Joi, 22 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Speranta si incapatanare internationala pentru tulnicul din Apuseni

Speranta si incapatanare internationala pentru tulnicul din Apuseni

Email Imprimare

Duminica, 6 august, s-a incheiat cea de-a treia editie a taberei de tulnic MOTZart, care si-a propus sa pastreze vie traditia cantatului la tulnic, sa-i puna in contact pe mesterii, artizanii si cantaretii moti cu artisti din toata lumea si sa creeze noi generatii de interpreti in toata tara. Este un efort continuat cu incapatanare de Uniunea Muntii Apuseni si Fundatia Florian si care isi doreste sa fie un reper, o actiune permanenta si un catalizator pentru eforturi similare de regenerare a patrimoniului cultural national.Tabara MOTZart creste de la an

Tabara MOTZart creste de la an la an pe doua directii. In primul rand, cultiva o rezidenta culturala care tine tulnicul in atentia si intre preocuparile principale ale unor profesionisti, cum ar fi Mircea Florian, Florin Manca sau Andrei Dinescu, artisti care integreaza deja tulnicul in concerte si manifestari artistice contemporane. In al doilea rand, stimuleaza si creste numarul celor care iubesc Apusenii si tulnicul pur si simplu si vor sa invete sa cante sau sa-si cumpere un instrument. Editia a treia a adunat invatacei si fani cu profesii, motivatii si interese cat se poate de diverse: de la profesori universitari, ca Mihaela si George Malita, care predau momentan in Statele Unite, la profesionisti in IT, finante sau avocati, pe langa artistii si muzicienii consacrati care sprijina deja aceasta initiativa.

Tulnicareasa Mariana Gligor din Campeni – sufletul taberei anuale MOTZart
Si de aceasta data sufletul taberei au fost tulnicareasa Mariana Gligor si tinerele talente Geanina Onetiu si Denisa Gligor, pe care le-a crescut si adunat in jurul ei si care canta tot mai bine de la an la an. Trei noi sperante s-au alaturat grupului in acest an: Maria Petricele, Simona Narita si Izabela Haiduc. “Fiecare cantec are povestea lui si patania lui” - tinea sa sublinieze Mariana Gligor la cursuri si la sezatoarea care a readus la viata povesti despre viata de altadata a motilor din Muntii Apuseni.
E un respectabil efort de suport si apreciere a muncii doamnei Mariana Gligor si a copiilor din jurul ei pe care ii invata sa cante. Prezenta lui Andrei Dinescu, cu interpretarea si abordarea moderna a instrumentului, mi-a inspirat posibilitatea transformarii si folosirii lui alaturi de sunete si instrumente moderne. Accesul la exercitiul de a canta la tulnic, un instrument la care nu se canta deloc usor, bazat pe rezonante si vibratii ale sunetelor din buze, a fost facilitat cu pasiune de fundatiile dedicate acestei cauze: Uniunea Muntii Apuseni si Mircea Florian, a declarat Ciprian Ocean, absolvent de Computer Science la Trinity College din Dublin, specialist in securitate cibernetica si fondator al Inertia Movement si unul dintre participantii la aceasta editie a taberei.
Bogdan Mihai este unul dintre cursantii care au revenit la aceasta editie si care se considera deja de-al locului: Suntem doar a doua oara aici, dar ne simtim deja moti prin adoptie, ne place tare mult sa fim aici, a declarat tanarul care alaturi de fratele sau Razvan sprijina initiativa inca de la prima sa editie. Avocat de profesie, Bogdan a inceput sa confectioneze instrumente traditionale in bucataria proprie de la Bucuresti, instrumente traditionale de suflat. Tulinicile pe care le-a mestesugit in ultimul an s-au bucurat de mare succes in acest an in tabara MOTZart, pe langa tulnic.
M-am simtit foarte bine cu voi, locurile sunt superbe, spune Corina Stavila, specialist in montaj, productie si editare de film care a lucrat cu marele regizor Francis Ford Coppola, aflata pentru prima data in zona.
Ma intereseaza sacrul feminine, iar femeile au fost principalele pastratoare ale traditiei cantatului la tulnic in muntii Apuseni, spune o alta participanta la tabara, originara din Arad.
Cu religiozitate, Mircea Florian, initiatorul actiunii, tine ca tabara sa inceapa si sa ajunga la Patrahaitesti, satul din Arieseni, unde traiesc si lucreaza ultimii mesteri care mai cunosc secretele construirii tulnicelor de calitate. Desi tabara si initiativa MOTZart au adus multi artisti si invatacei interesati sa-si cumpere propriile instrumente, comenzile nu au putut fi onorate inca in acest an, iar viitorii interpreti le asteapa. Marea drama a locului este exploatarea masiva de catre companiile care nu mai lasa motilor nici macar putin lemn de calitate pentru instrumentele specifice si unice ale zonei.

Trei tabere desfasurate simultan promoveaza patrimoniul cultural si natural al Tarii Motilor
In luna august, trei tabere desfasurate simultan au contribuit la promovarea patrimoniului cultural si natural al Tarii Motilor: tabara MOTZart, dedicata tulnicului, care a sprijinit-o cu semnale si pe cea organizata la initiativa Asociaţia RPER - Rencontres du Patrimoine Europe Roumanie, menita sa regenereze patrimoniul arhitectural al comunei Bucium, si una care pune in valoare bogatia plantelor medicinale din aceasta zona, la Rosia Montana.
Cel mai pretios aur pe care il avem este patrimoniul cultural, care se poate salva doar cu eforturi reunite.
Nu suntem singurii care ne straduim sa promovam si sa tinem in viata tulnicul: mai sunt eforturi sustinute de Primaria Campeni, de grupul de tulnicarese de la Avram Iancu sau de Consiliul Judetean Intr-adevar, gratie profesorului Horia P. Oarga, care a fondat grupul de tulnicarese Apuseni, noi suntem prima, cea mai veche si longeviva asociatie care a realizat primul si singurul CD cu semnale de tulnic si cele mai mari proiecte de promovare internationala a acestui instrument. Sunt convinsa ca motii vor sti in cele din urma sa-si descopere si sa isi aprecieze valorile si ca noi vom fi si mai puternici cand vom sti sa ne unim eforturile. Cel mai pretios aur pe care il avem este patrimoniul cultural, pentru care trebuie sa stim sa ne luptam impreuna. Speram sa ne revedem cu rezultate palpabile la editia cu numarul 30. Ne bucuram ca de la anul ni se vor alatura primariile din Vidra si Albac si ca am colaborat acum pentru prima data cu Centrul de Promovare Turistica Vidra. M-am bucurat sa descopar ca exista o comunitate in formare de oameni care doresc sa se mute in Apuseni din marile orase
, spune Oana Sav, coordonator comunicare la Uniunea Muntii Apuseni.
Evenimentul a fost organizat de Fundatia Mircea Florian, in parteneriat cu Uniunea Muntii Apuseni, cu sprijinul PepsiCo si al companiei KPMG si cu sustinerea Primariei Vidra, a Centrului pentru promovare turistica Vidra, a ziarului Unirea si portalului Alba24.ro.Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.