Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Timp Liber Spectacole, Filme, Emisiuni Spatiu, timp si jazz. Concert Ana Maria Galea Trio la „Cartografii sonore”

Spatiu, timp si jazz. Concert Ana Maria Galea Trio la „Cartografii sonore”

Email Imprimare

Concertele Stagiunii "Cartografii sonore" din aceasta toamna continua cu un eveniment special programat marti, 27 noiembrie, de la ora 18:00, la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi (Strada Londra nr. 39). Evenimentul face parte din proiectul 100 de ani in 100 de concerte, derulat de UCIMR pentru a sarbatori Centenarul alaturi de public si de cei mai buni artisti ai momentului, dar si alaturi de tinere talente aflate in plina afirmare.

Seara de marti va fi dedicata hartii Repartitia nationalitatilor in tarile unde predomina romanii, realizata de geograful francez Emmanuel de Martonne si publicata la Paris in anul 1919. In prima parte a evenimentului, Despina Hasegan, muzeograf, va prezenta aceasta harta esentiala pentru stabilirea granitelor Romaniei Mari.
Intrarea va fi libera, in limita locurilor disponibile, prin inscriere in prealabil pe site-ul muzeului: www.muzeulhartilor.ro.
Seara va continua cu concertul jazz Pasarea maiastra, sustinut de Ana Maria Galea Trio, omagiu adus istoriei muzicii jazz romanesti. Iar, daca istoria este strans legata de spatiu si timp, constante de referinta reflectate in cartografii, jazzul le va intersecta si va pune in lumina prin acest concert calitati sensibile si sufletesti ale societatilor care s-au succedat pana in prezent.
Formula ii aduce impreuna pe actrita si cantareata Ana Maria Galea, Daniel Csikos la pian si Simon Kalker (Olanda) la contrabas, pentru a explora teritoriul unor teme celebre din muzica romaneasca a ultimei sute de ani, al compozitiei si al temelor standard. De altfel, titlul proiectului este titlul unei compozitii semnate de Anca Parghel si Mircea Tiberian, una dintre cele mai valoroase compozitii de gen din muzica romaneasca, lucru afirmat de criticii muzicali si sustinut de alegerea artistei.

Harta Martonne, Paris, 1919
Realizata de geograful francez Emmanuel de Martonne, harta intitulata Repartitia nationalitatilor in tarile unde predomina romanii (Repartition des Nationalites dans les pays ou dominent les Roumains) este considerata una dintre cele mai influente lucrari cartografice din 1919. Aceasta harta etnografica a jucat un rol important in negocierile de pace de la Paris, unde de Martonne a avut statutul de expert si a fost una dintre cele mai insemnate voci care au stabilit granita dintre Romania si Ungaria. Dupa cum arata si titlul, lucrarea cartografiaza spatiul geografic unde romanii sunt majoritari si are scopul clar de a usura trasarea granitelor pe baza acestui teritoriu.
Pentru completarea experientei, la final de eveniment, va avea loc o degustare de vinuri dintr-una din regiunile descrise pe harta.
Mai multe detalii gasiti pe www.muzeulhartilor.ro.

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.