Miercuri, 20 Jun

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Stil de Viata Arta culinara

Arta culinara

Cozonac cu miere bucovinean

Email Imprimare

Nici nu ne-am putea imagina Craciun sau Paste, nunti sau botezuri fara traditionalul cozonac! Este nelipsit la mesele de sarbatori sau evenimente festive, traditionale sau nu, in diverse variante, in retete care mai de care mai imbunatatite sau chiar in variante de post. Cozonacul cu miere bucovinean este, cu siguranta, o reteta traditionala ce va da un plus de savoare oricarei mese festive!

Somn gustos pregatit (retete romanesti pe gustul tau)

Email Imprimare

Nu va asteptati sa gasiti un asemenea preparat intr-o carte de retete romanesti!... Exista un timp, insa, al rafinamentelor culinare, in casele inaltei societati a marilor orase. Astazi, va propun sa ramanem la inceputul veacului 20. Atunci cand Ecaterina Comsa aseza Craiova pe harta cartilor de bucate esentiale din Romania. Si, daca tot ramanem, chit ca-i dimineata, sa tragem... un pui de somn.

Legume si sarmale umplute cu grau, ca-n Baragan

Email Imprimare

O carte-ntreaga de retete romanesti, scrisa pe un bob de grau! In inima Baraganului, graul tine loc de orice alta cereala. Nu-i de mirare, deci, ca-n vremurile de demult, umplutura de sarmale se facea cu grau, si nu cu orez, ca-n ziua de azi. Cum tot cu grau erau umplute si legumele, dupa cum se va vedea in aceasta reteta culeasa cu vreo doua decenii in urma din Stelnica ialomiteana. Trecand din bucatarie in cult si din ritual din nou pe masa fiestecaruia, graul poarta daltuit, dupa credinta taranului roman, chipul lui Hristos, pe fiecare bob.

Bulz de maruntaie, ca pe Rarau

Email Imprimare

Retete (mai) romanesti, ca-n Bucovina, nu gasesti! E un slogan pe care l-am auzit si eu, candva, urcand pieptis spre Pietrele Doamnei, si zau ca mi-a parut rau atunci ca nu aveam in rucsac si caietul meu de retete. Ca sa notez iute-iute toate cate le-am aflat. Dar unele dintre acele retete mi-au fost spuse inca o data, la gura sobei, intr-o iarna bucovineana.

Coltunasi sau vareniki ca la Ulma (reteta Mariei Gorban)

Email Imprimare

Pe Maria Gorban am intalnit-o cu ani in urma la festivalul ProEtnica de la Sighisoara. Reprezenta comunitatea de ucraineni din comuna Ulma si ma tot imbia sa gust din bucatele specifice femeilor din neamul sau, de-a lungul veacurilor. Retete insa impamantenite la noi si asimilate de intregul sat, de intreaga comuna.

Pilaf ca la Muntele Athos (reteta Parintelui Epifanios)

Email Imprimare

Viata la manastire presupune impunerea unor restrictii, inclusiv in alimentatie, pe care oamenii de rand le pot insa si ei aplica, atunci cand credinta lor ii ridica la un asemenea nivel de intelegere, asa cum este cel zis monastic. Sunt diferente la fel de vizibile si intre ceea ce mananca un monah care traieste in sanul unei comunitati monastice si hrana ascetilor.

Pastrav cu vin rosu

Email Imprimare

Ai trebuinta de: 2 pastravi, 500 g rosii, 300 g ciuperci, 150 g arpagic, 1 legatura de patrunjel, 1 ceapa, 4 catei de usturoi, 500 ml vin rosu, 75 ml ulei de floarea-soarelui, 500 ml apa, sare, piper.
Cum se prepara: Pastravii se curata, se eviscereaza si se spala. Se condimenteaza, se asaza intr-o tava si se inconjoara cu ciuperci taiate felii. Arpagicul se curata de foi, se spala si se presara peste peste. Rosiile se spala, se taie rondele si se asaza deasupra pestelui. Ceapa si usturoiul se curata de foi, se toaca marunt si se presara peste peste. Se adauga patrunjel tocat, se toarna deasupra vinul amestecat cu uleiul si apa si se coc in cuptorul incins pana scade sosul si se ingroasa.
Sursa: Antena Satelor

Tarta de branza cu legume si ciuperci

Email Imprimare

Ai trebuinta de: 500 g branza de vaci, 100 g branza telemea, 300 g cartofi, 2 ardei grasi, 2 cepe, 4 catei de usturoi, 200 g rosii, 4 oua, 1 conserva de ciuperci, 1 salata verde, 100 ml ulei, sare, piper.
Cum se prepara: Branza telemea se taie cuburi si se amesteca cu branza de vaci. Cartofii se curata de coaja, se spala si se fierb. Se racesc si se taie in felii subtiri. Cepele si usturoiul se curata de coaja si se toaca marunt.

