DACIC COOL

Sambata, 19 Aug

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara

Arta culinara

Inainte sa treaca prin stomac, dragostea se perpeleste pe gratar

Email Imprimare

Avem multe zicale romanesti, insa cea mai faimoasa dintre toate sustine ca dragostea trece prin stomac. Si e o zicala cu duh pentru ca nimic nu lasa loc de voie buna cum o face un fel copios de mancare impartit cu cei la care tii cel mai mult. Astazi, Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka, v-a pregatit o reteta savuroasa, in ton cu vremea buna si pe placul celor care nu scapa nici o ocazie sa pregateasca un gratar in aer liber.

Coaste caramelizate la gratar

Email Imprimare

Coastele caramelizate la gratar reprezinta o reteta gustoasa si satioasa, cu multe condimente, un preparat la gratar potrivit pentru cei care vor sa sarbatoreasca vacanta in aer liber, alaturi de o halba de bere sau un pahar cu vin.
Reteta a fost preparata si oferita de Chef Liviu Bosnea, proprietarul grupului de restaurante Grill World.

7 retete de inghetata cu fructe

Email Imprimare

Vara e sezonul deliciilor. Zeci de sortimente de fructe, in diverse culori si arome, ne incanta papilele gustative cu aromele lor speciale. Uneori, canicula ne copleseste, iar atunci e momentul inghetatei, care poate fi numita si vedeta sezonului estival. Iata trei retete de inghetata cu fructe, usor de facut si delicioase!
1. Inghetata cu banane. Aveti nevoie de 6 banane, 4 oua, 150 g zahar, doua lamai. Se separa galbenusurile de albus. Galbenusurile se amesteca cu jumatate din cantitatea de zahar, se zbat pana se obtine o spuma densa. Se adauga doua linguri de apa si sucul de la o lamaie. Se asaza totul intr-o cratita care se pune pe foc mic. Se amesteca, dar nu se lasa sa fiarba. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. In acest timp se decojesc bananele, se zdrobesc si se amesteca cu sucul de la cealalta lamaie. Se adauga restul de zahar si se amesteca. Se amesteca albusul de ou zbatut spuma cu bananele si crema de galbenusuri pana cand totul devine o pasta omogena. Se pune amestecul intr-un bol si se da la congelator.

Aripioare marinate, pentru gusturile toate

Email Imprimare

Cea mai buna mancare ramane tot cea in care ai pus si un strop de suflet. Sau cel putin asa declara Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka, a carui pasiune pentru gatit l-a facut faimos in toata tara. Acum e timpul sa iti impartaseasca cateva dintre secretele lui. Si, pentru ca vara e cel mai bun sezon de bucatarit in aer liber, Chef Liviu Balint vrea sa te ajute sa atingi maretia gratarelor bine facute. Asadar, citeste mai jos despre cum poti incinge atmosfera (si gratarul) in doar doi pasi si trei... ingrediente. Plus unul secret.
Daca vrei sa-i multumesti si pe cei pofticiosi, dar si pe cei atenti la silueta, trebuie sa alegi negresit puiul ca vedeta a zilelor cu rost de gratar. Carnea de pui are un aport caloric relativ mic si, preparata pe gratar in mod corespunzator, poate fi cea mai buna alegere, deoarece nu e grasa, dar este satioasa. 

Sprotul face valuri vara asta

Email Imprimare

Si nu numai la mare. Inca exista o parere eronata cum ca pestele ar fi un preparat mai... estival. E drept, daca esti pe litoral si nu gasesti peste, mai ca nu-ti vine sa crezi. Dar nu-ti poti refuza aceasta placere nevinovata si-n restul timpului, oriunde te-ai afla. Or, daca vrei un peste‚ ca la cherhana, Chef Liviu Balint iti recomanda cu toata increderea sprotul.

