Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Monumentul Semn Dacic de la Orastie

Monumentul Semn Dacic de la Orastie

Email Imprimare

Monumentul "Semn Dacic" (Sabia Dacica – Falx Dacica) este creatia sculptorului Nicolae Adam si reprezinta cea mai redutabila arma de lupta a stramosilor nostri. Monumentul anunta intrarea in Orastie, fiind amplasat pe partea dreapta, in sensul de mers al DN7 dinspre Simeria spre Orastie, simbolizand totodata poarta de intrare in inima civilizatiei dacice din Muntii Orastiei. Argumentul decisiv al lucrarii l-a constituit simbioza daco-romana realizata in urma celor doua razboaie (101-102, 105-106).

Semnul dacic a fost dezvelit in vara anului 2007, cu ocazia comemorarii celor 1.900 de ani de la moartea regelui. Iata si o scurta descriere a acestei arme - sursa: dacii.ro Aceasta arma este raspandita in toate tinuturile geto-dacilor fiind exportata si in lumea celto-germana si sarmatica. Avea lama lunga si ingusta, ascutita pe partea concava si prevazuta cu un maner de lemn sau de os, foarte potrivita pentru taiere si spintecare si mai putin pentru impungere. Unele exemplare descoperite prezinta santuri de scurgere a sangelui si incrustatii pe lama. Varianta mai scurta se numea Sica (in limba daca) iar cea lunga (cu o lungime medie de 0,60-0,70 cm) se numea Falx (in limba latina).
Falxul era curbat inspre treimea anterioara, ceea ce o facea deosebit de eficace impotriva ligamentelor picioarelor inamicilor. Falxul in sine este o arma inspaimantatoare: lama curbata asemenea unui cosor, asezata la capatul unui maner de lemn, se dovedea a fi o arma mortala in mainile unui luptator bun si toate populatiile care inconjurau tara dacilor au invatat sa se teama de ea. Actiunea de taiere se facea printr-o miscare de lovire si tragere. Taierea era amplificata de folosirea ambelor maini. Cand era folosit cum trebuie, putea taia cu usurinta un membru sau putea decapita un adversar. De asemenea, datorita ciocului care rezulta din curbura si a manerului lung, putea patrunde prin coifuri si armuri, provocand rani grave sau producand comotii cerebrale in cazul loviturilor la cap.
Falxul era o arma grea, manuita cu ambele brate. In unele reprezentari pare sa fie o lama asemanatoare unei coase atasate la capatul unui maner rezistent de lemn sau alt material, iar in altele pare mai degraba asemanatoare unei sabii, luand o forma usor curbata. Faptul ca putea cauza rani grave sau amputari a generat atata teama in randul soldatilor romani incat un grup special de legionari purtau armuri la brate si picioare si erau oponenti ai luptatorilor cu falxul. In urma tot mai deselor intalniri ale romanilor cu manuitorii de Falx a facut ca armurierii romani sa adauge doua benzi transversale de metal pe coifurile soldatilor pentru a putea rezista loviturilor naucitoare. (Iulia Dragan)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.