Luni, 14 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitia Mostenirea, la MTR

Expozitia Mostenirea, la MTR

Email Imprimare

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta joi, 12 martie 2015, ora 18, la vernisajul expozitiei Mostenirea, care va avea loc la Sala Foaier.
Expozitia se prezinta sub forma unei case vechi stilizate, o constructie de lemn in care sunt incastrate elemente de arhitectura deosebite vechi de cca. 150 de ani, ferestre si usi ale caror geamuri sunt pictate de pictorul iconar Raluca Jurcovan cu icoane taranesti pe sticla.
Constructia este structurata in trei ateliere: atelierul tesatoarei – Rafira Jurcovan, atelierul cojocarului – Dumitru Sofonea si atelierul pictorului iconar – Raluca Jurcovan.
In ateliere veti putea admira tesaturi, stergare, straie, pieptare din satul Dragus, icoane traditionale pe sticla, fotografii si obiecte specifice interioarelor taranesti.

Pictorul iconar Raluca Jurcovan povesteste:
Atunci cand eram copil, bunicul meu Gheorghe Jurcovan, imi istorisea mereu despre Dragusul lui natal… oamenii si locurile ocupau un loc special in sufletul lui.
Dragusul este un sat etnografic care isi mai pastreaza traditiile in ciuda trecerii timpului.
In anul 1929, marele filozof, sociolog si estetician roman, Dimitrie Gusti realiza in satul Dragus, impreuna cu o intreaga echipa de cercetatori, prima campanie monografica.
Gusti si-a dorit sa imortalizeze realitatea din Dragus sub toate aspectele: viata sociala, obiceiuri, ocupatii, cutume, etnografie, tot ce se putea sti despre o comunitate. Toate acestea fac din satul Dragus, unicul sat din Romania al carui trecut, in toata complexitatea lui, a ramas pe pelicula.
Echipa de monografisti a poposit in casa strabunicilor mei unde au si fost cazati.
Rafira Jurcovan, strabunica mea – tesatoare renumita in sat si Dumitru Sofonea, tatal fiului cu acelasi nume Dumitru Sofonea, cojocarul satului, au fost printre protagonistii acestei cercetari ample realizate de catre Dimitrie Gusti in intregul sat.

In urma acestei campanii, Rafira Jurcovan si Dumitru Sofonea au fost invitati de nenumarate ori la Muzeul Satului in Bucuresti pentru a etala creatiile lor.
Acum cand ei au trecut la cele sfinte deja de mult timp, continuatorii mostenirii lasate de acestia sunt fiii, nurorile, nepotii si stranepotii lor. Despre pastrarea si continuarea mostenirii veti afla mai multe din filmul documentar realizat special pentru aceasta expozitie in colaborare cu Studioul Video Art al Ministerului Culturii.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana pe 12 aprilie 2015, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera. Dacic Cool se numara printre partenerii media ai acestui eveniment. Mai multe gasiti accesand www.muzeultaranuluiroman.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.