DACIC COOL

Miercuri, 28 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara

Arta culinara

Pfeffersteak (reteta Kerei Calita)

Email Imprimare

La premierea scriitorilor, in anul de gratie 1931, la decernarea decoratiilor, profesorul Nicolae Iorga, printre multe personalitati, are pe lista scriitorilor ce urmau sa fie rasplatiti cu diplome academice si numele celor doi frati Teodoreanu. A urmat dineul cu fast, unde invitatii au exclamat cand au vazut insirate printre altele si pfeffersteak-uri: C’est sublime! Inima muschiului de bou se taie mai groasa, gen mica buturuga, apoi fiecare bucata pigulita de pielite se tavaleste prin piper verde si rosu (el, piperul, fiind usor strivit cu sticla dinainte). Se apasa pe toata intinderea cu mana sa intre piperul in carnea moale si rosie ducand-o pretios in tigaie si fripta cu unt la foc prapadit in jur de 10 minute. Cand e rumenita, se toarna coniacul si sosul Madera (a nu se uita de sare). Se mai lasa pe flacara albastra inca 8 minute fixe si trecute supravegheata cu ochii treji ai maestrului bucatar.

Ciorba ca la mama acasa, pentru clipe savuroase

Email Imprimare

Amintirile ma chinuiesc, amintirile ma rascolesc…zice cantecul. Mintea evadeaza inspre copilarie si se desfata cu peripetiile noastre de pe-atunci, in vremea in care cea mai mare grija a noastra era sa ne petrecem timpul afara, la joaca. Iti mai amintesti energia debordanta pe care o emanai de dimineata pana seara? Abia reuseau parintii sa te convinga sa iei o pauza si sa vii la masa. Eheee...daca nu erau ciorbitele mamei, nici ca-ti abandonai partenerii de nazdravanii. Doar ca joaca mergea mai bine cu burtica plina. Asa ca te infruptai cu lacomie si apoi o luai de la capat. Pai nu?

Tarhana cu mursa (o reteta banateana)

Email Imprimare

Tarhana? Ce-o fi? Si ati auzit vreodata de mursa? Acea bautura dulce pe care dacii, zice-se, o faceau cu mere si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice? Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tarhana cu mursa. Si ca sa nu aveti si alte nelamuriri cu aspect... lingvistic, sa mai facem o precizare.

Iepure cu sos de smantana (reteta bucovineana)

Email Imprimare

Iepure cu sos de smantana - o reteta cu poveste, ba chiar de... poezie (dac-asa imi place mie). In Bucovina, smantana - bat-o vina! - e cea dintai in toate. Si-n bucate! Sau, ma rog, in bucate vine mai la urma, cand toate-s asezate, sa-i dea catifelare, aroma, gust, savoare, parfum de sarbatoare. In sosul de smantana imbaiat, in Bucovina, eu un iepure-am aflat.

Bors de ciuperci (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Prepara un bors de ciuperci dupa reteta lui Radu Anton Roman si toti cei asezati la masa vor fi incantati de deliciul culinar rezultat. Pe cat de savuroasa, de plina, de catifelata e ciorba asta - una dintre cele mai cuceritoare fierturi romanesti -, pe atat e de izolata, de uitata pe vaile paraielor moldovene. De cate ori mi se intampla sa ospatez vreun strain, ii fac bors de ciuperci si merg la sigur: innebuneste de placere.

Zama de gaina cu zdrente (reteta bunicii)

Email Imprimare

Zama de gaina? Mmmm! Gustoasele ciorbe si supe ale bunicilor! Cu cat ne-ndepartam mai mult de copilarie, cu-atat parca ne dorim mai mult sa le regasim gustul, in lingura pe care o ducem la gura. Uite, bunaoara, zeama asta de gaina cu zdrente... galbena-galbioara, toata numai stelute de grasime buna, de pasare de curte, parfumata cu patrunjel proaspat si deasa-deasa, cat sa stea lingura... in picioare, cum zicea bunica-mea. Nu stiu cum e cu retetele bunicilor voastre, dar eu mare noroc am ca am reusit s-o notez in caietul meu de nevasta tanara. Ei, si de acolo... v-o daruiesc si domniilor voastre.

