Marti, 24 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Traditia merge mai departe in Tara Ovazului

Traditia merge mai departe in Tara Ovazului

Email Imprimare

Cea de-a noua editie a celui mai mare festival dedicat culturii si traditiilor sasesti din Transilvania, Saptamana Haferland, va avea loc fizic si online in perioada 30 iulie - 1 august si se doreste a fi o reintoarcere la valorile autentice ale sasilor si un mesaj de sustinere si promovare a potentialului cultural si turistic din Tara Ovazului. Anul acesta, Traditia merge mai departe in Tara Ovazului reprezinta o renastere a festivalului si o adaptare a programului la noua normalitate, impusa de pandemie. In conditii de siguranta, timp de trei zile, veti avea ocazia sa asistati la reprezentatii artistice de inalta tinuta si la momente care sa va aduca aminte de vechile traditii ale locuitorilor din satele sasesti. Evenimentele sunt concentrate in jurul bisericilor fortificate din Archita, Bunesti, Viscri, Saschiz, Homorod, Crit si Mesendorf, dar si in centrul frumos amenajat al orasului Rupea. Astfel, organizatorii vor realiza un arc in timp si vor aduce in prim plan adevaratele traditii, care prin muzica, dans si expozitii de obiecte vechi vor evoca autenticitatea unor vremuri dupa care tanjim cu totii si maiestria artistica a unor personalitati care fac cinste acestei tari in spectacolele din tara si din intreaga lume.

