Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Educatie prin sah in scoli!

Educatie prin sah in scoli!

Email Imprimare

Ministerul Invatamantului a dovedit cu varf si indesat in cel putin ultimii ani ca nu mai era un minister pe masura denumirii. Ca si alte ministere, si-a schimbat parul, el devenind Ministerul… Educatiei. In  scolile noastre nu se mai face de ani buni invatamant, ci educatie, este concluzia fireasca si pe baza introducerii Religiei, materie optionala, care tine mai mult de educatie, pe baza aparitiei Scolii altfel, program in care se face educatie, pe baza unor optionale care tin mai mult de educatie, nu de invatamantul clasic. Aflam, acum, ca maretul si distinsul (glumeam!) Minister al Educatiei a ajuns la concluzia ca doar sahul mai lipsea in ceea ce ofera scoala moderna romaneasca!

Ce poate ascunde aceasta alegere pentru sah o puteti deslusi in prezentarea disciplinei Educatie prin sah, mai precis la competentele specifice si exemple de activitati de invatare: utilizarea unor softuri de sah adecvate varstei, folosirea softurilor speciale de sah pentru o intelegere mai buna a procedeelor tactice, realizarea unor aplicatii cu tema, folosind softul si videoproiectorul. Va suna a afacere? De unde se vor cumpara la scoli respectivele softuri? Le aduce… Ghita, cumva? Se vor cumpara de la AppStore, cu tablete cu tot sau de pe Amazon? E nevoie si de videoproiectoare pentru optionala, credeati ca sahul se mai joaca aducand de acasa cutia de lemn sau de plastic? In plus, ce calificare vor avea cei care vor preda sah nu se specifica nicaieri. Pentru a lucra cu copiii in scoala ca profesor ai nevoie de studii superioare si de curs finalizat de psihologie scolara. Vor avea asa ceva cei care vor preda sah sau in cazul lor nu se aplica cerintele meseriei de profesor? Desigur, ministerul va trebui sa revina cu raspunsuri la astfel de intrebari, precum si sa ofere transparenta la achizitiile publice necesare practicarii sahului.
Poate ca unii vor spune ca e bine sa se invete sah in scoala, daca carte se face asa cum se face, dupa manuale realizate si de insi fara grade didactice si experienta la catedra. Problema este de ce, neaparat, sah si nu Go sau Bridge? Si aceste jocuri sunt provocatoare, competitive si dezvolta inteligenta si, din pacate, sunt si mai greu de invatat fara manuale sau fara un profesor, fata de un sah care se poate invata si juca si de unul singur, inclusiv pe un telefon sau pe tableta. Dar ce spuneti de scrabble sau de rebus? Am inteles, avem un Minister al Educatiei, nu al Invatamantului, dar mult mai potrivit ar fi fost introducerea unor optionale de rebus sau scrabble. Si aici se dezvolta inteligenta, bagajul de cunostinte, se invata corect limba romana si se ofera satisfactia victoriei, plus ca in cazul rebusului copiii pot fi tentati sa devina si ei creativi, sa compuna, la randul lor, careuri, pe care sa le publice pentru a avea satisfactia muncii bine facute. In caz ca ati uitat, ministerul pomenit e doar al Educatiei, nu al Invatamantului si astfel poate se explica si cum inspectorul scolar general de la Mures propune profesorilor de religie pelerinaje cu elevii la ctitoriile Brancovenilor si mersul la slujbe in parohii,  cum concursul Smart se desfasoara bine-mersi in scolile din tara, dar in afara cadrului legal stabilit de minister - asa cum comunica biroul de presa al ministerului, cum elevii sunt incolonati pentru a merge la primarii pentru a sorcovi conducatorul iubit si a se primi mii de pachetele din banii publici, pe intermediarul de partid, cum elevii trebuie sa mearga obligatoriu, in numarul de clase solicitat de politrucul de la inspectorat, la  colocvii cu insi politici, in afara programului scolar si asa mai departe. (Florentin Deac, Foto: freeimage.com)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.