Ciorba de fasole cu laste, ca la Ampoita

Email Imprimare

Reteta pe care v-o daruiesc astazi am primit-o si eu in dar de la Mama Luta din Ampoita, celebritatea satului de la poalele Apusenilor, loc unde se zice ca ar fi poposit si Dumnezeu, intr-una dintre peregrinarile sale pe pamant. Pe Valea Ampoiului a gasit salas de odihna si tarani vrednici, care l-au omenit cu placinta pe lespede si cu… ciorba de fasole cu laste de casa. Cum se prepara aceasta ciorba?

Cartofi cu sos de legume

Email Imprimare

Persoanele care se decid sa urmeze un regim de slabit pot fi, fara de voie, vegetarieni (sau macar pe jumatate vegetarieni, adaugand in meniu lapte, branzeturi, oua sau chiar peste). Carnea slaba de peste (ce are un continut ridicat de acizi Omega 3), salatele de legume, branzeturile degresate si fructele sunt ingredientele de baza ale unor preparate la fel de bogate in arome si gusturi ca si cele pe care le-am putea considera "obisnuite".

Charoset, desertul biblic

Email Imprimare

Biblia contine si lectii importante pentru sanatatea fizica. Una din mancarurile folosite la Cina cea de Taina ar fi benefica impotriva bolilor. Mai exact, se crede ca la Cina cea de Taina, apostolii ar fi mancat Charoset. Desertul consta dintr-o combinatie de mere tocate marunt si nuci pisate, carora li se adauga stafide strivite, curmale, scortisoara si miere.

Reteta de paine de casa a mamei (retete romanesti pe gustul meu)

Email Imprimare

Si cine sa fie un mai atent depozitar al caietului cu retete romanesti daca nu... mama?! Ei ii datorez cea mai buna reteta de paine de casa. Toate amintirile din copilarie incep cu mainile mamei framantand painea cea de toate zilele. Binecuvantand-o... lasand-o sa creasca - tihnit! - sub zapada servetului tesut in casa. Modeland-o dupa chipul si asemanarea rotundului pamant si lasand-o sa se rumeneasca si sa-si implineasca aromele in caldura cuptorului... De aceea azi nu e reteta mai nimerita decat cea a painii!

Dovleac copt, cu miere (reteta razaseasca)

Email Imprimare

Despre bucatele din Tansa, sat de razesi din buza Iesilor, mi-a vorbit mai demult pictorita naiva Catinca Popescu, veche si buna prietena din Bacaul tutelar al amintirilor mele de tinerete. Retete simple, dar cu gust de poveste! Pictorita a satului natal, cu lanurile lui de floarea-soarelui si stupinele raspandite pe coaste de deal, imi povestea despre bucatele din casa parintilor, agricultori si apicultori, pentru care aurul mierii era adevarata avere. Nu-i de mirare, deci, ca-n iernile bogate-n zapezi, gateau batranii ei... dovleac copt cu miere.

Prajitura rapida cu miere

Email Imprimare

Nu-i asa ca uneori ti se face dor de gusturile copilariei mai mult decat orice? De gusturi de acasa din care nu lipsesc mierea, nuca si aroma unica de scortisoara? E vorba de acel putin si simplu care te face fericit! Cand iti doresti sa intorci putin in  vremea copilariei, dar timpul nu iti permite sa stai prea mult in bucatarie, poti prepara o reteta de prajitura cu miere simpla si rapida, dar deosebit de savuroasa.

Osteria Zucca - restaurantul autorizat de Accademia Italiana della Cucina

Email Imprimare

Aventura bucuresteana te poarta pe strazile inguste din centrul Bucurestiului, la numai 5 minute de mers pe jos de la Teatrul National Bucuresti, pe strada Jean Louis Calderon. Osteria Zucca este locul care bucura sufletul citadinului satul de agitatie si zgomot urban, dar ahtiat dupa savuroasa mancare italiana. Osteria Zucca are o bucatarie care te rasfata si te incanta, cu un meniu variat si bogat in preparate cu diverse sortimente de fructe de mare, la fel ca in Bella Italia.

Atunci cand ai frigiderul gol si esti in pana de idei

Email Imprimare

Ni se intampla uneori sa venim acasa infometati, dupa o zi de munca, si sa descoperim ca frigiderul este aproape gol. E clar, (iar) am omis sa mergem la cumparaturi, desi ne propusesem asta inca de dimineata. Stomacul "chioraie" si trebuie sa luam rapid o decizie. In gasirea unei solutii de "supravietuire" cautam si in camara solutii salvatoare si gasim cateva conserve de Eva Sardine in ulei vegetal (cu sau fara lamaie) sau Eva Sardine in sos tomat. Ce buuun, gata, am gasit solutia! Si mai rapid de atat nici ca se putea!

Savureaza ardeleneste ciorba de pui cu rantas!

Email Imprimare

Daca esti genul care abia asteapta sa descopere retete noi, avem o veste buna pentru tine! Iar daca abilitatile tale in bucatarie nu dau lumea pe spate, nu-ti face griji, reteta de astazi este pe cat de simpla, pe atat de delicioasa. Si vine taman din nordul tarii. Asadar, pregateste-te pentru un festin pe indelete, cu arome intense si belsug in farfurie.

