Duminica, 18 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Horezu, centrul creatiei ceramice romanesti

Horezu, centrul creatiei ceramice romanesti

Email Imprimare

Orasul Horezu este situat intre Ramnicu Valcea si Targu Jiu, fiind traversat de DN 67. Se poate afirma ca Horezu este cel mai important centru al creatiei ceramice populare romanesti. In micul orasel orice bucata de lut devine arta. Creatiile mesterilor populari de aici sunt cunoscute atat in tara, cat si peste hotare. In anul 2012, ceramica de Horezu a fost inclusa in patrimoniul mondial UNESCO.

Lutul este adunat toamna si este trecut printr-un malaxor pana devine de consistenta plastilinei. Apoi se tine invelit, sa nu se intareasca. Cu ajutorul rotii manuale, i se da forma dorita. In trecut era mult mai dificil, in loc de malaxorul de astazi fiind folosite propriile picioare.
Vasele de lut se produc in Horezu de sute de ani. Ceramica autentica de Horezu se deosebeste prin decorul si motivele deosebite: cocosul, soarele, spicul de grau, coada de paun sau pomul vietii. Fiecare produs are insemnele mesterului olar.
O vizita in Horezu nu poate incepe decat dintr-un atelier de olarit. Unul dintre cele mai frumoase din localitate este Ceramica Pietraru. Atrage atentia prin forma inedita, o oala imensa din ceramica. Practic, n-ai cum sa treci pe strada intesata de magazine si ateliere si sa nu-l vezi. Iar de cum ai ajuns, nu te poti desprinde prea usor de frumusetea si unicitatea obiectelor expuse, de locul aranjat cu mult bun gust. Totul contribuie din plin la obtinerea aprecierii turistilor, care nu pleaca fara o farfurie autentica.
Dragi cititori Dacic Cool, includeti Horezu in itinerariul vostru de vacanta, sustineti traditia, cumparand de la mesterii locali obiecte realizate manual, nu facute in China! In plus, exceptionala Manastire Horezu, despre care am scris in articolul precedent, se afla la numai patru kilometri de oras. (Oana-Nicoleta Rosu)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.