Luni, 6 Dec

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Tablouri de tezaur, la MNAR, de Ziua Culturii Nationale

Tablouri de tezaur, la MNAR, de Ziua Culturii Nationale

Email Imprimare

In sensul programului de management curent care prevede atragerea de achizitii si donatii de opere de arta in favoarea Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), au fost facute demersuri ca doua tablouri de Anton Chladek (1794-1882), clasate in categoria Tezaur, sa poata fi admirate din nou in Galeria Nationala a muzeului. Acest lucru a fost posibil prin achizitia in vederea donatiei pe care Fundatia Bonte a facut-o Muzeului National de Arta al Romaniei. Lucrarile au facut parte din colectia Manu si au fost incluse in patrimoniul MNAR pana la restituirea lor catre fostii proprietari in anul 2015.

Incepand de duminica 15 ianuarie 2017, Ziua Culturii Nationale, tablourile care o reprezinta pe Alexandrina G. Manu si pe Anica Manu in costum polonez vor fi expuse in Galeria de Arta Romaneasca Moderna, la mezanin. O prezentare a celor doua lucrari va fi facuta de istoricul de arta Alina Petrescu incepand cu ora 11.00. Despre semnificatia acestei initiative care  incheie un demers public-privat de recuperarea a unui important patrimoniu de arta romaneasca vor vorbi Calin Stegerean, director general al MNAR, si doamna Marina Bundac, director al Fundatiei Bonte.
Portretele Alexandrinei G. Manu si Anicai Manu, comandate de familia Manu pentru a-si consolida statutul social, imbina traditia portretelor votive (Chladek pictase pentru familia Manu portretele membrilor acesteia in biserica de la Budesti-Ilfov) cu noile tendinte neoclasice si chiar Biedermeier care patrund in pictura romaneasca. Deschiderea catre nou, evidenta in costumatia tinerelor doamne, in ipostazele lor mai putin rigide si, mai ales, in eleganta acestora, convietuieste alaturi de conformismul reprezentarilor din picturile murale. Remarcabile sunt insa aceste doua portrete ale lui Chladek prin modul in care artistul reuseste sa asimileze si sa transpuna noul gust al epocii si, mai ales, prin iscusinta cu care acesta reda materialitatea obiectelor.
Donatia a fost posibila prin implicarea domnului Alain Bonte, presedintele Fundatiei Bonte; avand sediul in Romania, aceasta fundatie are printre obiective promovarea artei romanesti in plan national si international. MNAR mizeaza, in acest context, pe caracterul exemplar al acestui demers, care sa fie reluat cu alti parteneri si mecena.

Expozitia Premiilor Anuale ale Uniunii Artistilor Plastici din Romania
Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si Uniunea Artistilor Plastici din Romania (UAP din Romania) va invita, cu prilejul Zilei Culturii Nationale, la vernisajul expozitiei cu lucrari ale artistilor distinsi cu Premiile Anuale ale UAP, editia 2015.
Inaugurarea expozitiei va avea loc duminica, 15 ianuarie 2017, ora 12.00, in spatiul expozitional din Corpul Auditorium al MNAR, intrarea din strada Stirbei Voda, nr. 1-3. Avand ca obiectiv studiul si prezentarea aspectelor care tin de excelenta in domeniul artelor plastice, MNAR aduce pentru prima data in atentia publicului artistii romani contemporani premiati la nivel national de Uniunea Artistilor Plastici, singura organizatie de utilitate publica in domeniul artelor plastice. Urmand sa devina un eveniment anual in programul expozitional al MNAR, expozitia Premiilor Anuale ale UAP din Romania, va fi si ocazia pentru cresterea prin donatii a patrimoniului muzeului.
Editia de anul acesta va fi deschisa vizitatorilor pana la data de 26 februarie 2017.


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.