Gusturi bogate de sarbatori alaturi de Monini!

Email Imprimare

Ne pregatim pentru sarbatori. Cu bucate alese si cu delicii carora nu putem sa le rezistam, dar si cu o stare generala de bine, neintinata de raceli, gripa sau epuizare. Vremea rece isi intra in drepturi; stam mai mult in casa, ceea ce favorizeaza "rontaiala" intre mese si excesul de calorii. Iar schimbarile bruste de temperatura si trecerea de la caldura din case la frigul de afara solicita organismul si cresc riscul de imbolnavire. Pentru a depasi cat mai in forma aceasta perioada trebuie sa ai grija de cateva aspecte-cheie esentiale, asa cum sunt alegerile alimentare, ce pot ameliora buna dispozitie, schimbarea functionarii sistemului imunitar, si la cresterea rezistentei la frig. Fiecare anotimp aduce bucuriile sale in materie de fructe si legume; si, pentru ca toate au un sens, natura ne ajuta si ne pune la dispozitie fix nutrientii de care avem nevoie in fiecare sezon.

Atunci cand te grabesti si iti este foarte foame

Email Imprimare

Tuturor ni se intampla sa poftim, mai ales cand suntem infometati, deseori salivand chiar si numai cand simtim un miros imbietor. Ne urnim greu sa gatim, ne place mai mult sa fim serviti. Lucru valabil si in cazul mancarurilor cu peste – nu prea ne place sa-l pregatim, dar ii apreciem gustul si aportul de Omega 3. Insa ce faci cand pofta te trimite cu gandul la peste si esti la serviciu, unde nu poti gati? Avem noi solutia pentru tine, de fapt chiar doua: Eva File de hering in sos tomat si Eva File de hering in ulei vegetal.

10 beneficii pro sanatate aduse de o dieta care include ton

Email Imprimare

Despre ton, numai de bine, cum ar spune o vorba inteleapta. Este un peste deja faimos pentru gustul autentic si varietatea de modalitati in care poate fi preparat. Nutritionistii il recomanda inca de la implinirea varstei de 1 an, neavand contraindicatii pentru a fi consumat cel putin o data pe saptamana. Tonul se remarca prin cantitatea impresionanta de seleniu prezenta sub forma de „selenoneine” - o forma mai puternica de antioxidanti, care protejeaza tonul de radicalii liberi si care poate co-exista cu mercurul, scazand influenta acestuia asupra organismului. Tonul este bogat si in complexul de vitamine B, vitamina D, contine proteine, fosfor, potasiu, magneziu si mult-cautatele grasimi sanatoase Omega-3 si Omega-6.

4 ciorbe care te vor tine departe de raceli

Email Imprimare

Ciorba, una dintre cele mai iubite mancaruri romanesti, detine un rol important in alimentatie si aduce o contributie benefica organismului. Pe langa faptul ca te energizeaza, te incalzeste pe loc si te vindeca atunci cand esti racit. Lumea ciorbelor este variata, existand varietati pentru toate gusturile. Iata 4 recomandari de la Chef Liviu Balint care iti vor incanta papilele gustative:

Sardinele, sanatoase, delicioase si de nelipsit din alimentatie!

Email Imprimare

Stiai ca sardinele intrec pesti precum tonul sau somonul in aportul de omega 3? De fapt, au cel mai mare aport de omega 3 dintre toate alimentele. In doar 80 de grame de sardine gasim aproximativ 1950 mg de omega 3. Ca sa nu mai vorbim despre continutul ridicat de vitamina D care este, dupa cum stim cu totii, esentiala pentru oase. Norvegienii sunt fani inraiti ai sardinelor si sa nu va surprinda daca o sa regasiti o multime de preparate care contin acest peste in bucatariile nordicilor. Si unul dintre cele mai importante aspecte de luat in seama atunci cand vorbim despre sardine este acela ca nu contin toxine, asa cum o fac pestii mai mari. Asta pentru ca sardinele sunt mici si se afla pe o treapta inferioara a lantului trofic. Iar datorita vitezei cu care acestea se reproduc, se gasesc usor si sunt accesibile ca pret.

Carnea de pui, pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa!

Email Imprimare

Daca, referindu-se la carnea de porc, specialistii in nutritie ne sfatuiesc sa fim precauti si sa o consumam in cantitati cat mai mici, la polul opus se afla sfaturile despre carnea de pui si de gaina. De ce carnea de pasare ar trebui sa fie nelipsita din meniul zilnic? Fiind un aliment lipsit de carbohidrati si sarac in grasimi, carnea de pasare este ingredientul perfect pentru silueta. Aportul caloric redus alaturi de puterea mare de satietate sunt avantaje care fac din carnea alba de pui prima alegere a celor care vor sa scape de cateva kilograme. In plus, s-a observat ca aminoacizii din compozitia acesteia au actiune tonica asupra sistemului nervos si scad apetitul.

<< Inceput < Inapoi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 ...15 Inainte > Sfarsit >>
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.