Joi, 18 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Locuri De Pretutindeni Maggiore

Maggiore

Email Imprimare

Maggiore nu e doar un lac, e o pagina vie de istorie, e o necontenita poezie, cantata de pasari, de vant, de apele repezi de munte... Inclestarea muntilor acoperiti de ghetari, suprafetele intinse de ape de cristal din care iradiaza mii de culori, aerul mediteranean, florile fascinante si o istorie care pulseaza inca vie in fiecare colt al acestui taram de vis l-au determinat pe Stendhal sa scrie, in 1811, ca, daca din intamplare ai o inima si o camasa, trebuie sa-ti vinzi camasa pentru a vedea lacul Maggiore... Este un taram al marilor inspiratii literare si al iubirii, atat de frumos adusa la viata in minunata poveste de dragoste a lui Hemingway, din romanul sau Adio, Arme!.

Da! Sa nu-ti gasesti ragazul sa te pierzi in acest univers de vis este cu adevarat un pacat de neiertat. Indiferent ca esti pasionat de festivalurile de literatura sau de film, de muzica, de marile dezlantuiri de bucurie, cu focuri de artificii si baluri mascate, sau cauti pur si simplu un loc linistit si fermecator, ireal de frumos, sau esti in cautarea senzatiilor tari ale sporturilor extreme sau cauti binefacerile reconfortante ale sporturilor nautice, ale ciclismului, skiului, tenisului sau golfului, ca sa nu mai vorbim de scurtele sau lungile promenade, ei bine, in nici unul din aceste cazuri nu poti gasi alt loc mai nimerit.Cateva date despre Maggiore
De origine tectonico-glaciara, lacul Maggiore are ca afluenti principali raurile Ticino, Maggia, Verzasca, Giona si Cannobino, Toce (prin care se revarsa lacul Orta) si Tresa (prin care se revarsa Lugano). Lungimea sa, de peste 50 km si adancimea de 370 m il pozitioneaza pe locul doi in Italia, dupa lacul Garda.
Zona lacului Maggiore este locuita din perioada celtica, apoi romana, fiind condusa in final de familiile Visconti, Sforza si Borromeo, nordul apartinand Elvetiei incepand din secolul al XVI-lea. In secolul al XIX-lea, a inceput explozia turismului, prin constructia a numeroase hoteluri, parcuri, drumuri si vile.
In zilele senine, de pe malul estic se poate vedea masivul Monte Rosa (4.633 m), acoperit de ghetari, cu nu mai putin de zece varfuri, dintre care patru se numara printre cele mai inalte ale Alpilor.
Clima blanda, atat vara, cat si iarna, favorizeaza o vegetatie mediteraneana cu gradini superbe, cu plante rare si exotice. Temperatura este insa mai scazuta decat pe Garda sau Como cu cateva grade bune.
Temperaturile ajung vara la 30 de grade, iar iarna, in ianuarie-februarie si uneori chiar si in martie, zapada este la ea acasa. In august, pot aparea furtuni spectaculoase, iar in aprilie si octombrie - ploi puternice. Intre noiembrie si martie, multe hoteluri si restaurante sunt inchise.
Lacul este brazdat de numeroase vaporase ce fac legatura intre nenumaratele asezari de pe coastele lui, dar care, inainte de toate, iti ofera acele privelisti unice, fara de care nu poti spune ca stii ce inseamna Maggiore.
Poti ajunge aici usor, din nord, pe A2, de exemplu, din Zurich, dar cel mai simplu este din sud, pentru ca de la Milano sunt doar 30-40 km.
Coada sudica a lacului reprezinta zona cea mai ingusta a acestuia si, in acelasi timp, regiunea cea mai industrializata. Dar tot aici, pe ambele maluri, s-au descoperit numeroase vestigii mezolitice si neolitice.Pe malurile italienesti ale lacului Maggiore
Pe malul vestic se gaseste Arona, un oras favorizat de prezenta caii ferate Sempione, care i-a permis sa se dezvolte ca un important centru industrial, comercial si turistic. Stabilirea aici a resedintei feudale a familiei Borromeo, timp de mai multe secole, pana in secolul al XVIII -lea, a lasat o puternica amprenta istorica si culturala. Biserica Madonna di Piazza, din secolul al XVI-lea, ce poarta amprenta lui Pellegrino Tibaldi, Palatul Justitiei, Collegiata di Santa Maria Nascente, din secolul al XV-lea, terminata de cardinalul Federico Borromeo in secolul al XVII-lea, statuia monumentala, de 35 m inaltime, considerata un simbol al acestei parti a lacului, a lui San Carlo Borromeo, realizata la sfarsitul secolului al XVII-lea de Bernardo Falconi si Siro Zanelli si care domina si astazi dealul si, de acolo, intreaga zona a lacului, prin dimensiunile ei impresionante, reprezinta doar cateva dintre comorile orasului. Privelistea si calitatea serviciilor turistice intregesc salutul de bun venit.
