Sambata, 12 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Constantin, puterea statorniciei

Constantin, puterea statorniciei

Email Imprimare

Constantin, unul dintre cele mai frecvente prenume romanesti, reproduce numele latin Constantinus, atestat destul de tarziu, in secolul al IV-lea d.Hr., devenit cunoscut datorita Imparatului Constantin cel Mare. In Biserica Ortodoxa, pe 21 mai sunt sarbatoriti Sfintii Imparati Constantin si Elena. In cultura romana, una dintre personalitatile marcante care au purtat numele Constantin este Constantin Brancusi, artistul de geniu considerat cel mai important sculptor al secolului al XX-lea. Prin creatiile sale, Brancusi a exprimat esenta lucrurilor, imbogatind limbajul plastic cu o dimensiune spirituala si eliberand pentru totdeauna sculptura de imitatia dupa natura.

Constantin Brancusi a vazut lumina zilei la 19 februarie 1876, in satul Hobita, din judetul Gorj, fiind al cincilea copil al lui Nicolae si al Mariei Brancusi. A prins drag de sculptura in lemn de mic copil, pe cand confectiona diverse unelte si obiecte folositoare in gospodarie. Copilaria si adolescenta i-au fost marcate de desele plecari de acasa si de anii lungi de ucenicie in pravalii si ateliere de boiangerie. In 1892, Brancusi a intrat ca baiat de pravalie in magazinul lui Ion Zamfirescu si tot in aceeasi perioada a inceput sa urmeze cursurile Scolii de Arte si Meserii din Craiova, unde, pe langa tamplarie si prelucrarea metalelor, a deprins si mestesugul sculpturii in lemn. Elev exceptional, a ajuns bursier si a fost admis pentru specializare la Sectia de sculptura in lemn. Dupa absolvirea cursurilor, pleaca la Bucuresti si isi continua studiile la Scoala Nationala de Arte Frumoase. Aici, timp de doi ani, intre 1900 si 1902, a realizat, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc. Precizia detaliilor va face ca lucrarea sa fie folosita in scolile romanesti de medicina.
In 1903, primeste prima comanda pentru un monument public: bustul generalului medic Carol Davila, care va fi instalat la Spitalul Militar din Bucuresti. Este singurul monument public din Capitala ce poarta semnatura ilustrului sculptor. In aceeasi perioada, Brancusi este captivat de opera lui Auguste Rodin si de miscarea artistica din afara granitelor Romaniei. Asa se face ca, in 1904, pleaca pe jos spre Paris, iar un an mai tarziu reuseste la concursul de admitere la prestigioasa Scoala Nationala Superioara de Arte Frumoase din capitala Frantei.
La varsta de 31 de ani, Brancusi isi implineste visul, fiind acceptat ca ucenic in atelierul sculptorului Auguste Rodin. Insa, in acelasi spirit de independenta care i-a marcat intreaga viata, paraseste atelierul maestrului dupa doar doua luni de ucenicie. La umbra marilor copaci nu creste nimic, spunea Brancusi despre acest moment decisiv in devenirea sa. Isi formeaza, treptat, un stil propriu, revolutionar, care il va impune printre cei mai de seama reprezentanti ai modernismului in arta. Pe rand, din mainile genialului sculptor roman ies Cumintenia pamantului, Sarutul, Rugaciunea, Domnisoara Pogany si Pasarea maiastra, desemnata, in anul 2000, sculptura secolului al XX-lea. Faima lui Constantin Brancusi depaseste granitele Frantei, ajungand pana in Statele Unite ale Americii. In 1913, Brancusi participa la Expozitia internationala de arta moderna de la New York si isi deschide prima expozitie personala.
In acest timp, acasa, in Romania, Liga nationala a femeilor din Targu Jiu dorea sa ridice un monument in memoria eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial. Brancusi revine in tara si realizeaza tripticul Masa tacerii - Poarta sarutului - Coloana fara sfarsit, capodopera sa. Inspirat de cultul pamantului patriei si al stramosilor, Brancusi evoca, prin creatiile sale, momentele cruciale ale vietii, spatiul inchis, circular, al marilor sanctuare dacice din Muntii Orastiei, idealul inaltarii umane si aspiratia spre lumina.
In atelierul sau din inima Parisului, Constantin Brancusi si-a creat o lume a lui, intr-o atmosfera profund romaneasca: a trait, a gandit, a simtit si a sculptat in cel mai profund spirit romanesc. Jovial si bonom, purtand barba si, in ultima parte a vietii, haine taranesti, era interesat de aproape orice subiect, de la muzica si stiinta la filosofie. Violonist si cantaret talentat, era cunoscut printre prietenii parizieni ca un bucatar pasionat de mancarurile traditionale romanesti si ca un neintrecut mestesugar. Constantin Brancusi, considerat unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor, s-a stins din viata pe 16 martie 1957, la venerabila varsta de 81 de ani, fiind inmormantat in cimitirul Montparnasse din Paris. A lasat mostenire posteritatii peste 200 de sculpturi de o valoare estetica si culturala nepretuita. Astazi, lucrarile sale stau la loc de cinste in cele mai importante muzee ale lumii, iar cei mai mari critici de arta i-au consacrat nenumarate studii.
Anual, pe 21 mai, Biserica Ortodoxa ii praznuieste pe Sfintii Imparati Constantin si mama sa, Elena, cei intocmai cu Apostolii. In anul 313, Imparatul Constantin (306-337) a promulgat Edictul din Milano, prin care crestinismul era recunoscut oficial in Imperiul Roman, acordand crestinilor libertatea de cult. In anul 325, Imparatul Constantin a convocat primul din cele sapte Sinoade ecumenice, la Niceea, unde au fost elaborate primele sapte articole ale Crezului - Simbolul de credinta. Tot la Niceea s-a fixat data Pastilor - in prima duminica dupa luna plina, dupa echinoctiul de primavara.

