Luni, 25 Jan

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Evenimente Harti si tratate ale Conferintei de Pace de la Paris, expozitie la Muzeul Hartilor

Harti si tratate ale Conferintei de Pace de la Paris, expozitie la Muzeul Hartilor

Email Imprimare

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, in colaborare cu Unitatea Arhive Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe si cu Arhivele Nationale, va invita miercuri, 20 martie, de la ora 17.30, la vernisajul expozitiei Harti si tratate ale Conferintei de Pace de la Paris (1919-1920). Recunoasterea internationala a Romaniei Mari, deschisa in perioada 21 martie – 21 aprilie 2019. Acest proiect expozitional face parte din seria de evenimente organizate de Muzeul Hartilor pentru a sarbatori Centenarul Marii Uniri. Curatorii expozitiei sunt dr. Stelian Obiziuc, consilier diplomatic in cadrul Unitatii Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe, si dr. Silviu Anghel, muzeograf la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi.
Expozitia prezinta publicului cele mai importante tratate semnate de Romania la finalul Primului Razboi Mondial, alaturi de hartile oficiale ale acestor tratate si de cele folosite in cadrul intalnirilor de lucru. Impreuna, aceste documente redau complexitatea negocierilor si argumentelor folosite de natiunile implicate. La inceputul anului 1919, puterile Antantei se pregateau la Paris sa negocieze si sa semneze tratate care sa redeseneze noua harta a Europei si a lumii. Pana in 1920 s-au semnat tratate separat, cu fiecare putere invinsa: Germania (la Versailles), Austria (la Saint-Germain-en-Laye), Bulgaria (la Neuilly-sur-Seine), Ungaria (la Trianon), Imperiul Otoman (la Sevres).
Acestea au stabilit noi granite, o noua ordine mondiala, garantata de marile puteri invingatoare si au clarificat si alte chestiuni, precum necesitatea garantarii drepturilor minoritatilor. Tara noastra s-a prezentat la Conferinta de pace cu speranta realizarii proiectului national, un stat al tuturor romanilor. In urma negocierilor si a inevitabilelor compromisuri politice si diplomatice intre toate partile interesate, Romania a obtinut recunoasterea Marii Uniri de la 1918, Tratatele de Pace de la Paris consacrand in plan international realitatile obiective de la sfarsitul Primului Razboi Mondial.
Adresa: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, str. Londra nr. 39, Bucuresti.
Durata expozitiei: 21 martie – 21 aprilie 2019.
Program: Miercuri-Duminica: 10:00 - 18:00.
Pret bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.