Silueta perfecta se construieste din bucatarie

Email Imprimare

Miroase a vacanta, soare, mare si nopti cu cer senin. Zilele de vara iti fac mintea sa zburde aproape oriunde, mai putin in bucatarie. Dar nu uita: silueta perfecta este construita in bucatarie mai intai si abia apoi la sala de sport. In functie de cat de corect mananci, vei da bine in pozele de pe plaja. Asa ca lasa fast food-ul si sandvisurile infulecate in graba. Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka, iti ofera ca intotdeauna alternativa sanatoasa (si incredibil de gustoasa) pe care poti sa o gatesti fara bataie de cap si fara sa petreci ore in sir in bucatarie. Reteta e simpla, are un aport caloric redus si, pe cuvant de MasterChef, ai sa te lingi pe degete dupa ce o incerci!

Tocanita de ciuperci a la Chef Liviu Balint

Email Imprimare

Nu exista case care sa aiba acelasi mod de a pregati anumite mancaruri, cu atat mai putin regiuni. Diversitatea si ospitalitatea gastronomica i-a preocupat de veacuri pe romani, noi avand o puternica inclinatie spre traditie. Gustul surprinzator de bun si de aromat pe care Vegeta Clasic il confera mancarurilor traditionale este de neuitat si foarte usor de recunoscut. Astfel ca pentru o masa delicioasa si gustoasa pe timpul verii, Chef Liviu Balint ne propune o noua reteta - tocanita de ciuperci.

Placinta dobrogeana a Chiratei (reteta armaneasca)

Email Imprimare

Intreb un localnic, apoi un bucatar, apoi un turist cu ce aliment ar asocia vacanta estivala. Cu braga - imi raspunde cel dintai. Cu o salata de fructe de mare, zice si-al doilea, gata sa-mi faca o demonstratie de arta culinara. Cu hamsii prajite, ii tin isonul toate neamurile turistului cu slapii plini de nisip. Ravasesc amintirile in cautarea unui raspuns mai... personal. Si-mi aduc aminte de prima mea vara la mare, de casa gazdei mele din Mangalia, cu dusul improvizat in gradina cu ajutorul unui butoi plin cu apa incalzita de soare. E mult-mult de-atunci. Dar nu atat de mult incat sa nu-mi aduc aminte de placinta dobrogeana facuta de tanti Chirata. Stiu ca mai am reteta notata pe undeva...

Storceag (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Una dintre cele mai bune ciorbe care se prepara in Delta Dunarii, Storceag, reteta lui Radu Anton Roman, poate fi gatita de oricine. Storceagul se mananca intr-un singur loc din Romania - la Sfantul Gheorghe - Delta Dunarii. E un amestec de bucatarie ucraineana si romaneasca, o reteta un pic pestrita - si continentala, si pescareasca totodata - dar lejera. Se poate face si cu salau, si cu stiuca, si cu somon sau alt peste alb de mare (nu merge insa, zic eu, cu somn sau crap, care-s grasi si intorc gustul).

Pfeffersteak (reteta Kerei Calita)

Email Imprimare

La premierea scriitorilor, in anul de gratie 1931, la decernarea decoratiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalitati, are pe lista scriitorilor ce urmau sa fie rasplatiti cu diplome academice si numele celor doi frati Teodoreanu. A urmat dineul cu fast, unde invitatii au exclamat cand au vazut insirate printre altele si pfeffersteak-uri: C’est sublime! Inima muschiului de bou se taie mai groasa, gen mica buturuga, apoi fiecare bucata pigulita de pielite se tavaleste prin piper verde si rosu (el, piperul, fiind usor strivit cu sticla dinainte). Se apasa pe toata intinderea cu mana sa intre piperul in carnea moale si rosie ducand-o pretios in tigaie si fripta cu unt la foc prapadit in jur de 10 minute. Cand e rumenita, se toarna coniacul si sosul Madera (a nu se uita de sare). Se mai lasa pe flacara albastra inca 8 minute fixe si trecute supravegheata cu ochii treji ai maestrului bucatar.

