patapievici si altii.
Maria Constantinescu a avut onoarea ca despre ea sa scrie unul dintre cei mai mari critici de arta ai Europei, considerat papa istoriei artelor, Giulio Carlo Argan, acest fapt reprezentand cel mai mare premiu acordat unui artist. Are onoarea sa fie academician Burchardt si membra a Academiei artelor traditionale din Romania. A expus in muzee importante din tara si strainatate si are lucrari in colectii de stat si particulare, cum ar fi, de exemplu, o compozitie zodiacala la Casa Regala a Spaniei, despre care regina Spaniei a spus: iata ceva nou sub soare!“ (Razvan Theodorescu)
Maria Constantinescu si-a ales drumul sau in arta. Ceea ce creeaza ea o exprima in cel mai profund sens al cuvantului, pentru ca arta ei i se aseamana. Este o arta solara, prin care creatoarea cauta sa isi inalte privirea catre Dumnezeu (care, asa cum inteleg eu, pentru ea inseamna iubirea si lumina divina, soarele care ne lumineaza sufletul si spiritul, astfel incat sa iertam si sa iubim neconditionat). Artista o face, pornind de la ceea ce a invatat, incercand sa isi cunoasca radacinile spirituale ale natiei din care face parte, cu speranta ca, pe aceasta cale, vom putea crea intre noi pace, dragoste si armonie. Intelegerea traditiei este un demers intelectual, dar si unul care transcende ratiunii. Nu e, intotdeauna, nevoie de explicatii savante, pentru a te apropia de traditie.
Maria Constantinescu a ajuns si acolo, dar a pornit de la o cunoastere empirica, in comunitatea argeseana in care s-a nascut. Pe aceasta temelie se asaza arta ei, care indrazneste sa priveasca spre Soarele dumnezeirii. Si nu o poate face altfel, decat prin captarea luminii. Probabil, din acest motiv, sticla este unul dintre materialele preferate pe care le modeleaza artista si prin intermediul caruia gaseste calea ei proprie de a imblanzi lumea obiectuala de care e inconjurata. Culorile nu blocheaza drumul luminii, ci doar o filtreaza, in grade si proportii diferite. C
hiar si cand lumina nu este, in unele cazuri, personajul principal al artei sale, cand obiecte care nu sunt translucide isi gasesc loc printre martorii existentei sale, careia ii este atat de mult dedicata, Maria Constantinescu gaseste calea pentru a transforma, in mod miraculos, si aceste creatii in cautatori ai luminii. Culoarea Mariei se ataseaza de material doar pentru a-i conferi un sens al unei nestiute cautari catre lumina, pe un drum pe care doar artista il cunoaste. Numai asa se poate explica senzatia de soare, de libertate luminoasa pe care o traiesti atunci cand te afli in preajma lucrarilor Mariei Constantinescu.
Daca tot acest efort al artistei - care presupune foarte multa truda fizica, dar care ramane nestiuta pentru privitor, pentru ca ea nu se cramponeaza de torsiunile pe care le indura materialele, nu le consemneaza trecerea, nu vrea sa demonstreze cat este de greu sa fii artist, incercand, doar, sa le indrepte catre directia privirii sale - ar fi fost unul menit sa se opreasca la materie, artista si-ar fi tradat nazuintele. Dar ea reuseste sa sublimeze materia, transformand, in mod miraculos, totul, in lumina care ne inunda nu doar privirea, ci si sufletul. Nu este lumina ucigatoare, a soarelui nemilos, care parjoleste totul, ci aceea pe care se pare ca numai Dumnezeu o poate transmite spre noi, lumina unui Soare imblanzit de privirea plina de speranta a artistei, de rugaciunile pe care ea le inalta, zilnic, spre Dumnezeu (lumina si iubire...). Despre aceasta lumina vorbeste intreaga arta a Mariei Constantinescu, indiferent cum si-a intitulat ea ciclurile de lucrari care au grupat, de-a lungul anilor, teme sau tehnici diverse. Este o lumina care o innobileaza pe ea si care ne ofera alegerea unei cai la capatul careia sa ne putem afla implinite propriile sperante de mai bine, de mai frumos, de viata.
(Virgil Stefan Nitulescu)   
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu, in perioada 13-23 mai 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Intrarea este libera.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.