Marti, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Harta Romaniei de la 1915, redescoperita prin acustica instrumentelor de percutie la "Cartografii sonore"

Harta Romaniei de la 1915, redescoperita prin acustica instrumentelor de percutie la "Cartografii sonore"

Email Imprimare

Concertele stagiunii Cartografii sonore continua prin programul de toamna cu un eveniment special marti, 30 octombrie, de la ora 18.00 la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (Strada Londra nr. 39). Evenimentul face parte din proiectul 100 de ani in 100 de concerte derulat de UCIMR pentru a sarbatori Centenarul alaturi de public si cei mai buni artisti ai momentului, dar si alaturi de tinere talente in plina ascensiune.
Seara va fi dedicata unei harti deosebit de valoroase in context istoric, Harta Generala a Romaniei cu tarile invecinate locuite de romani, de Trayan Georgescu, aparuta in anul 1915. Povestea interesanta a acestei harti va fi spusa de muzeograful Despina Hasegan in prezentarea de dinaintea concertului.
Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile, prin inscriere in prealabil pe site-ul www.muzeulhartilor.ro
Sunteti invitati sa redescoperiti aceasta harta prin acustica instrumentelor de percutie, intr-un concert cu totul aparte, intitulat Rotatia a 4-a. After Yo, sustinut de Alexandru Anastasiu, virtuoz al vibrafonului si unul dintre percutionistii de varf ai Romaniei, membru al Orchestrei Nationale Radio, compozitor, profesor si laureat a numeroase premii internationale.
Invitata va fi Sara Merisca – marimba. Eleva in varsta de 16 ani a castigat in anul 2017 locul al III-lea la prestigiosul concurs Italy Percussion Competition, editia a XV-a. Nu doar ca a reusit o performanta remarcabila, aflata la primul sau concurs international, insa a fost si singurul concurent din Europa care s-a calificat in finala acestei competitii. Sara Merisca este unul dintre cei mai buni elevi ai lui Alexandru Anastasiu, anuntand, astfel, viitoarea generatie de artisti cu care Romania se poate mandri pe marile scene internationale.
Programul celor doi artisti este alcatuit in consonanta cu tematica evenimentului, concertul „Rotatia a 4-a. After You” punand in valoarea harta prezentata din prisma contexului istoric din care face parte: aparitia acestei harti fiind marcata de pregatirea intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial. Instrumentele de percutie au insotit adesea armatele Tarilor Romane in razboaie inca din cele mai vechi timpuri, fiind invitati sa ascultati, de aceasta data, arta percutiei moderne. Cele doua instrumente au intrat recent in repertoriul muzicii clasice, muzica pentru vibrafon si marimba fiind compusa in mare masura in zilele noastre. Din nou, vechiul si noul se vor impleti la Muzeul National al Hartilor cu prilejul acesui eveniment marcat de Centenarul Romaniei. Cei doi artisti vor interpreta lucrari de David Friedman, Eric Samut, Mark Glentworth, Claire Omar Musser, Alexandru Anastasiu, Keiko Abe si Emmanuel Sejourne.

Despre Harta Generala a Romaniei cu tarile invecinate locuite de romani
Trayan Georgescu, Bucuresti, 1915
In 1915, anul aparitiei acesti harti, Romania se afla in pregatiri de razboi. Unul dintre motivele pentru care Romania a intrat in cele din urma in acest conflict era idealul national, unirea romanilor. Asadar nu este de mirare ca in paralel cu eforturile de inarmare, Ministerul de Razboi subscria totodata la realizarea unor harti precum cea de fata, si anume o harta a Romaniei -formata la acea vreme numai din provinciile Valahia si Moldova - si a zonelor vecine locuite de romani. Harta a fost intocmita de Trayan Georgescu dupa datele oficiale ale anului 1915, prin subscriptia Ministerului de Razboi.
Pentru completarea experientei, la final de eveniment va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise pe harta.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.