Ciorba ca la mama acasa, pentru clipe savuroase

Email Imprimare

Amintirile ma chinuiesc, amintirile ma rascolesc…zice cantecul. Mintea evadeaza inspre copilarie si se desfata cu peripetiile noastre de pe-atunci, in vremea in care cea mai mare grija a noastra era sa ne petrecem timpul afara, la joaca. Iti mai amintesti energia debordanta pe care o emanai de dimineata pana seara? Abia reuseau parintii sa te convinga sa iei o pauza si sa vii la masa. Eheee...daca nu erau ciorbitele mamei, nici ca-ti abandonai partenerii de nazdravanii. Doar ca joaca mergea mai bine cu burtica plina. Asa ca te infruptai cu lacomie si apoi o luai de la capat. Pai nu?

Tarhana cu mursa (o reteta banateana)

Email Imprimare

Tarhana? Ce-o fi? Si ati auzit vreodata de mursa? Acea bautura dulce pe care dacii, zice-se, o faceau cu mere si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tarhana cu mursa. Si ca sa nu aveti si alte nelamuriri cu aspect... lingvistic, sa mai facem o precizare.

Iepure cu sos de smantana (reteta bucovineana)

Email Imprimare

Iepure cu sos de smantana - o reteta cu poveste, ba chiar de... poezie (dac-asa imi place mie). In Bucovina, smantana - bat-o vina! - e cea dintai in toate. Si-n bucate! Sau, ma rog, in bucate vine mai la urma, cand toate-s asezate, sa-i dea catifelare, aroma, gust, savoare, parfum de sarbatoare. In sosul de smantana imbaiat, in Bucovina, eu un iepure-am aflat.

Bors de ciuperci (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Prepara un bors de ciuperci dupa reteta lui Radu Anton Roman si toti cei asezati la masa vor fi incantati de deliciul culinar rezultat. Pe cat de savuroasa, de plina, de catifelata e ciorba asta - una dintre cele mai cuceritoare fierturi romanesti -, pe atat e de izolata, de uitata pe vaile paraielor moldovene. De cate ori mi se intampla sa ospatez vreun strain, ii fac bors de ciuperci si merg la sigur: innebuneste de placere.

Zama de gaina cu zdrente (reteta bunicii)

Email Imprimare

Zama de gaina? Mmmm! Gustoasele ciorbe si supe ale bunicilor! Cu cat ne-ndepartam mai mult de copilarie, cu-atat parca ne dorim mai mult sa le regasim gustul, in lingura pe care o ducem la gura. Uite, bunaoara, zeama asta de gaina cu zdrente... galbena-galbioara, toata numai stelute de grasime buna, de pasare de curte, parfumata cu patrunjel proaspat si deasa-deasa, cat sa stea lingura... in picioare, cum zicea bunica-mea. Nu stiu cum e cu retetele bunicilor voastre, dar eu mare noroc am ca am reusit s-o notez in caietul meu de nevasta tanara. Ei, si de acolo... v-o daruiesc si domniilor voastre.

Zama acra de rata

Email Imprimare

Ciorba acra de rata este o reteta simpla, cu ingrediente putine si uzuale, dar gustoasa si satioasa, potrivita pentru cei care vor "sa-si revina" daca au sarbatorit prea mult in vacanta de Rusalii. Este o reteta primita de la Peter's Kitchen Bistro, de pe strada Sperantei, nr. 6 Sector 2, Bucuresti.
Ingrediente: 800/1000 g rata grasa (preferabil spate cu piele), 3 morcovi (mediu), 2 rosii zemoase de sezon, 3 bucati de pastarnac, 1 ceapa galbena (mare), 1 telina (mica), 1 legatura de patrunjel, 4 lingura sos de rosii, 3 linguri otet de mere, apa (in completarea unei oale de 3 l), sare, piper.

Macaroane milaneze (reteta din Epoca de Aur)

Email Imprimare

Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" sa fi fost vreo criza la macaroane. Rudimentare si grosolane, erau totusi gustoase atata vreme cat mesenilor le erau straine spaghetele, penele sau rigatoni de astazi. In perioada comunista, pe langa cartofi si varza, macaroanele erau ingredientele de baza ale meselor de zi cu zi. Sa nu ma banuiti de nostalgii... dar retetele astea fac parte din istoria noastra culinara. Asa ca se cuvine sa recapitulam, din cand in cand.