Un vapor te poarta de aici pe malul opus, unde, strajuit de o veche fortareata si de micuta insula Pantegora, asteapta orasul Angero, fosta resedinta a familiei Visconti. Vestigii arhitecturale din secolele XIII-XV, fresce din secolul al XIV-lea asteapta si aici sa fie admirate. Dar nici Muzeul Papusilor, cu o bogata colectie de peste 200 de piese ce au apartinut printesei Bona Borromeo, nu se lasa mai prejos. Mai departe, se intinde orasul Ronco cu un interesant Muzeu al Transportului, partial in aer liber, care gazduieste multe piese deosebit de interesante. Pe coasta ce continua spre Ispra, a fost descoperita, in secolul trecut, o piroga preistorica, ce se gaseste acum la Muzeul din Isola Bella. Ispra te ispiteste cu o superba promenada ce-ti ofera minunate privelisti asupra lacului. Parcul ce inconjoara monumentul Castelbarco, portul, cheiurile, micile porturi, multe fiind proprietati particulare, intregesc peisajul acestui minunat oras de vacanta.
Pe malul vestic, la doar doi kilometri peste lac, se intind, la nord de Arona, verzile dealuri Vergante, cu vile splendide, parcuri si gradini. Pe nesimtite, se trece din Arona in Meina, cunoscuta cu secole in urma drept Medina, cu minunate vile neoclasice, precum vilele Faraggiana, Cavallini sau Cella, a carei gradina se deschide larg spre apele lacului, sau cu minunatul Palazzo Stampa, care a gazduit nenumarate personalitati. Te trezesti deja in atat de primitorul Lesa. La doar cinci minute de aici se insira nenumaratele hoteluri din Belgirate, alaturi de vile celebre, precum Villa Bono Cairoli sau Villa Carlotta. Portul si numeroasele ambarcatiuni intregesc peisajul care, evident, ofera magnifice privelisti atunci cand este admirat de pe malul opus al lacului, unde drumul ce urca spre nord te duce din Ispra spre Santa Catherina. Este una dintre cele mai incantatoare localitati ale lacului.Santa Catherina
Istoria sanctuarului sfintei Catherina del Sasso este legata de o minune din secolul al XII-lea, cand un negustor bogat, Alberto Besozzi, a fost surprins in mica sa barca cu panze de o furtuna naprasnica. Incercand sa inoate prin valurile ce-l trageau la fund, s-a rugat cu ultimele puteri sfintei Catherina din Alessandria. Atunci, in mod miraculos, un val enorm l-a aruncat pe malul stancos. Drept multumire, si-a dedicat restul vietii de 40 de ani rugaciunilor catre sfanta Catherina. O viata de pustnic, ramasa ca simbol peste veacuri. In secolul al XII-lea, pe acele locuri a fost inaltata o manastire. Cladirile, recent refacute, sunt deschise publicului. Ele gazduiesc in acelasi timp si minunate concerte de muzica clasica, la care se poate veni foarte comod, cu vaporul, de la Stresa, de pe malul vestic. Santa Catherina iti ofera insa, in primul rand, cea mai vasta priveliste asupra partii sudice a lacului. Este o panorama imensa, care incepe, la nord, cu Golful Borromeo, Stresa, plaja de nisip de la Monvalle, pentru a se continua pana in sudul lacului, la Anger.
Urcand mai departe, spre nord, dupa ce treci de zona Cerro, cu minunatul Palazzo Perabo din secolul al XVI-lea, ajungi la Laveno, plasat chiar in fata golfului Borromeo. E o localitate ce a reusit, in partea sa dinspre lac, sa-si conserve, intr-un mod incredibil, un aspect unitar de secol XVIII. Aici se gaseste si binecunoscuta manufactura de ceramica italiana Richard Ginori. Intregul golf, cu insulele Borromeo, Castagnola, Stresa si Baverno, Intra, Sasso Corbe, toate te imbie sa traversezi din nou lacul si sa te bucuri de gradinile si sanctuarele lor.

