Marti, 20 Oct

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Memoria chipului, o noua expozitie la MNAR

Memoria chipului, o noua expozitie la MNAR

Email Imprimare

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita joi, 13 decembrie, ora 17.30, la parterul Galeriei Nationale pentru a lua parte la vernisajul expozitiei Memoria chipului. Portretul in Europa secolelor XVI-XVIII. Aceasta reuneste lucrari din colectiile de arta europeana ale muzeului si ale Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Romane.

Nume celebre care au facut scoala - Agnolo Bronzino, Rembrandt van Rijn, Anton van Dyck, Aegidius Sadeler, Diego Velasquez, Francesco Zurbaran, Pierre Mignard, Jean-Baptiste Greuze sau Rosalba Carriera - se regasesc printre autorii celor peste 120 de opere de arta incluse in expozitie. Fie ca este vorba despre pictura, gravura, desen sau pastel, lucrarile acopera nu doar intreaga geografie relevanta pentru arta europeana, ci si nenumarate tipuri de reprezentare si tipologii umane, de la inceputul Renasterii pana in secolul al XVIII-lea.
Antichitatea a cultivat portretul, iar Evul Mediu l-a dat (voit) uitarii, lasand secolului al XV-lea posibilitatea de a-l reinventa, initial pentru uzul unei elite privilegiate. Preocupati de "punerea in scena" a persoanei, modele si artisti contribuie la elaborarea pozei, codifica limbajul corporal si gestual si scenografia de fundal. Produs artistic dezirabil pentru categorii din ce in ce mai largi, portretul da substanta amintirii si contribuie la crearea unei memorii colective. Rafinarea mijloacelor de reprezentare a figurii umane insoteste cresterea treptata in importanta a expresivitatii pe masura ce modelul poate proveni, intr-o forma sau alta, din (aproape) toate clasele sociale. Austere, uneori chiar impietrite, portretele se "deschid", se umanizeaza: priviri piezise, maini care ies din cadru ne invita complice sa intram in dialog.  
Autori consacrati sau anonimi, opere autografe, lucrari de atelier sau scoala ilustreaza parcursul de aproape trei secole al portretului european. Monarhi, nobili, ofiteri, demnitari ne introduc in lumea puterii si a felului in care se doreste aceasta reprezentata; figuri de umanisti, scriitori, filosofi ai naturii ofera imaginea exemplara a celor ilustri, in timp ce portrete ale unor (astazi) anonimi evoca pregnant expresivitatea chipurilor umane dincolo de statutul lor social sau profesional.
Expozitia consacra o sectiune aparte portretelor de artisti si exploreaza separat zone de granita ale portretului, cum ar fi "portretele" de sfinti, dar si de reprezentanti ai clerului care pun in lumina conexiunile cu arta scara si studiul de expresie, schita, capetele grotesti, ca etapa preliminara in realizarea oricarui portret.
Curator: Cosmin Ungureanu
Expozitia va putea fi vizitata in perioada 14 decembrie 2018 - 31 martie 2019 la Galeria Nationala – parter.
Program de vizitare: miercuri-duminica, orele 10.00 -18.00.
Pretul biletului de acces: 10 lei.
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna.
Mai multe detalii gasiti pe www.mnar.arts.ro/

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.