Luni, 27 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Concert aniversar Muzeul Hartilor

Concert aniversar Muzeul Hartilor

Email Imprimare

La sarbatorirea a 19 ani de la inaugurare, Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi in parteneriat cu Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) va invita sambata, 9 aprilie 2022, ora 18.00, la un recital de opera si pian al unor noi tineri muzicieni care au urmat masterclass-urile Academiei IConArts Transilvania, un proiect desfasurat de UCIMR. Evenimentul are loc la sediul muzeului, pe strada Londra nr. 39.
Accesul este gratuit, pe baza de inscriere pe eventbook.ro

Intrarea este permisa, in limita locurilor disponibile, pana cu maximum 15 minute inainte de inceperea evenimentului.
Solisti: Alexandra Dracea, Claudia Marinescu, Bianca Dimian, Sandra Baranescu, Ana Ciobanu, Theona Iurcovschi, Virineia Pirnau, Marcel Busuioc, David Pirciuk.
Acompaniament la pian: Adina Cocargeanu
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este singura institutie culturala cu profil cartografic din Romania si unul dintre putinele muzee cu acest specific din lume. Deschiderea muzeului in aprilie 2003 se datoreaza generoasei donatii facute de familia Daniela si Adrian Nastase. De-a lungul timpului, acestei importante colectii de harti vechi si lucrari de grafica i s-au alaturat si alte  donatii, oferite de institutii (BCR) sau colectionari (Ioan Ciortan, Ion Hidegcuti, Marilena Borcescu, Liliana Sonia Sion etc.). In prezent, muzeul detine o colectie valoroasa de lucrari realizate in perioada secolelor XVI-XX: harti ale provinciilor istorice romanesti, harti ale tarilor si diferitelor regiuni europene, harti celebre ale Dunarii, harti ale continentelor, ale lumii orientale, teatre de razboi, harti si tabele speciale. Cea mai veche harta din muzeu este o xilogravura din jurul anului 1525, realizata de Lorenz Friesz (c.1489 - 1550) si reprezinta o harta a Europei Centrale.
Muzeul se afla intr-o cladire construita in anii 1920 intr-un stil care combina elemente arhitecturale de inspiratie gotica - arcele frante, cu cele de inspiratie mediteraneeana - logiile, ce amintesc de vilele venetiene de secol XV. Cu ocazia deschiderii muzeului, pentru a reflecta noua destinatie a imobilului, plafoanele au fost decorate cu reprezentari inspirate din mitologie si harti astronomice, iar vitraliile concepute cu aceeasi ocazie contin diverse reprezentari heraldice si cartografice. Lucrarile au fost realizate la propunerea celui dintai director al muzeului, Octavian Ioan Penda, prin eforturile unei echipe de artisti, intre care: Benone Suvaila - artist vitralist, Marcel Aciocoitei, Gheorghe Butnariu, Neculai Mirodoni.
Sambata, 9 aprilie 2022, cei de la Muzeul Hartilor si Cartii Vechi doresc sa sarbatoreasca alaturi de public si sa le multumeasca tuturor celor care au fost si sunt alaturi de ei. In acesti ani, Muzeul Hartilor a trecut prin numeroase transformari, prin care a incercat sa se apropie cat mai mult de vizitatorii sai, de la copii la varstnici, de la specialisti la simpli curiosi, interesati de istorie, geografie, cartografie, calatorii. Isi propun in continuare sa creeze legaturi intre patrimoniu, educatie si cultura, intre trecut si prezent, sa fie un muzeu al celor pasionati de aventura cunoasterii, care vor trai experiente de invatare unice, intr-un spatiu muzeal creativ.
Misiunea lor este ca, prin grija pentru patrimoniu si interpretarea lui, prin activitati destinate unui public divers, sa faca dintr-un muzeu cu o colectie unica in Romania o institutie atractiva pentru public si relevanta pentru cultura, promovand cercetarea, interactivitatea, educatia pe tot parcursul vietii, dialogul, incluziunea si implicarea creativa. www.muzeulhartilor.ro

Uniunea de Creatie Interpretativa a Muzicienilor din Romania (UCIMR) este o organizatie non-guvernamentala de utilitate publica, reunind artisti interpreti din domeniul artei muzicale interpretative, cum ar fi solisti, dirijori, coristi, balerini, dansatori si instrumentisti ai prestigioaselor orchestre existente in Romania, In cei peste 20 de ani de activitate, UCIMR a reusit sa reuneasca peste 10.000 de membri si sa se impuna in viata culturala prin coerenta si continuitatea proiectelor sale, al caror impact a contribuit la imbunatatirea conditiei artistilor romani si la atragerea unui public nou cu fiecare proiect www.ucimr.ro
Printre partenerii media ai evenimentului se numara si revista online www.daciccool.ro si www.accmediachannel.ro


www.muzeulhartilor.ro


Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.