Stresa si… Hemingway
Cand urci pe malul vestic, spre nord, chiar inainte de a se deschide golful Borromeo, intri in minunatul oras Stresa, adevarat "cartier general" al lacului Maggiore. Atestat documentar inca din anul 998, a devenit, in secolul al XV-lea, o importanta comunitate de pescari, apartinand domeniului feudal al familiei Visconti, pentru a trece apoi sub controlul familiei Borromeo. Timp de secole, Stresa a fost un loc predilect de recreere pentru aristocratii Europei, care au ridicat aici nenumarate vile superbe. Turismul a luat amploare dupa ce a fost deschisa, in 1906, calea ferata ce trece prin pasul Simplon spre Stresa. La 9 km, se ridica varful Mottarone, de 1.491 metri, la care se poate ajunge si cu telefericul. Aici te asteapta o priveliste ce-ti taie rasuflarea.
Vaporasele ce acosteaza la cheiurile orasului iti ofera posibilitatea sa ajungi aproape in orice punct important al lacului si, in primul rand, in minunatele insule ale golfului. Privelistea asupra lacului este absolut incantatoare. Alaturi, se deschide piata Marconi, cu Parrocchiale di San Ambrogio, reconstruita in 1790, in stil neoclasic, de catre Giuseppe Zanoia.
Dar Stresa nu este doar un centru turistic ce te intampina cu hotelurile sale impresionante de secol XIX, ci si un important centru cultural. Conferinte politice, expozitii, evenimente, precum festivalul international de muzica clasica Settimane Musicale, ii asigura o viata culturala de admirat. Multi artisti au vizitat si au creat opere nepieritoare la Stresa, dar, fara indoiala, cel mai cunoscut si mai admirat ramane Hemingway. Prima sa trecere prin Stresa dateaza din Primul Razboi Mondial, cand, ranit fiind, a fost internat in superbul Grand Hotel des Iles Borromees, care functiona atunci drept spital. A revenit apoi in 1948, pentru a-si desavarsi minunatul roman Adio, Arme!, cu acea fascinanta poveste de dragoste ce da parca o noua viata acestor locuri incantatoare.Aristocrati si artisti indragostiti de Maggiore
Continuand drumul din Stresa, pe malul golfului, ajungi imediat, bucurandu-te de minunatele privelisti, de hotelurile si gradinile maiestuoase, la Carciano, considerat "Lido" al orasului Stresa. Cheiurile sale se intind chiar in fata superbei insule Bella. In continuare se intinde micutul oras Baveno, atestat din secolul XI, cu o superba gradina pe malul lacului si cu Parrocchiale St. Gervaso si St. Protaso, datand din secolele XII-XIII. Adevarata perla a lacului Maggiore, Baveno a oferit ospitalitatea sa celor mai ilustre personalitati ale Europei, fiind mereu apreciat si laudat de acestea. Byron si Lamartine, tarina Alexandra si regina Victoria a Angliei, Wagner si Umberto Giovano, care a compus opera "Fedra" in vila cu acelasi nume, sunt doar cativa dintre oaspetii de onoare ai acestui mic, dar atat de indragit oras. Ar fi totusi pacat sa nu-l amintim si pe Churchill. Baveno se lauda insa si cu pestera de granit de la poalele muntelui Camoscio, unde se gasesc si izvoarele minerale Fonti di Bavena.
Pe malul nordic al golfului se intinde Verbania, care, din 1939, inglobeaza mai multe localitati, precum Fondotoce, Suna, Pallanza si Intra.
Intra a fost numita "gradina lacului", datorita gradinilor superbe, dar si numeroaselor manifestatii dedicate azaleelor, orhideelor si lalelelor, culminand cu Corso fiorito, cu marea sa parada a barcilor de flori. Dar Intra se mandreste, in primul rand, cu un centru istoric cu cladiri superbe, o zona pietonala care te imbie cu magazinele, restaurantele si cafenelele ei. Cea mai importanta ramane, insa, vocatia orasului pentru navigatie, ilustrata si de vecchio imbarcadero, cu arhitectura sa caracteristica secolului al XVIII-lea, dar, in primul rand, de statutul sau actual. Intra este unul dintre cele mai importante porturi ale lacului, ce ofera si un serviciu de ferry pentru vehiculele de transport.
Tot in Verbania se gaseste si Villa Taranto, una dintre cele mai bogate gradini botanice ale Europei, cu o suprafata de peste 20 hectare si peste 30.000 de specii de plante. Amenajarea ei a inceput in 1930.Insulele din Golful Borromeo
Nu poti parasi insa golful Borromeo fara a-i vizita minunatele insule. Cea mai mare este Isola Madre. Aici, in mijlocul unei incredibile gradini in stilul britanic de inceput de secol XVIII, de 8 hectare, se ridica palatul Borromeo, mobilat cu piese ce provin din multiplele proprietati istorice ale familiei. Isole Superiori, probabil cel mai romantic loc al lacului, gazduieste un mic sat, cu biserica sa San Vittore, datand din secolul al XI-lea. Isola Bella este considerat locul pe care nu ai voie sa-l ratezi. Monumentalul palat baroc se bucura de o ampla gradina, cu flori exotice rare, construita in stilul barocului italian, gradina ce se intinde pe zece terase in trepte, cu o diferenta de nivel de 37 m, fiind innobilata de numeroase bazine, fantani si statui din secolul al XVI-lea. Compozitorul francez Gabriel Faure considera ca aici natura a fost torturata pana la artificialitate, in schimb Charles Dickens era entuziasmat de acest peisaj.
Pornind de la Intra mai departe, spre nord, dupa o serie de vile plasate pe malul lacului, se ajunge la Ghiffa, candva celebra pentru apele ei termale si fabuloasa priveliste asupra lacului, urmata de Oggebio, o arie extinsa, in zona cea mai larga a lacului, ce inglobeaza 15 sate si un mic oras.
Cannero Riviera, un popular centru turistic aflat chiar in fata orasului Luino, este strajuit de doua insulite stancoase, pe care se afla ruinele celebrului Castelli di Cannero. Sunt ruinele castelului construit de Ludovico Borromeo in secolul al XVI-lea, pe ruinele vechiului Castel Malpaga.La granita cu Elvetia
Ultima localitate inainte de granita elvetiana este Cannobio, cu vestigii din secolele XIII-XIV, cu cheile stancoase Orrido di Sant'Anna si cu lacul de origine glaciara, Lago Delio, care se afla in apropiere, la 930 m altitudine si care alimenteaza impresionanta hidrocentrala Ronco Valgrande.
Pe malul estic, plasat chiar la gurile raurilor Valtravaglia si Tresa, prin care se varsa apele lacului Lugano, se afla orasul Luino. Confluenta sistemelor de comunicatii si proximitatea granitei cu Elvetia au favorizat o dezvoltare comerciala si industriala cu traditii antice. Stradute inguste, cladiri si monumente, precum Madona del Carmine, te trimit inapoi in secolul al XV-lea. In piata centrala, Garibaldi, se inalta monumentul eroilor, ce comemoreaza lupta din 14 august 1848, dintre austrieci si cei 1.500 de voluntari ai lui Garibaldi. In fiecare miercuri, aici te intampina cea mai aglomerata si mai faimoasa piata, considerata cea mai veche din Europa, fiind infiintata prin edict imperial in 1541. Tot pe malul estic, dar in nordul micului intrand pe care il formeaza lacul aici, se afla orasul Maccagno, cu o antica si nobila istorie. Impartit practic in doua, partea inferioara pastreaza vechile stradute inguste, in timp ce orasul modern se intinde in partea superioara, oferindu-ti o priveliste ampla asupra aproape intregului lac.

