Miercuri, 27 Mai

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Claudiu, punte de legatura cu lumea de dincolo

Claudiu, punte de legatura cu lumea de dincolo

Email Imprimare

Destul de frecvent in onomastica romaneasca, numele Claudiu (cu varianta feminina Claudia) este corespondentul romanesc al vechiului nume gentilic latin Claudius. Una dintre cele mai cunoscute personalitati ale culturii romane cu acest nume este Claudiu Bleont, actor al Teatrului National din Bucuresti, cunoscut publicului din piese precum Torquato Tasso, Caligula, Zbor deasupra unui cuib de cuci sau Livada de visini. Claudiu Bleont s-a nascut pe 27 august 1959, la Bucuresti. A urmat cursurile Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica, pe care le-a absolvit in anul 1983, la clasa profesorului Grigore Gonta. Dupa terminarea studiilor, a fost repartizat la Teatrul din Petrosani, unde a debutat cu piesa Un barbat si mai multe femei, de Leonid Zorin, pe care a si regizat-o si pentru care a fost distins cu premiul pentru cel mai bun actor.

Tot la Teatrul din Petrosani, Claudiu Bleont a jucat in Anonimul Venetian, de Giusepppe Berto, si in Intr-un parc, pe o banca, de Alexander Ghelma.
Din 1990, Claudiu Bleont este actor al Teatrului National din Bucuresti, pe scena caruia a interpretat numeroase roluri: Sir Andrew, Nebunul (A douasprezecea noapte, de William Shakespeare), Tasso (Torquato Tasso, de Johann Wolfgang von Goethe) - interpretare distinsa cu premiul pentru cel mai bun actor, Pamfilus/Byrria (Fata din Andros, de Terentiu), Scipio (Caligula, de Albert Camus), Billy Bibbit (Zbor deasupra unui cuib de cuci, dupa Dale Wasserman), Reverend Hale (Vrajitoarele din Salem, de Arthur Miller), Trofimov (Livada de visini, de Anton Pavlovici Cehov), Pistetairos (Pasarile, de Aristofan). A colaborat cu Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon, Teatrul National din Timisoara, Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, Teatrul National din Targu Mures, Teatrul Arca etc.
Claudiu Bleont a debutat in cinematografie in 1983, cu filmul Concurs, regizat de Dan Pita, care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Costinesti. A mai jucat in Sa mori ranit din dragoste de viata, Pas in doi, Rochia alba de dantela, Polul Sud, O vara de neuitat, Femeia visurilor, Ursul. Claudiu Bleont a jucat si in productii internationale, precum Catherine the Great, Dracula III, Dracula Ressurection, Anaconda 4: Trail of Blood, Born to Raise Hell.
Biserica Ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Mucenic Claudiu, care a trait in vremea domniei Imparatului Diocletian (284-305). Conducea un vestit atelier de sculptura in marmura, in cetatea Sirmium (situata pe malul drept al Dunarii, in provincia romana Panonia Inferioara). In timp ce majoritatea lucratorilor erau pagani, Claudiu era crestin si a fost denuntat pentru credinta lui imparatului. Pentru ca a refuzat sa renunte la credinta crestina si sa aduca jertfe zeilor pagani, Sfantul Mucenic Claudiu, impreuna cu alti crestini, a fost inchis, din ordinul imparatului, intr-un sicriu de plumb si aruncat in apele fluviului Sava.

Etimologie
Numele Claudiu provine de la numele gentilic latin Claudius. Suetoniu afirma ca ginta Claudia era de origine sabina (sabinii sunt o veche populatie italica, supusa de romani in urma celui de-al treilea razboi samnit, 298-290 i. H.). Din Etruria si Umbria, numele s-a raspandit in intreg imperiul, aparand chiar si in provinciile orientale si fiind atestat si in Dacia. Unii specialisti sunt de parere ca numele Claudius ar fi un derivat de la adjectivul claudus - schiop, dar se pare ca este vorba doar de o etimologie populara. Trebuie mentionat ca, in Antichitate, acest defect fizic nu era vazut ca un handicap, ci era considerat un dar al zeului Vulcan, el insusi schiop, fiind perceput drept un dar aparte care te-ar fi ajutat in comunicarea cu lumea de dincolo. 

Derivate de la prenumele Claudiu:
Claudia
   
Personalitati cu numele Claudiu sau cu nume derivate:
Clody Bertola (1913-2007), Claudiu Bleont (n. 1959)
Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus (10-54), Claudio Monteverdi (1567-1643), Claude Lorrain (1600-1682), Claude Joseph Rouget de Lisle (1760-1836), Claude Monet (1840-1926), Claude Debussy (1862-1918), Claude Lévi-Strauss (1908-2009), Claudio Abbado (n. 1933), Claudia Cardinale (n. 1938), Claudia Schiffer (n. 1970)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Claudiu:
Despre persoanele cu numele Claudiu se crede ca sunt firi independente, inzestrate cu o inteligenta fina si calitati de bun orator. Se spune ca prefera sa isi stabileasca singuri regulile dupa care traiesc, iubesc si muncesc. Se pare ca numai facand ceea ce le place cu adevarat reusesc sa obtina cele mai bune performante. Sunt firi entuziaste, chiar exuberante, cu o personalitate puternica. Pot avea dificultati in a-si exprima verbal afectiunea. De multe ori, tind sa considere ca faptele graiesc de la sine si ca nu mai este nevoie sa-si exprime sentimentele. Pot manifesta inclinatii catre profesiile din sfera comertului sau comunicarii, dar si catre domeniile artistice. (Foto: Tnb.ro, Doxologia.ro)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.