Zama acra de rata

Email Imprimare

Ciorba acra de rata este o reteta simpla, cu ingrediente putine si uzuale, dar gustoasa si satioasa, potrivita pentru cei care vor "sa-si revina" daca au sarbatorit prea mult in vacanta de Rusalii. Este o reteta primita de la Peter's Kitchen Bistro, de pe strada Sperantei, nr. 6 Sector 2, Bucuresti.
Ingrediente: 800/1000 g rata grasa (preferabil spate cu piele), 3 morcovi (mediu), 2 rosii zemoase de sezon, 3 bucati de pastarnac, 1 ceapa galbena (mare), 1 telina (mica), 1 legatura de patrunjel, 4 lingura sos de rosii, 3 linguri otet de mere, apa (in completarea unei oale de 3 l), sare, piper.

Macaroane milaneze (reteta din Epoca de Aur)

Email Imprimare

Macaroane milaneze... ca-nainte de 89! Nu cred ca pe vremea "Epocii de Aur" sa fi fost vreo criza la macaroane. Rudimentare si grosolane, erau totusi gustoase atata vreme cat mesenilor le erau straine spaghetele, penele sau rigatoni de astazi. In perioada comunista, pe langa cartofi si varza, macaroanele erau ingredientele de baza ale meselor de zi cu zi. Sa nu ma banuiti de nostalgii... dar retetele astea fac parte din istoria noastra culinara. Asa ca se cuvine sa recapitulam, din cand in cand.

Pastravii Doamnei Mele (reteta lui Bacalbasa)

Email Imprimare

Pastravii vor fi, intotdeauna, o oferta delicioasa in fiecare meniu! De aceea reteta acestei zile se va dovedi binevenita! Vrednica femeie, Ecaterina Bacalbasa! Si, oricat ne-ar placea legenda cum ca ar fi fost bucatareasa preferata a Reginei Maria, documentele (de istorie mica) ale Casei Regale o contrazic. Pentru ca, se stie, vreme de 30 de ani, la Casa Regala bucatarul favorit a fost neamtul H. Edner, adus de regina de la Coburg, si, in general, erau preferati bucatari germani, chiar daca retetarul folosit era cel francez.

Prajitura economica, cu mere si nuci

Email Imprimare

Prajitura economica este madlena celor care au copilarit in Epoca de Aur. Am rascolit in sacul doldora cu retete din Epoca de Aur si-am scos la iveala, dintr-un caiet vechi, reteta de Prajitura economica, cu mere si nuci. Caietul, va dati seama, era al mamei (dar la fel de bine putea fi al unei vecine, al soacra-mi sau al matusilor mele – ori ale voastre – pentru ca era mult raspandita, inainte de 1990).

Rulada de cocos (reteta Kerei Kalita)

Email Imprimare

Marea postelniceasca, Elina Cantacuzino, fiica domnitorului Radu Serban, sotia marelui postelnic Constantin Cantacuzino, ramasa vaduva, s-a retras la mosia bastinei sale – Marginenii. Aici, din plictis sau poate in amintirea chilomanurilor, postelniceasca Elina s-a apucat sa scrie un catastif de retepturi si chiar sa le incerce, tractand din cand in cand boierii si boieroaicele de primprejur.

Sarmalute de miel in frunze de tei

Email Imprimare

Sarmalute de miel in frunze de tei! Nu se putea reteta mai "de sezon" ca asta! Pentru ca tocmai m-a sunat o veche prietena – in bucatarie, dragii mei, numai de prieteni are parte oricine stie sa ciuceasca bine o sarma – si mi-a povestit despre prima ei carte cu retete culese de prin partile de tara de unde a plecat in lume, nu m-am putut abtine sa nu-i cer, pentru domniile voastre, cateva retete. Gina Bradea se trage, pe-un fir, din zona dealurilor Barladului, si pe celalalt fir, din Dobrogea hercinica. Iar in Italia, unde a dus-o viata, nu s-a putut dedulci la paste si risotto, ramanand fana sarmalutelor. A sarmalutelor autohtone, pe care stie sa le pregateasca dupa vreo 7-8 retete. Intre ele, si aceasta, de sarmalute de miel...