Evenimentul se desfasoara sub inaltul patronaj al primului ministru al Landului Renaniei de Nord-Westfalia, Armin Laschet. Archita va gazdui inaugurarea festivalului. Personalitati locale, invitati de seama, reprezentanti ai fundatiilor implicate in organizarea festivalului vor oferi cuvinte de bun-venit. Vineri, 30 iulie, curtea bisericii fortificate din Archita va fi animata de un concert de muzica clasica, sustinut de Light Quartet, urmat de o dezbatere publica pe tema Antreprenori locali care duc traditia mai departe - unde vom afla povestile unor oameni de succes de-ai locului. Pe esplanada bisericii, Ansamblul de dansuri traditionale al Forumului Democrat German din Sibiu va sustine un program artistic de dansuri traditionale, din Tara Ovazului. Cei veniti la Archita vor avea ocazia sa cumpere produse locale, oferite de antreprenori din Archita, si vor putea vizita biserica fortificata, ale carei ziduri exterioare dateaza din secolul al XIII-lea.
Tot vineri se va merge la Bunesti, unde vor fi intampinati, in fata bisericii medievale din Bunesti, de Fanfara Neppendorfer Blaskapelle - continuatorii ansamblului sasesc care a luat nastere in anul 1879 si care vor incanta auditoriul cu vechi melodii sasesti. Se va trece dincolo de zidurile bisericii, deoarece, in curtea lacasului de cult, doua valori ale culturii romane - organistul Steffen Schlandt si clarinetisul Ciprian Dancu - vor sustine un concert de muzica clasica. Programul va fi continuat de un recital de poezie, in limba romana si germana, prezentat de actorii Alin Deac si Gabriela Pirliteanu, de la Teatrul National „Radu Stanca”, din Sibiu. Programul de dupa-amiaza din Bunesti se va incheia cu o suita de fragmente de muzica clasica, sustinut de cvartetul „Light Quartet”.  
Seara de vineri va fi dedicata uneia dintre cele mai mediatizate localitati sasesti, Viscri. Pianistul Johann Markel va da tonul unei seri de neuitat, fiind succedat de Florin Besoiu, cineastul care a realizat un film documentar despre bisericile fortificate. Cel mai asteptat moment este cel al traditionalului bal sasesc, organizat de Fundatia "Mihai Eminescu Trust" intr-un decor bucolic, tipic satelor transilvanene. Ansamblul "Trio Saxones" va intretine atmosfera cu un potpuriu de melodii din traditiile comunitatilor din Transilvania.
Weekendul incepe la Saschiz, in curtea bisericii fortificate, cu un atelier interactiv de economie sociala, cu tematica Oportunitati de afaceri sociale in Tara Ovazului, unde expertul in economie sociala Stefan Constantinescu ii va avea ca interlocutori pe antreprenori din Saschiz si din alte localitati din zona, cat si pe Cristi Gherghiceanu, presedintele Executiv al fundatiei ADEPT Transilvania. "Vecinatatea femeilor din Saschiz" si fundatia ADEPT Transilvania vor fi gazdele celor veniti la Saschiz, carora li s-a pregatit: un tur ghidat prin Saschiz, cu oprire la centrul de ceramica; un concert de muzica si dansuri sasesti; un pranz traditional cu maximum 100 de persoane. Cei care doresc sa savureze bucatele sasesti o pot face in urma unei inscrieri pe e-mailul: Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza sau la nr. de telefon 0752.264.586 (Diana Schuster Costea). Va urma prezentarea Cooperativei „Bucate din Vecinatate”, cu o degustare de produse, pentru ca la final toti cei prezenti sa mearga spre Cloasterf.
In curtea "Dominic Boutique” din Cloasterf, la ora 15.30, artistul plastic popular Manuela Ivan va sustine o prelegere despre Simboluri traditionale sasesti in viata cotidiana actuala, pentru ca apoi Sibiu Jazz Quintet, una dintre cele mai efervescente si ritmate trupe de jazz din Sibiu, va prezenta un proiect care impleteste sonoritati culese din folclorul autohton cu influentele latine. La Camping Zori va fi prezentat proiectul Reteaua eco-sociala in turism, in parteneriat cu fundatia ADEPT Transilvania.
Seara de sambata 31 iulie se va petrece in centrul frumosului oras Rupea, de la poalele cetatii fortificate. Aici cei prezenti vor fi intampinati de primarul orasului, domnul Alexandru Opris, care ii va conduce catre Scoala Gimnaziala cu predare in limba germana, unde va fi dezvelita o placa comemorativa si unde preotul Danielis Mare va avea o cuvantare duhovniceasca despre eveniment. Programul va fi continuat de o prelegere publica Infiintarea invatamantului in limba germana in localitatea Rupea, sustinuta de profesor universitar Mariana Borcoman. Ansamblul de dansuri al Asociatiei Culturale Korona din Brasov va prezenta dansuri din zona Haferland. Pe inserat, urbea va rasuna de acordurile unui concert de pian, sustinut de Tudor si Victor Gozob. Cei veniti in Rupea nu trebuie sa rateze o vizita la Muzeul Etnografic Gheorghe Cernea, aflat in centrul localitatii, sau o vizita la cetatea fortificata, unde se ofera transport gratuit, de catre oficialitatile locale.
Principala zi a festivalului este cea de duminica, 1 august. Fanfara saseasca "Tara Barsei” ii va intampina pe oaspeti la biserica fortificata din Crit. Ca in fiecare an, duminica, la ora 11.00, clopotele vor bate peste Crit si vor chema poporul la slujba prezidata de E.S Rainhard Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustiniana in Romania. La sfarsitul slujbei, oficialitatile vor fi conduse, in acordurile fanfarei sasesti, catre scena din vecinatatea bisericii fortificate din Crit, unde vor transmite gandurile de sustinere si urarile de prosperitate pentru comunitatea saseasca si pentru toti locuitorii din Zona Haferland. Un moment cu totul special este concertul „Enescu-Bartok 140 de ani”, care va aduce laolalta, intr-o maniera sonora autentica, specifica sfarsitului de secol al IX-lea, Rapsodia Romana de George Enescu si cele sase Dansuri Populare Romanesti, de Bela Bartok. Va fi si o reprezentatie de teatru, sustinuta de o trupa de actori tineri de la Teatrul National Radu Stanca din Sibiu, care vor adapta un text de Mark Twain, intitulat Jurnalul lui Adam si al Evei. Critul va rasuna de muzica si de dansurile traditionale sustinute de fanfara "Neppendorfer Blaskapelle” si de Ansamblul de dansuri al Asociatiei Culturale Korona din Brasov. Programul continua cu o lansare, editia in limba germana a cartii Vecinatati la sasii din Crit, in prezenta: Ruxandrei Hurezean - autor Vecinatati la sasii din Crit, senior editor revista Sinteza, Lianei Iunesch - traducator si co-autor Vecinatati la sasii din Crit, conf. univ. dr. Universitatea Lucian Blaga din Sibiu si a lui Benjamin Jozsa, moderator, directorul ForumuluiDemocrat al Germanilor din Romania. Seara la Crit se va incheia cu difuzarea documentarului despre bisericile fortificate, realizat de Florin Besoiu. Pe tot parcursul zilei poate fi admirata expozitia itineranta Samuel von Brukenthal - un european timpuriu.
Mesendorf este locul unde va veti lua ramas bun de la editia din acest an a festivalului "Saptamana Haferland”, cu un program care sa ii faca pe oaspeti sa-si doreasca sa revina si in 2022. In curtea bisericii fortificate din Mesendorf va fi vernisata expozitia de obiecte populare sasesti, din colectia particulara a doamnei Hermina Antoni. Actori ai Teatrului National Radu Stanca din Sibiu vor avea un recital de poezie in limba romana si germana. Concertul Balkan Silk Road reprezinta un proiect muzical inedit care imbina melodicitatea folclorului romanesc, bulgaresc, sarbesc, evreiesc, macedonean, sasesc, turcesc, maghiar cu sonoritati inspirate din muzica de jazz, rock, respectand  dinamica specifica dansurilor populare.
Veti fi invitati la dans de Ansamblul de dansuri al Asociatiei culturale Korona din Brasov si la final veti fi nostalgici dupa inca o editie de succes pe acordurile fanfarei „Neppendorfer Blaskapelle”. Cu ocazia editiei din acest an, domnul Michael H. Schmidt, presedintele Fundatiei M&V Schmidt, a transmis cuvintele sale de sustinere si tot sprijinul pentru comunitatea din Tara Ovazului: Traditia merge mai departe in Tara Ovazului, iar noi, prin editia din acest an, al noualea an consecutiv, facem posibil acest lucru. Dupa perioada dificila pe care am trecut-o cu totii vrem sa aducem un mesaj simbolic de sustinere a comunitatii din Zona Haferland, promovand cultura, traditiile, oamenii de valoare si locurile cu o istorie indelungata. Prin atragerea turistilor in zona, prin programul de inalta tinuta culturala si prin evidentierea unor activitati antreprenoriale de succes din localitatile sasesti, dorim sa revitalizam aceste locuri si sa ii indemnam pe romani si pe cei veniti din afara sa se bucure de valorile autentice din Tara Ovazului.
Ca in fiecare an, festivalul este realizat in parteneriat cu Ministerul Culturii si are alaturi Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia ADEPT Transilvania, Asociatia Nowero, Primaria Rupea, Asociatia Descopera Archita, Asociatia Vecinatatea Femeilor din Saschiz si Fundatia Tabaluga. Programul editiei online va fi actualizat in timp real in perioada urmatoare pe www.haferland.ro, https://www.facebook.com/haferland si https://www.instagram.com/saptamana_haferland/
Regiunea saseasca din Transilvania, cuprinsa intre Brasov si Sighisoara, a fost denumita Tara Ovazului sau Haferland cu sute de ani in urma, datorita localnicilor care obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Despre Fundatia M&V Schmidt
Fundatia M&V Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sasesc, precum si dezvoltarea de proiecte educationale pentru promovarea limbii germane in Romania. Printre proiectele implementate de fundatie se numara: restaurarea orgii bisericii din Crit, finantarea filmului Orgile din Transilvania, o intoarcere in timp, reconstruirea casei parohiale din Crit dupa planurile initiale, redata circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor Povestea sasilor din Transilvania spusa chiar de ei si Crit, istoria, povestile si viata unui sat de sasi in limba romana si germana, parteneriate culturale cu manifestari de renume precum Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Incepand din 2017, fundatia acorda o atentie speciala copiilor din comunitatile in care isi desfasoara activitatea prin infiintarea unui program de sprijin educational care este menit sa previna abandonul scolar si sa sustina performanta pe termen lung.