Etimologie
Numele Constantinus este derivat cu sufixul -inus de la Constantius, nume gentilic raspandit in epoca post-clasica. La randul lui, Constantius provine de la numele Constans, format de la adjectivul constans, constantis - constant, ferm, puternic.

Derivate de la prenumele Constantin:
Costel, Costica, Costin, Costi, Tache, Constanta, Tanta, Coca, Tina, Codin, Dinu, Dina

Personalitati cu numele Constantin sau cu nume derivate:
Constantin Serban Basarab (domnitor al Tarii Romanesti, aprilie 1654 - ianuarie 1658, domnitor al Moldovei, noiembrie 1659, ianuarie-februarie 1661), Constantin Brancoveanu, Dinicu Golescu (1777-1830), Constantin Brancusi (1876-1957), Constantin Tanase (1880-1945), Tanti Cocea (1909-1990), Dina Cocea (1912-2008), Constanta Buzea (1941-2012), Costel Constantin (n. 1942)
Constantin Stanislavski (1863-1938)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Constantin:
Despre cei care poarta numele Constantin se spune ca sunt firi comunicative, placute, inzestrate cu o anume carisma. Optimisti, mereu cu zambetul pe buze, cei cu numele Constantin se pare ca au simtul umorului bine dezvoltat, stiu sa-i amuze si sa-i convinga pe cei din jur. Pot manifesta inclinatii catre limbile straine, literatura, jurnalism sau activitatile creative, de exemplu pentru teatru. (Foto: Timetv.ro, Wikipedia.org, Full-of-grace-and- truth.blogspot.ro)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena (21 mai). Promotie dedicata celor cu numele Constantin

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 18-21 mai 2017. Toti cei cu numele Constantin sau cu nume derivate, precum Costel, Costica, Costin, Costi, Tache, Constanta etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 18-21 mai 2016. Toti cei cu numele Constantin sau cu nume derivate, precum Costel, Costica, Costin, Costi, Tache, Constanta etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 18-21 mai 2015. Toti cei cu numele Constantin sau cu nume derivate, precum Costel, Costica, Costin, Costi, Tache, Constanta etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 19-21 mai 2014. Toti cei cu numele Constantin sau cu nume derivate, precum Costel, Costica, Costin, Costi, Tache, Constanta etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara in perioada 15-21 mai 2013. Toate persoanele cu numele Constantin sau cu nume derivate, precum Costel, Costica, Costin, Costi, Tache, Constanta etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 de lei, pe langa promotiile active in magazin, un sampon regenerant Activa Plant 400 ml de la Gerocossen.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 15-21 mai 2013 de catre persoanele cu numele Constantin si de persoanele cu nume derivate, pentru o singura comanda.

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.