Pastravii Doamnei Mele (reteta lui Bacalbasa)

Email Imprimare

Pastravii vor fi, intotdeauna, o oferta delicioasa in fiecare meniu! De aceea reteta acestei zile se va dovedi binevenita! Vrednica femeie, Ecaterina Bacalbasa! Si, oricat ne-ar placea legenda cum ca ar fi fost bucatareasa preferata a Reginei Maria, documentele (de istorie mica) ale Casei Regale o contrazic. Pentru ca, se stie, vreme de 30 de ani, la Casa Regala bucatarul favorit a fost neamtul H. Edner, adus de regina de la Coburg, si, in general, erau preferati bucatari germani, chiar daca retetarul folosit era cel francez.

Prajitura economica, cu mere si nuci

Email Imprimare

Prajitura economica este madlena celor care au copilarit in Epoca de Aur. Am rascolit in sacul doldora cu retete din Epoca de Aur si-am scos la iveala, dintr-un caiet vechi, reteta de Prajitura economica, cu mere si nuci. Caietul, va dati seama, era al mamei (dar la fel de bine putea fi al unei vecine, al soacra-mi sau al matusilor mele – ori ale voastre – pentru ca era mult raspandita, inainte de 1990).

Rulada de cocos (reteta Kerei Kalita)

Email Imprimare

Marea postelniceasca, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Serban, sotia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, ramasa vaduva, s-a retras la mosia bastinei sale – Marginenii. Aici, din plictis sau poate in amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina s-a apucat sa scrie un catastif de retepturi si chiar sa le incerce, tractand din cand in cand boierii si boieroaicele de primprejur.

Sarmalute de miel in frunze de tei

Email Imprimare

Sarmalute de miel in frunze de tei! Nu se putea reteta mai "de sezon" ca asta! Pentru ca tocmai m-a sunat o veche prietena – in bucatarie, dragii mei, numai de prieteni are parte oricine stie sa ciuceasca bine o sarma – si mi-a povestit despre prima ei carte cu retete culese de prin partile de tara de unde a plecat in lume, nu m-am putut abtine sa nu-i cer, pentru domniile voastre, cateva retete. Gina Bradea se trage, pe-un fir, din zona dealurilor Barladului, si pe celalalt fir, din Dobrogea hercinica. Iar in Italia, unde a dus-o viata, nu s-a putut dedulci la paste si risotto, ramanand fana sarmalutelor. A sarmalutelor autohtone, pe care stie sa le pregateasca dupa vreo 7-8 retete. Intre ele, si aceasta, de sarmalute de miel...

Secretele ascunse ale sardinelor

Email Imprimare

Nu mai este o noutate faptul ca mesele care contin peste au un aport benefic asupra organismului. Din acest motiv specialistii in nutritie ne recomanda sa consumam peste cat mai des, chiar si sub forma unor mici gustari servite printre mesele principale. Din fericire nu trebuie sa iti bati capul cu retete complexe. Nu si cand il ai alaturi pe Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka. Astazi vei invata cum sa gatesti rapid o salata delicioasa cu Eva Sardine in sos tomat. Dar inainte vei afla cateva dintre secretele nutritionale ale sardinelor. Sardinele sunt bogate in nutrienti, vitamine si minerale si contin cantitati mari de acizi esentiali omega 3.   

Turta cu ceapa verde

Email Imprimare

Turta cu ceapa verde prajita in tigaie sau pe plita este o reteta chinezeasca folosita si in Romania in ultimii ani. Preparata in special primavara, cand apare ceapa verde, reteta poate fi folosita ca o gustare sanatoasa sau pentru a inlocui painea. Este o reteta de post, primita de la bistroul la Peter's Kitchen, de pe strada Sperantei nr. 6, sector 2, Bucuresti.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...13 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.