Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Istorie si legenda la Biserica din Borzesti

Istorie si legenda la Biserica din Borzesti

Email Imprimare

La Borzesti, sat din judetul Bacau, azi cartier al Onestiului, s-a nascut si a copilarit Stefan cel Mare. Biserica din Borzesti este renumita pentru legenda ce graviteaza in jurul ei. Aceasta a fost ridicata de domnitorul Stefan cel Mare, nu pentru a comemora o victorie, ci in amintirea prietenului sau, Mitrut. Impreuna cu alti copii de razesi, Stefan obisnuia sa se joace de-a moldovenii si tatarii in jurul unui stejar falnic. Copiii isi imaginau un joc in care erau atacati de tatari. Jocul a devenit realitate, iar Mitrut a fost abandonat legat de falnicul stejar si ucis de catre sageata hanului tatar. Peste ani, hanul tatar a fost ucis de catre Stefan cel Mare, legat de acelasi legendar stejar.

Biserica din Borzesti a fost construita de Stefan Voievod impreuna cu fiul sau, Alexandru, intre anii 1493 si 1494. Constructia s-a realizat in stil moldovenesc, din piatra de rau. Masa altarului a fost realizata din trunchiul celebrului stejar. Biserica are o clopotnita din lemn de stejar, realizata in stil maramuresan si acoperita cu sindrila. In cimitirul Bisericii din Borzesti este ingropata fiica lui Vasile Alecsandri, Maria Bogdan, care a locuit in conacul din imediata apropiere a bisericii. In cladirea vechii scoli din curtea bisericii, functioneaza Muzeul de cultura si arta religioasa. Muzeul adaposteste un patrimoniu cultural important: icoane, obiecte de cult si carti vechi religioase.
Daca aveti drum prin zona, faceti un popas la Borzesti si bucurati-va de o fila de istorie. Gasiti intregul complex pe soseaua Onesti-Adjud, la 4 km de Onesti, intr-un cadru natural de exceptie. Pentru intrarea in biserica nu se percepe taxa, dar daca doriti sa fotografiati interiorul bisericii, muzeografa va cere cam mult, 15 lei. Nu mai conteaza, important este sa vizitati acest minunat loc si sa spuneti copiilor dumneavoastra Legenda stejarului din Borzesti. (Aglaea Ciubotaru)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.