Pe malurile elvetiene ale lacului Maggiore
Dincolo de granita elvetiana te intampina, dincolo de paduri impresionante, inca intacte, localitatile Caviano, Ranzo, Gerra, San Nazzaro, cu minunatul parc botanic de la Grambarogno, locuri ideale pentru plimbari inedite. La Vira, in afara de moastele sfantului martir Cosimo, orasul te intampina cu fresce stradale.
Chiar in extremitatea nordica a lacului, la Magadino, te intampina un peisaj aluvionar unic, "Bolle di Magadino", a carui importanta internationala este avuta in vedere de Academia de Stiinte a Elvetiei. Putin mai la vest, te intampina cel mai insorit oras al Elvetiei, Locarno. Acesta se poate lauda nu numai cu castelul Visconti, cu biserica Madonna del Sasso, dar si cu celebrul sau festival de film si de muzica rock. Printre multe alte personalitati care s-au indragostit de aceste locuri se numara si Rainer Maria Rilke, Hermann Hesse, Salvador de Madariaga, Jean Arp, Erich Maria Remarque, Erich Fromm, sau John Eccles, laureatul premiului Nobel pentru medicina. Dincolo de Piazza Grande, merita sa intri in Cantina Canetti, un bar traditional cu mancaruri locale simple si cu o atmosfera incendiara.
Mai departe, spre vest, te intampina Ascona, cu festivalul lui international de Jazz clasic, care are loc la sfarsitul lui iunie. In continuare, te asteapta Porto Ronco, Brissago si parcul botanic de pe Isole di Brissago. Sunt 2,5 hectare cu peste 1.500 de specii de plante originare din zona Mediteranei, a Asiei subtropicale, a Africii de Sud, din America si Oceania.
Din nordul lacului ajungi imediat, la doar cativa kilometri, pe A2 si, apoi, pe langa Bellinzona, prin tunelul Gotthard, la Zurich.
O prelunga limba de apa, ce se intinde intre doua lumi, Maggiore, este, mai degraba, o poarta magica spre o lume de basm de care nu ai mai vrea sa te desparti. Multi, de altfel, precum cuplul Paulette Goddard si Erich Maria Remarque, i-au ramas fideli pana la marea trecere inspre… dincolo. (Cecilia Caragea)

Comentarii (1)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.