Sambata, 15 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Lansarea albumului Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene, la MNAR

Lansarea albumului Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/ Desene, la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei si Arhiepiscopia Romana Catolica din Bucuresti va invita duminica, 23 septembrie, ora 16.00, la lansarea albumului Fericitul Vladimir Ghika – In Spiritu Caritatis/Desene, eveniment care va marca si finisajul expozitiei cu acelasi titlu, deschisa la MNAR din 13 iunie 2018. Tot cu aceasta ocazie, se va prezenta si turul virtual al expozitiei, realizat de artistul fotograf Emilian Savescu.

Aparitia acestui album este doar un prim pas in valorificarea acestei opere artistice unice - apartinand unui om deosebit, plin de har, Vladimir Ghika – ridicat la cinstea altarelor ca Fericit. Azi, la cinci ani de la beatificarea sa, aceste desene vad lumina tiparului in premiera, in forma unui album, gratie Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, ne marturiseste prof. dr. Anna-Maria Orban, curatorul expozitiei. Albumul a aparut la Editura ARCB  sub coordonarea prof. dr. Anna-Maria Orban, dar si prin grija dr. Iulia Cojocariu (Arhiva Ghika a ARCB) si a Pr. dr. Francisc Ungureanu (Postulatura Cauzei de Canonizare a Fericitului Vladimir Ghika).
Lansarea albumului se va face in prezenta IPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si a directorului MNAR, dl. arhitect Liviu Constantinescu.

Vladimir Ghika (1873-1954), fiu al principelui Ioan Ghika şi al Alexandrinei, nascuta Moret de Blaramberg, a avut parte de o aleasa educatie "prin lucruri si carti" - asa cum chiar el marturisea intr-o scrisoare. A studiat dreptul si filosofia, apoi teologia, dar si artele in tinerete, dedicandu-si timpul si viata pentru slujirea aproapelui, devenind preot si martir al credintei. Si-a valorificat talentele si talantii precum un carturar, lasand in urma nu doar o importanta activitate pastorala, asezata sub semnul caritatii, ci si o opera artistica deosebita.

Expozitia mai poate fi vizitata pana pe data de 23 septembrie inclusiv si cuprinde ilustratiile realizate in jurul anului 1922 si pregatite pentru cartea sa La Visite des pauvres, niciodata publicata cu ilustratii. Aceasta a fost urmata de Les Intermèdes de Talloires  ce prezinta o serie de gravuri realizate dupa desenele originale din anul 1919, dar publicate in 1923, in editie bibliofila, de Victor Jacquemin la Paris. Celelalte desene reprezinta letrine, fantezii decorative - cum le numea autorul lor, ex libris-uri, doua schite de timbre cu Stemele Principatelor Romane, proiectul de sigiliu al Consiliului National al Unitatii Romane, ilustratiile color Invierea lui Lazar, Misterele Rozariului (desen neterminat), o pagina de calendar (luna ianuarie), decupaje de tip kirigami din hartie si desene pe obiecte (doua cutii de chibrituri) pe care le-a realizat cu scop caritabil pentru un bazar de binefacere.

Muzeul National de Arta al Romaniei
Salile Kretzulescu (Accesul vizavi de Biserica Kretzulescu)
23 septembrie 2018, ora 16.00
Participarea este gratuita in limita locurilor disponibile.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.