Duminica, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Traditii Semnificatia numelui Elena, stralucitoare precum soarele

Elena, stralucitoare precum soarele

Email Imprimare

Elena, sarbatorita in 21 mai, este un prenume de larga raspandire in onomastica europeana, provenind de la vechiul nume grecesc Helene. Numele evoca personalitatea frumoasei Elena din Troia, eroina Iliadei lui Homer. Elena, fiica Ledei si a lui Zeus si sotia lui Menelau, era vestita in toata Grecia pentru frumusetea ei neasemuita. Potrivit legendei, ea a fost cauza declansarii razboiului troian, pornit de greci pentru a razbuna rapirea ei de catre Paris. Una dintre personalitatile de marca ale culturii romane care au purtat acest nume este poeta Elena Farago, autoarea unora dintre cele mai frumoase versuri dedicate copiilor: Catelusul schiop, Gandacelul, Sfatul degetelor, Closca, Motanul pedepsit etc.

Elena Paximade, devenita Farago prin casatoria cu Francisc Farago, s-a nascut pe 29 martie 1878, la Barlad. La varsta de 17 ani, dupa disparitia ambilor parinti, se muta la Bucuresti. Intra ca guvernanta in familia lui Ion Luca Caragiale, unde ia contact cu literatura clasicilor. Publica primul volum de versuri in anul 1906, la indemnul lui Nicolae Iorga. Pentru creatiile sale, Elena Farago a fost distinsa de mai multe ori de catre Academia Romana: in 1908, pentru volumele Soapte din umbra si Traduceri libere, iar in 1920, pentru Soaptele amurgului si Din traista lui Mos Craciun. Regele Carol al II-lea i-a conferit, in 1931, Medalia Bene Merenti clasa I pentru merite culturale, dar si Ordinul Meritul Cultural Cavaler clasa a II-a pentru litere si opere literare. Elena Farago s-a stins din viata la 4 ianuarie 1954.
In Biserica Ortodoxa, pe 21 mai sunt sarbatoriti Sfintii Imparati Constantin si Elena. Imparateasa Elena, mama Imparatului Constantin, s-a nascut in jurul anului 250. Dupa despartirea de sotul ei, Imparatul Constantius Chlorus, Elena nu s-a recasatorit, ci a dus o viata retrasa, ajutandu-l pe fiul ei la conducerea imperiului. In anul 325, in timpul unei calatorii la Ierusalim, Imparateasa Elena a descoperit, pe dealul Golgotei, Crucea pe care fusese rastignit Iisus Hristos. Imparateasa Elena a ctitorit numeroase locasuri de cult, printre cele mai importante numarandu-se Biserica Sfantului Mormant de la Ierusalim, Biserica Nasterii din Betleem sau Biserica din Nazaret.

Etimologie
Originea si semnificatia initiala a numelui Helene sunt incerte. Desi se pare ca numele ar fi creatia unor civilizatii preelenice, unii specialisti au formulat ipoteza formarii numelui Helene, atestat in vechile inscriptii sub forma Velena, chiar in interiorul limbii grecesti. Apropiat de cuvintele grecesti heldne - torta, faclie - si hele, heile - stralucirea Soarelui, caldura Soarelui -, numele Elena ar fi format de la radicalul indo-european swel-, care desemneaza Soarele ca izvor al luminii, caldurii si vietii.

Derivate de la prenumele Elena:
Ileana, Leana, Lena, Elina, Lenuta, Ilinca, Leni, Ela, Lili.

Personalitati cu numele Elena sau cu nume derivate:
Elena Cuza (1825-1909), Elena Vacarescu (1864-1947), Elena Farago (1878-1954), Majestatea Sa Elena, regina-mama a Romaniei (1896-1982)
Helen Mirren (n. 1945), Helena Bonham Carter (n. 1966), Helene Segara (n. 1971)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Elena:
Persoanele cu numele Elena par adesea inaccesibile, prin distinctia innascuta si atitudinea rezervata care le caracterizeaza. Fire introvertita si introspectiva, Elena tinde sa-si construiasca un turn de fildes in care se retrage uneori, atunci cand realitatea ce o inconjoara nu corespunde aspiratiilor sale. Firi sentimentale, romantice, purtatoarele numelui Elena isi doresc sa iubeasca si sa fie iubite. Se spune ca apreciaza in mod deosebit confortul, obiectele frumoase si tinutele elegante. Pot fi atrase de domeniile artistice, de profesii ce presupun precizie si meticulozitate, dar si de domenii de avangarda - precum informatica - sau de profesii in care isi pot pune in valoare talentul de fin psiholog. (Foto: Ziarul Lumina, Logos.3x.ro)

Cadouri Dacic Cool, de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena (21 mai). Promotie dedicata celor cu numele Elena

Promotia Dacic Cool 2017 se desfasoara in perioada 18-21 mai 2017. Toate persoanele cu numele Elena sau cu nume derivate, precum Ileana, Leana, Lena, Elina, Lenuta, Ilinca, Leni, Ela, Lili etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2016 se desfasoara in perioada 18-21 mai 2016. Toate persoanele cu numele Elena sau cu nume derivate, precum Ileana, Leana, Lena, Elina, Lenuta, Ilinca, Leni, Ela, Lili etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2015 se desfasoara in perioada 18-21 mai 2015. Toate persoanele cu numele Elena sau cu nume derivate, precum Ileana, Leana, Lena, Elina, Lenuta, Ilinca, Leni, Ela, Lili etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2014 se desfasoara in perioada 19-21 mai 2014. Toate persoanele cu numele Elena sau cu nume derivate, precum Ileana, Leana, Lena, Elina, Lenuta, Ilinca, Leni, Ela, Lili etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sapun cu miere si propolis 100 g de la Apiland.

Promotia Dacic Cool 2013 se desfasoara  in perioada 15-21 mai 2013, toate persoanele cu numele Elena sau cu nume derivate, precum Ileana, Leana, Lena, Elina, Lenuta, Ilinca, Leni, Ela, Lili etc., vor primi cadou, din partea magazinului online Dacic Cool, in cazul in care comanda produse in valoare de 100 lei, pe langa promotiile active in magazin, un sampon regenerant Activa Plant 400 ml de la Gerocossen.
Promotia se va aplica doar pentru comenzile lansate in perioada 15-21 mai 2013 de catre persoanele cu numele Elena si de persoanele cu nume derivate, pentru o singura comanda.
Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!
Pentru orice lamuriri suplimentare, ne puteti contacta prin e-mail ( Aceasta adresa de e-mail este protejata de spamboti; aveti nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza ) sau la numerele de telefon: 021.225.05.07, 0723.156.099 (de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00).

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.