Luni, 16 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Magiunul de prune Topoloveni, recunoscut in Romania ca produs traditional

Magiunul de prune Topoloveni, recunoscut in Romania ca produs traditional

Email Imprimare

Incepand cu data de 14 ianuarie 2016, MADR impreuna cu ANPC, la solicitarea Sonimpex Topoloveni si cu sustinerea APAR, au elaborat un document comun avand semnificatia initierii procesului de modificare legislativa pentru a se conferi o baza legala recunoasterii caracterului de produs traditional pentru produsele recunoscute la nivel european ca Indicatii Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate sau Specialitati Traditionale Garantate. In acest context este de mentionat faptul ca, pana la acest moment, Romania beneficiaza de protectie, ca Indicatie Geografica Protejata, pentru un singur produs, respectiv, magiun de prune Topoloveni, produs si comercializat de catre Sonimpex Topoloveni.

Adresa nr. 134/14.01.2016, emisa de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, specifica faptul ca produsele alimentare care au fost inregistrate ca Indicatie Geografica Protejata sunt protejate de prevederile Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calitatii produselor agricole si alimentare, nu se supun prevederilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 privind atestarea produselor traditionale si pot purta denumirea de produs traditional (n.ns. - fara a fi inregistrate in Registrul National al Produselor Traditionale si fara a purta logoul specific conferit potrivit Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013).
Initiativa mentionata mai sus a devenit necesara pentru a asigura o protectie adecvata produselor recunoscute ca Indicatie Geografica Protejata si pentru a preveni o aplicare si interpretare limitativa a dispozitiilor Ordinului comun nr. 724/1082/360/2013 care, in forma sa actuala, impiedica producatorii titulari ai unor indicatii geografice protejate sau ai unor denumiri de origine protejate la nivel european sa obtina certificarea traditionalitatii produselor lor la nivel intern.
O astfel de modificare care sa permita, fara a fi necesara inregistrarea la nivel national, specificarea caracterului traditional al produselor inregistrate ca indicatii geografice protejate si denumiri de origine protejate in cadrul activitatii de promovare si comercializare a respectivelor produse la nivelul pietei nationale va fi de natura a stopa aplicarea unor sanctiuni nejustificate producatorilor ale caror produse sunt traditionale, fiind recunoscute ca atare la nivel european, pentru motivul ca respectivele produse nu sunt inregistrate ca atare in Registrul National.
In egala masura, va creste interesul producatorilor locali de a investi in vederea obtinerii unor produse de calitate superioara, care sa poata fi recunoscute la nivel european potrivit schemelor de calitate instituite prin Regulamentul 2012/1151/UE - Indicatii Geografice Protejate, Denumiri de Origine Protejate, Specialitati Traditionale Garantate.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.