Miercuri, 18 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Rapirea din Serai, expozitia artistului Eugen Raportoru la MTR

Rapirea din Serai, expozitia artistului Eugen Raportoru la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman are placerea de a va invita la o noua expozitie a artistului Eugen Raportoru, vineri, 6 august 2021, la ora 17:00, la Sala Tancred Banateanu. Explorand, mai nou, mediul instalatiei pe langa cel al picturii, datorita careia este cunoscut publicului larg, Eugen Raportoru va invita sa patrundeti intr-un spatiu imersiv pornind de la tema carpetei, un simbol cultural asociat universului kitsch, dar caruia artistul ii confera valente noi, prin transpunerea subiectelor carpetelor de larga utilitate, pana in anii ’90, in pictura pe panza.

Cele trei decenii care se implinesc prin tranzitia dinspre regimul dictatorial comunist spre cel al capitalismului aducator de libertati neimaginate si oportunitati antreprenoriale de vis descriu o axa temporala in care s-a ridicat o noua generatie ce atinge maturitatea azi.
Sunt copiii care s-au nascut in libertate, care au aflat de la televizor despre "cum a fost la revolutie", pentru multi dintre acestia, Revolutia sau momentul 1989 echivaland numai cu o pagina din manualul de istorie. Artefacte culturale si obiecte de uz casnic ale vietii de dinaintea noilor libertati capitaliste s-au pastrat pe alocuri, au inghetat pe peretii caselor bunicilor de la tara sau au inceput sa dispara treptat, pe masura ce noul regim si-a creat loc in inimile si visele constiintelor alimentate de iluzia sperantei intr-un nou weltanschauung, stralucitor si aducator de bogatii.
Printre aceste artefacte se regaseste si celebra carpeta de perete, o fereastra escapista spre o lume in care raul se suspenda, spatiu cu un caracter imuabil, ca un obiect de decor extras din basmul Tinerete fara batranete si viata fara de moarte adaptat pentru o punere in scena dramatica la actualitatea momentului pre-decembrist si jucat in post-contemporan.
Dupa trei decenii de tranzitie si aclimatizare cu noile medii de comunicare, simbolurile incep a fi reevaluate intr-o revolutie a contextualizarii unor repere, care se simte la nivel politic si sociologic si genereaza schimbari de comportamente (woke culture, cancel culture - miscari care recontextualizeaza simboluri asociate comunitatilor carora li s-au impus masuri represive in mod programatic). Astfel, lucruri considerate perimate si futile devin interesante si/sau seducatoare, numai prin rotirea pozitiei cu cateva grade a caleidoscopului social.
Carpeta este capul de afis al unei iconografii de care societatea a incercat sa se distanteze odata cu intalnirea universului multi-colorat capitalist, ca de o amintire a unei triste perioade, marcata de ingradiri si limitari. Dupa o perioada de asezare, optica se schimba, si ce a intrat intr-un con de umbra la un moment dat se intampla sa si revina, dar in alta cheie. Pictura lui Raportoru devine si pretext pentru o expozitie-instalatie: Noul si Vechiul sunt de fapt, aceleasi. Traim cu impresia ca schimbam metodele si mediile, insa in esenta suntem mult mai conservati in propriile mecanisme de vietuire decat ne putem imagina – prin pozitionarea celor doua fragmente de context casnic, din nou, sofaua si televizorul - versus fotoliul si monitorul digital, doua instante ale aceluiasi Weltanschauung, cel comunist versus cel capitalist.
Expozitia se poate vizita la Sala Tancred Banateanu, pana in 5 septembrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00. Acces din strada Monetariei 3.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.