Sambata, 27 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Pe drumul vinului

Pe drumul vinului

Email Imprimare

Exista un loc in care toamna te poti bucura din plin de culori minunate, de zile caldute si peisaje splendide, degustand vinuri celebre. Locul acesta se afla la poalele Muntilor Trascaului, in Depresiunea Aiud. Prima noastra destinatie este Iezerul Ighel, un minunat lac natural aflat in latura sudica a Muntilor Trascaului. Ca sa ajungi aici, trebuie sa te abati din soseaua care leaga Aiud de Alba-Iulia, spre comuna Galda de Jos. Sunt 16 km din Galda pana la lac, pe la poalele muntilor, pe urmele vechiului drum roman al vinului (via Magna), care strabate satele Cricau si Bucerdea Vinoasa si care vorbeste de la sine despre preocuparile traditionale ale locuitorilor. La Cricau se afla o superba biserica in stil gotic din secolul al XIII-lea, construita, la randul ei, pe ruinele unei bazilici romane.

Dupa satul Ighiu, parasim in graba asfaltul si continuam calatoria pe un drum forestier, pe Valea Ighelului, cale de aproximativ 8 km, pana la frumosul lac Ighel. Lacul este de un verde-smarald si s-a format in mod natural, prin bararea unui parau... Atat lacul, cat si padurea de fag din jurul lui sunt zone protejate. O poteca de picior, marcata, ne duce de aici pana pe platoul carstic Ciumerna, de unde putem admira in voie satele risipite pe culmile inalte ale Trascaului.
Aiud este un oras cu o istorie bogata, renumit pentru cetatea construita de sasi si pentru Colegiul Bethlen, multa vreme a fost cea mai faimoasa scoala din Transilvania. De altfel, toata Depresiunea Aiudului e un loc incarcat de istorie, cu elemente de civilizatie diferite, de la cea daco-romana pana la cea romana, maghiara si germana.
O alta  destinatie este Manastirea Rameti sau, Mireasa din Apuseni, cum se spune ca a numit-o candva o maicuta. Pentru a ajunge de la Aius la manastire, va trebui sa facem un ocol prin orasul Teius, pe unde intram pe Valea Geoagiului. Strabatem cateva localitati de deal: Stremt, Geoagiu, Geoagiu de Sus, apoi peisajul devine tot mai aspru si curand ajungem  la Cheile Manastirii. Dupa ce depasim ultimele case ale localitatii Valea Manastirii (unele mai au inca celebrele acoperisuri de paie cunoscute in Apuseni), ajungem la Manastirea Rameti.
Este cea mai veche manastire din Transilvania, a carei existenta poate fi considerata o minune, avand in vedere ca fostul Imperiu Austro-Ungar a distrus aproape tot ceea ce a insemnat spiritualitatea ortodoxa-crestina in Ardeal, peste 400 de manastiri au cazut sub salvele tunurilor generalului austriac Bucow. Aceasta manastire se afla intr-un cadru natural extrem de deosebit si are o bogatie de odoare bisericesti, picturi de pe vremea lui Matei Corvin, obiecte medievale si icoane pe lemn. Daca vrei sa te bucuri mai multe zile de frumusetea si linistea locului, poti afla gazduire la maicutele ospitaliere sau la Cabana Rameti, aflata la 800 m mai sus.
Pentru cei ce iubesc muntele, trasee de picior diferite duc spre Cheile Rametilor ori spre satul Rameti, aflat la cateva sute de metri deasupra manastirii. Cele spre Chei sunt relativ dificile, cu zone unde merge prin albia raului Geoagiu si poteci inguste, suspendate peste hauri. De aceea, drumul necesita atentie si echipament adecvat. De sus, din sat, avem o panorama exceptionala asupra tututor cheilor care strabat Trascaul. (Carmen Tender)



Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.