Vineri, 5 Mar

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Cu tenda – povesti cu aromani, expozitie la MTR

Cu tenda – povesti cu aromani, expozitie la MTR

Email Imprimare

Vineri, 10 noiembrie, la ora 18.00, la Muzeul National al Taranului Roman, in Sala Foaier, va avea loc vernisajul expozitiei Cu tenda. Conceputa sub forma unui eseu vizual, expozitia reconstruieste simbolic si fragmentar, prin marturii, autoreprezentari, texte si elemente de patrimoniu material si imaterial, imaginarul lumii aromanesti ca parte a imaginarului culturilor balcanice aflate in continua miscare.

Pornind de la memoria imaginii-martor si puterea de sugestie a obiectelor ce construiesc identitatea culturala a comunitatii, publicul este invitat sa descopere o serie de imagini si obiecte arhetipale devenite iconice pentru comunitatea aromana – drumul, muntele, caravana, oile, falcarea, calivele, hoara, mataniile, hlambura, carlibana si o serie de relatii existente in lumea arhaica: relatia cu natura, cu animalele, cu mestesugul, sensul calatoriei si al familiei, dar si al cautarii unei patrii primitoare, cand istoria ii devine potrivnica.
Fotografiile de arhiva, textele etnografice, istorice sau autobiografice – reprezentari ale lumii vechi aromanesti – sunt insotite de imagini, obiecte, inregistrari audio si video, contrapuncte ale culturii contemporane rurale si urbane aromanesti. Pestera, Velingrad, Rakitovo, Dupnita, Muloviste, Crusevo, Bitola, Stip, vechi sate si orase aromanesti din Bulgaria si Macedonia, dar si Camena, Beidaud, Stejaru, Sinoe, Calarasi, Slobozia, Pipera, Constanta, Bucuresti imagineaza drumul parcurs de aromani prin istoria si destinul comunitatii in incercarea de a se autodefini.
Expozitia este unul dintre produsele culturale de referinta ale proiectului european Cu tenda ("calatorind cu cortul") – Stories, Images and Sounds on the Move [Living memory of southeastern Europe], co-finantat prin programul Europa Creativa al Uniunii Europene (2015-2019), derulat in parteneriat cu Association Center for Intercultural Dialog – Kumanovo din Republica Macedonia, O.R.S. Osservatorio ricerca sociale. Centro Studi, Politiche e Ricerche Sociali, din Italia si Universitatea Paisii Hilendarski din Plovdiv, Bulgaria. Expozitia urmeaza sa fie itinerata din aprilie 2018 si in tarile partenere.
Expozitia va putea fi vizitata in perioada 10.11.2017 - 10.02.2018, de marti pana duminica, orele 10.00 -18.00, in Sala Foaier a Muzeului Taranului Roman.

Mai multe detalii gasiti pe www.muzeultaranuluiroman.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista noastra, Dacic Cool.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.