Secretele ascunse ale sardinelor

Email Imprimare

Nu mai este o noutate faptul ca mesele care contin peste au un aport benefic asupra organismului. Din acest motiv specialistii in nutritie ne recomanda sa consumam peste cat mai des, chiar si sub forma unor mici gustari servite printre mesele principale. Din fericire nu trebuie sa iti bati capul cu retete complexe. Nu si cand il ai alaturi pe Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka. Astazi vei invata cum sa gatesti rapid o salata delicioasa cu Eva Sardine in sos tomat. Dar inainte vei afla cateva dintre secretele nutritionale ale sardinelor. Sardinele sunt bogate in nutrienti, vitamine si minerale si contin cantitati mari de acizi esentiali omega 3.   

Turta cu ceapa verde

Email Imprimare

Turta cu ceapa verde prajita in tigaie sau pe plita este o reteta chinezeasca folosita si in Romania in ultimii ani. Preparata in special primavara, cand apare ceapa verde, reteta poate fi folosita ca o gustare sanatoasa sau pentru a inlocui painea. Este o reteta de post, primita de la bistroul la Peter's Kitchen, de pe strada Sperantei nr. 6, sector 2, Bucuresti.

Copane de curca la tigaie (reteta lui Tudor Gheorghe)

Email Imprimare

Copane de curca la tigaie, dupa reteta lui Tudor Gheorghe! Nu-i asa ca-i delicios? Fusei in Oltenia! Luai cu mine o papornita si-o umplui cum se putu mai bine cu retete si sfaturi culinare de prin cuhniile de pe Jii si de pe Olt. N-o batui - Oltenia, frate-miu! - pe tot intinsul, si nu intrai prin toate curtile, si nu cautai prin toate blidele, ca n-avui timp! Dar cevasi-cevasi tot avui vreme s-adun si s-aduc cu mine. Mai pusei in papornita si-un brat de praz, luat de pe strat, din gradina, si-o lipie rotunjoara, facuta la tast!

Sarmalute in foi de vita (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Sarmalute din carne de gasca (dupa Radu Anton Roman) e unul dintre cele mai savuroase preparate traditionale romanesti.
Din cale afara de fine, sarmalutele din carne de gasca cer un vin rosu, nu foarte legat si ca atare dispus la tovarasie. Si ma gandesc uneori la Rosul de Cotesti (o preferinta subiectiva, n-o luati in seama), un vin sec si infipt, destul de rar, ce-i drept, de la o vreme - caci cine sta sa mai amestece si sa potriveasca Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot - dar spectaculos de delicat, iar, in anii buni, chiar irezistibil.

Zupa cu laste (reteta lui Radu Anton Roman)

Email Imprimare

Prin comparatie cu supele banatene sau sasesti, zupa ardelenilor e mai subtire, mai putin concentrata (o fi mai multa apa pe Mures decat pe Bega?) dar cu niste laste (taietei) "prima intai", facute, bineinteles, numai din faina si ou.
Ingrediente: Gaina musai sa fie a mai batrana, sa ai ce spumui; zarzavatul frige de proaspat, ca atunci il aduc copiii din gradinita; aluatul ce l-ai framantat e zalud tare, sa poti juca purecele pe el; iar lastele sa fie late de-un dest si nici asa subtiri, sa le poti prinde prin gura, si-apoi, domnisorule, ai pisa si-otar de chiman, sa stii unde esti si ce manci.

Vegeta – o istorie scrisa cu arome perfecte si bucate satioase

Email Imprimare

Ti-ai imaginat vreodata cat de semnificativ a fost aportul condimentelor de-a lungul timpului? Te-ai gandit cat de simplu ne este astazi sa inovam in bucatarie pentru ca avem la indemana iscusinta si devotamentul oamenilor care au inventat condimente din cele mai complexe? Astazi, existenta din belsug a condimentelor ni se pare normala. Ne e greu sa ne imaginam insa ca o mana de piper avea candva valoarea salariului minim al unui om pe un an, ca sclavii erau vanduti pentru cateva maini de porumb iute si ca un pahar de ghimbir valora cat o oaie. Vegeta Universal, de exemplu, are peste 50 de ani de istorie in spate si tot atatia ani de cand a ajutat gospodinele de pretutindeni sa dezlantuie adevarata savoare a bucatelor.

