Marti, 24 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Burticala.G.Ion.Leu.Dolj, expozitie la Muzeul Taranului

Burticala.G.Ion.Leu.Dolj, expozitie la Muzeul Taranului

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 16 septembrie 2021, de la ora 19.00, la Sala Irina Nicolau, la vernisajul expozitiei Burticala.G.Ion.Leu.Dolj. Unul din punctele forte ale Muzeului National al Taranului Roman, alaturi de expozitia permanenta, este patrimoniul material, ale carui bogatie si diversitate au fost deseori remarcate si puse in valoare prin numeroase expozitii temporare si virtuale ori prin publicatii. Fondul de desene realizate de Ion G. Burticala, din comuna Leu, judetul Dolj, este parte componenta a Arhivei de imagine din 1999, in urma donatiei facute MNTR de criticul de arta Radu Ionescu, un bun cunoscator al teritoriului artei naive din Romania, cu ocazia expozitiilor Arta + naivitate = arta naiva (1999) si Exercitii de naivitate (1999).

Lucrarile lui Ion G. Burticala au stat atunci alaturi de cele ale unor cunoscuti pictori naivi romani, iar o selectie de desene a constituit cuprinsul unei mape cu planse de colorat pentru copii Desenez cu prietenul Burticala (1999), toate coordonate de Irina Nicolau. Numele lui Ion G. Burticala este cvasi-inexistent in albumele de referinta dedicate artei naive din Romania, un statut extrem de provocator raportat la numarul desenelor detinute de MNTR si la privirea iscoditoare a autorului acestora, care inregistreaza detalii ale unui interval de timp marcat de tranzitia intre doua regimuri politice radical opuse. Dincolo de expresivitatea liniei, de folosirea atipica a cromaticii, desenele lui Ion G. Burticala sunt interesante pentru compozitiile prin care incearca nu doar sa-si reprezinte locurile natale, cat mai degraba sa realizeze o harta mentala prin care avem acces la viata sociala a unei comunitati rurale, cu riturile, obisnuintele casnice, precum si la o serie din cliseele propagandistice ale anilor ’50-’70.
Expozitia Burticala.G.Ion.Leu.Dolj este, intai de toate, o propunere de redescoperire a unui pictor naiv si implicit a lumii rurale pe care acesta a incercat sa o faca cunoscuta. In al doilea rand, aduce in prim plan o subsectiune a artei naive - desenul si acuarela -, careia i s-a acordat o mai mica importanta, fiind astfel si mai putin vizibila in raport cu pictura si sculptura. Nu in ultimul rand, expozitia documenteaza nu doar activitatea lui Ion G. Burticala, ci si relatiile vietii comunitare din localitatea Leu. De asemenea, este o incercare de chestionare a contextului artei naive intr-o perioada in care a facut obiectul unor politici culturale de masa, ce se adresa amatorilor din segmentele sociale ale taranilor si muncitorilor.
Desenele lui Ion G. Burticala vor fi insotite de o serie de picturi realizate de Ghita Mitrachita, mult mai cunoscutul pictor naiv, congener si conjudetean. Inrudirile, conexiunile sau contaminarile stilistice sunt puse in evidenta printr-un dialog cu artefacte ale culturii taranesti din zona Olteniei.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Irina Nicolau, pana la 31 octombrie 2021, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00. Lunea este inchis.
Pretul biletului de intrare: adulti - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi si studenti, posesori ai cardului Euro 26, in varsta de pana la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau usor - 2 lei.
Curatori: Cosmin Manolache, Lila Passima
Proiect realizat cu sprijinul: Televiziunii Romane, Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, Primariei Barca, Muzeului Judetean Arges, Centrului Cultural Judetean Arges.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.