Vineri, 12 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente O noua expozitie la MNTRplusC, in luna decembrie

O noua expozitie la MNTRplusC, in luna decembrie

Email Imprimare

Sambata, 4 decembrie, de la ora 16:00, are loc la MNTRplusC, in cadrul Muzeului National al Taranului Roman (Str. Monetariei nr. 3), deschiderea expozitiei Caci, acolo unde sunt doi sau trei adunati in Numele Meu, sunt si Eu in mijlocul lor (Matei 18:20). Ovidiu Fenes si Napoleon Tiron, doi artisti din generatii distincte, care prefera intimitatea atelierului oricarei afisari publice, se intalnesc in spatiul MNTRplusC in luna decembrie si incheie primul an calendaristic al programului cu acelasi nume. Ideea acestei expozitii a functionat sub semnul experimentului, prin facilitarea unui dialog spontan intre lucrari, tinand cont de faptul ca artistii nu si-au propus sa se intalneasca fizic si nici nu si-au trasat o strategie mutuala de constructie a cadrului expozitiei, preferand sa se axeze pe intuitie.


Ovidiu Fenes
s-a nascut in 1978 in Targu Mures si a absolvit Institutul Nicolae Grigorescu in anul 2002. Referindu-se la el insusi, Fenes il parafrazeaza pe Jean Dubuffet: Am darul uitarii... totul merge inainte si ce e in urma e ramas in urma.
Ovidiu Fenes ne-a obisnuit prin rarele sale expozitii anterioare cu recuperari sau, mai bine zis, cu reutilizari ale diferitelor materiale pe care le folosea in lucrarile lui. In cel mai recent corp de lucrari nu face decat sa evidentieze, prin minimalismul lui, ceea ce este deja obtinut, deja concret, folosind materiale simple, uneori chiar si naturale, considerandu-se un artist poverist si bazandu-se ca principiu de lucru pe simplitate.
Toata ideea lui de azi despre arta, spune el, a plecat de la raspunsul pe care parintele Iustin Parvu i l-a dat la intrebarea: Ce este arta? Acesta i-a raspuns: Arta este arta! Un raspuns atat de complex si, in acelasi timp, atat de minimalist, asa cum sunt si lucrarile lui actuale. Cum ar spune el, Sa punem inceput bun!

Napoleon Tiron s-a nascut in comuna Oasele, azi Rediu (judetul Galati), in 1935. Este absolvent al Institutului Nicolae Grigorescu in 1970, sectia Sculptura. A expus la Simeza in 1976 si 1977 si la Sala Dalles in 1986. In anul 1988, participa la Bienala de la Venetia. Primeste Premiul UAP pentru sculptura in 1970 si Bursa de creatie in 1971. Napoleon Tiron este un sculptor care prefera sa nu puna nume propriilor creatii. Lasa privitorul sa faca asta pentru ca el considera ca fiecare vede altceva si nu vrea sa induca nimic imaginatiei celui care-i priveste lucrarile. Preferand lemnul, lucrarile lui sunt forme simple la prima vedere, dar care abia dupa o atenta examinare iti dezvaluie complexitatea lor. Sculptura lui nu isi arata cu usurinta intelesurile, dar nici nu le ascunde. E suficient ca exista!

Program de vizitare:
In fiecare sambata, cu exceptia zilei de Craciun si a primei zile din 2022 (25 decembrie, respectiv 1 ianuarie), expozitia este deschisa intre 15.00 și 18.00. Pentru cei care nu pot ajunge in acest interval, se poate programa o vizita la 0726.343.263.
- sambata, 11 decembrie 2021, 15.00 - 18.00
- sambata, 18 decembrie 2021, 15.00 - 18.00
- sambata, 08 decembrie 2021, 15.00 - 18.00
- sambata, 15 decembrie 2021, 15.00 - 18.00
- sambata, 22 decembrie 2021, 15.00 - 18.00
- sambata, 29 decembrie 2021, 15.00 - 18.00
Coordonator MNTRplusC: Ilina Schileru
Despre MNTRplusC: Pornind de la premisa ca Muzeul Taranului a fost si va fi mereu un spatiu viu, propunerea de a transforma sala de la subsolul muzeului (in care se desfasoara din aprilie 2021 programul MNTRplusC) intr un teren de experiment artistic este o initiativa care urmareste sa coaguleze o comunitate noua, formata din artisti activi pe scena de arta si urmaritorii ei. Unele din expozitiile deschise in sala MNTRplusC vor purta referinte la patrimoniul material si imaterial al muzeului.
Organizatori: MNTRplusC, Muzeul National al Taranului Roman
Accesul la eveniment se face pe baza "certificatului verde”. Va rugam sa respectati normele de distantare si sa manifestati responsabilitate fata de sanatatea dumneavoastra si a celorlalti.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro.
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.