Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Expozitia Alfabetul chirilic... la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Expozitia Alfabetul chirilic... la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Email Imprimare

Ambasada Republicii Bulgaria in Romania si Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi va invita in perioada 25 mai – 11 iunie la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, str. Londra nr. 39, Bucuresti sa vizitati expozitia Alfabetul chirilic – fonturi chirilice autentice utilizate in tipografia moderna. Vernisajul va avea loc pe data de 24.05.2017, ora 18.00, la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi. Pe langa rolul sau primar, acela de comunicare in scris, alfabetul are o dimensiune artistica, estetica ce ofera posibilitatea interactiunii si schimbului de idei prin perceptii abstracte. In expozitia Alfabetul chirilic, fonturile chirilice moderne sunt corelate cu monumente epigrafice din traditia scrierii bulgare, ceea ce imbogateste prezentarea acestora si starneste imaginatia privitorilor. Astfel, expozitia prezinta publicului o serie de panouri ce reprezinta semnele alfabetului chirilic, tratate in maniera contemporana.

Alfabetul chirilic este a doua scriere slava si a fost creat in secolul al IX-lea in Bulgaria de ucenicii lui Chiril si Metodiu. Fiind denumit in onoarea profesorului lor – Sfantul Cоnstantin Chiril Filosof, este mai bine adaptat la limba bulgara si la celelalte limbi slave decat alfabetul glagolitic vechi. Astfel, alfabetul chirilic se utilizeaza pana in zilele noastre nu numai in Bulgaria, dar si in multe alte tari, Romania, de asemenea, dispunand de traditia scrierii chirilice. Odata cu aderarea Republicii Bulgaria la Uniunea Europeana in anul 2007, alfabetul chirilic devine unul dintre cele trei alfabete ale Uniunii. In felul acesta, Bulgaria contribuie la pastrarea si dezvoltarea diversitatii culturale si bogatiei Europei unite. Este afirmata din nou nu numai apartenenta culturii bulgare la cea europeana, dar si contributia de secole a bulgarilor la dezvoltarea civilizatiei europene.
Aceasta expozitie este prilejuita de sarbatorirea pe 24 mai a Zilei Educatiei si Culturii Bulgare si a Scrierii Slave, fiind de altfel si sarbatoarea bisericeasca a intemeietorilor primei scrieri slave – Chiril si Metodiu. Ziua educatiei este sarbatorita de bulgari pentru prima data in anul 1851 la Plovdiv, iar celebrarea se transforma rapid intr-o expresie stralucitoare a identitatii nationale bulgare si a convingerii ca libertatea si prosperitatea pot fi obtinute prin educatie si stiinta. 24 mai este declarata sarbatoare oficiala in Republica Bulgaria prin hotararea Adunarii Nationale din data de 30 martie 1990, iar incepand cu 8 mai 2015 ea devine Ziua Limbii Bulgare in Romania, in baza Legii nr. 100/2015, adoptata de Camera Deputatilor.
Аutorul fonturilor chirilice contemporane prezente in expozitie este prof. Chiril Gogov, nascut la Кiustendil, in anul 1944. A absolvit Academia Nationala de Arte din Sofia, unde in prezent isi desfasoara activitatea didactica. Chiril Gogov еste unul dintre autorii stemei actuale de stat a Republicii Bulgaria, pictor-proiectant al monedelor si bancnotelor bulgare, emisiile 1996–2002, fiind si autorul logoului national pentru Anul European al Dialogului Intercultural (2008). Prof. Gogov lucreaza in domeniul ilustratiei si al designului de carte, grafica aplicata, еste creator de timbre postale, de steme ale unor orase din Bulgaria, de fonturi originale, afise si altele.
Evenimentul еste оrganizat de Ambasada Republicii Bulgaria in Romania prin Strategia de Comunicare a Bulgariei pentru UE pe 2017, in colaborare cu Institutul Cultural in cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Bulgaria si Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi – Bucuresti.

Program de vizitare: miercuri-duminica, 10.00-18.00.
Gratuit: ultima sambata din fiecare luna.
Tarif bilet intreg: 8 lei.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.