Automobile Bavaria
este cea mai mare retea de dealeri BMW din Europa Centrala si de Sud-Est si unic furnizor al automobilelor speciale BMW pentru corpuri si misiuni diplomatice. De asemenea, grupul detine 12 dealeri BMW in Romania, trei centre de vanzari MINI si singurul service Rolls-Royce din sud-estul Europei. Implicarea companiei in organizarea fiecarei editii a festivalului a conferit excelenta mobilitatii, ilustrand pozitionarea companiei, de lider al performantei si, totodata, al elegantei.
Grija fata de oameni si implicit fata de mediul in care traim este o prioritate a MHS Truck & Bus Group, importatorul si distribuitorul marcii MAN in Romania. Grupul este implicat in mod constant in proiecte de responsabilitate sociala, precum conservarea traditiilor din Tara Ovazului si dezvoltarea turismului in zona satelor sasesti. La fel ca in fiecare an, si anul acesta, MHS Truck & Bus Group este partener al Festivalului cultural Saptamana Haferland 2021.

Tranferoviar Calatori
este un operator feroviar cu capital privat care transporta lunar peste 415.000 de calatori si care ofera servicii de cea mai buna calitate la standarde europene si preturi romanesti. Mai mult, T.F.C. este si o companie implicata social, organizatia avand multiple initiative sociale care sprijina sportul, educatia, activitatile ecologice si alte domenii de interes pentru comunitatile locale din zonele in care activeaza.

AQUA Carpatica, un brand vizionar si totodata ambasador al Romaniei, ia parte la festival an de an, potolind setea de cultura si traditii a participantilor, iar Domeniile Samburesti, care perpetueaza traditia vinurilor romanesti cu renume si in acelasi timp ofera arome unice rezultate prin imbinarea tehnicilor moderne cu cele traditionale, este sponsorul oficial al iubitorilor de momente de relaxare in Haferland.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.