Papusi de dragavei

Email Imprimare

Reteta de papusi de dragavei este de la una dintre maicutele ce roboteau la cuhnia Manastirii Brancoveni, din Olt. Cu aproape patru secole si jumatate in urma, aici, Jupanita Celea, bunica lui Matei Basarab, inalta o biserica din lemn, pe care nepotul sau - Voda, adicatelea - a transformat-o intr-o manastire fortificata (loc de rugaciune si bastion de aparare).
Cat despre papusile de dragavei de la Brancoveni, ele nu sunt musai mancare manastireasca. Asta mancau primavara taranii olteni cand se-ntorceau de la muncile campului... Acuma, primavara, oltenii mei - si mai ales oltencele - se-ntrec in a gati dragaveiul asta, dupa reteta alor batrani.

Preparate sanatoase pentru o viata sanatoasa

Email Imprimare

In timp ce vara ne bate la usa, ne schimbam nu doar garderoba, dar si dieta. Mancarurile grele ale anotimpului rece nu ne mai priesc la fel de bine, iar legumele si fructele proaspete incep deja sa ne imbie de pe tarabele pietelor sau in supermarketuri. Cat despre carnea grasa, ar trebui sa incepem sa ii zicem pas si sa ne indreptam poftele spre carnea slaba de pasare sau, de ce nu, de peste... Chiar daca ne place pestele proaspat, stim ce bataie de cap este gatitul acestuia, asa ca preferam sa lasam aceasta delicatesa mai putin accesibila pentru vacantele pe diverse litoraluri. Totusi, pentru a nu ne lipsi pestele din viata de zi cu zi, Podravka ne recomanda brandul Eva, cu al sau delicios file de macrou in ulei vegetal.

Balik Ekmek (Peste in paine sau Galata Bridge)

Email Imprimare

Reteta Balik Ekmek (peste in paine) este o reteta turceasca, un preparat simplu, cu un gust special si servire rapida.
Reteta a fost preluata din Istanbul, de sub Podul Galatei (podul care leaga zona Tacskim-Tunel de Sultanahmet) si poate fi testata la Peter's Kitchen, pe strada Sperantei nr. 6, sector 2, Bucuresti.

Pancake Tour by Tefal, cel mai delicios turneu al primaverii!

Email Imprimare

Vrei sa te rasfeti si sa-ti indeplinesti si cea mai dulce dorinta? Tefal te invita in turneul primaverii Pancake Tour! In plus, orice tigaie, oala sau cratita Tefal pe care o achizitionezi pana pe 20 aprilie iti poate aduce unul dintre sutele de premii zilnice: cantare de bucatarie, carafe si cani de calatorie. Sau marele premiu, un circuit Sweet Gourmet pe Coasta de Azur!
Iubesti iremediabil clatitele, dar parca nu vrei tot timpul sa le prepari acasa! Ei bine, s-a facut: te invitam in oras si iti propunem un meniu inedit ce se poate transforma intr-un maraton culinar alaturi de prietenii tai. Provocarea este lansata de Tefal impreuna cu zece restaurante partenere, unde chef-ii vor prepara, cu maiestrie si imaginatie, retete unice, combinatii de arome si ingrediente rafinate. Turneul Clatitelor se desfasoara pana pe 20 aprilie in Bucuresti, la Acuarela Bistro, Coftale, Crama Domneasca, Il Villagio, InFusion Bistro and Sports Bar, 3 Kombinat, La Belle Epoque, Maison des Crepes, Modelier si White Horse.

O reteta de pizza creata pentru Postul Pastelui: Floarea din ghiveci

Email Imprimare

Reteta creata de florarul-sef de la Pizza Flower, pentru Postul Pastelui. Reteta poate fi testata prin comenzi la domiciliu pana pe 15 aprilie.
Ingrediente pentru fiecare Floare din ghiveci: 220 g aluat: 140 g faina alba 000, 1 g drojdie proaspata, 175 ml apa filtrata, 4 g sare de mare.
Topping: masline verzi, ardei gras, oregano, dovlecei felii, mozzarella vegetala, parmezan de post.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...13 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.