Vineri, 26 Apr

Ultimele Titluri :
Te afli aici : Romania Mea Articole despre Romania mea Sa ne descoperim mai bine natura!

Sa ne descoperim mai bine natura!

Email Imprimare

In zilele noastre, pe piata serviciilor turistice au intrat si tururile organizate prin padure sau traseele pe munte conduse de catre ghizi turistici autorizati de ANT (Autoritatea Nationala in Turism), in sistem trekking sau tematice, pe urmele animalelor ori de interes pentru vegetatie, tipuri de paduri sau diferite lucrari care se efectueaza in padure. Prin aceste tururi sau excursii tematice putem intelege mai bine ce se intampla in natura, care este influenta omului asupra ecosistemelor forestiere, putem sa invatam specii de arbori, ciuperci, muschi sau plante terapeutice. Putem, de asemenea, sa invatam tehnici de supravietuire in salbaticia padurilor carpatine si putem sti mai bine cum sa traim in armonie si in simbioza cu natura!

Au inceput sa prinda si la noi, la fel de bine precum vanatoarea, si birdwatching-ul sau urmarirea animalelor salbatice folosind tehnici de tracking pentru o altfel de vanatoare, cea de imagini sau capturi pe camera video (dupa urme, tipar comportamental, sunete scoase in perioada imperecherii sau abundenta si diversificarea hranii).
Toate aceste provocari din padure, de pe munte, sunt facute pentru a ne invata mai multe despre natura, flora si fauna. Una dintre temele importante ale unei astfel de excursii o reprezinta recunoasterea urmelor si a mediului de viata pentru diferite specii de animale salbatice. Invatam cum sa deosebim ce animal a trecut prin padure dupa urme, aflam ca ceea ce eram invatati la scoala la Cunoasterea Mediului se transpune altfel in realitate si ca partenera cerbului nu este caprioara, descoperim unde salasluiesc mistretii pe timp de zi si de ce acestia ies noaptea sa scormoneasca prin padurea de stejari. Dezvaluim astfel trufele, invatam ce sunt, cum le putem descoperi si de ce sunt ele atat de importante in bucatariile marilor restaurante din Italia, Germania sau Franta. La fel de important, aflam ce trebuie sa facem daca ne gasim in zmeuris, pe un versant al muntelui proaspat exploatat, la cules de fructe aromate si alaturi de noi se regaseste si Mos Martin sa se infrupte din bunatati.
Un exemplu de traseu ne plaseaza in Muntii Postavaru si ar incepe cu o plecare de la Pietrele lui Solomon, locul de intalnire anuala a junilor brasoveni, o trecere prin Valea cu Apa si un prim obiectiv la Pestera de Lapte, o pestera neamenajata ce necesita lanterna sau torta pentru vizitare. Poposim apoi in Poiana Ruia pentru odihna si realimentare si continuam urcarea spre Varful Postavarul in zona partiilor de schi. La intoarcere alegem un traseu diferit, pe coborare din Crucurul Mare spre Poiana Brasov. Parcurgem astfel mai multe etaje forestiere si tipuri de padure in urcare, printre care gorunete si amestecuri cu paltin sau ulm de munte, paduri de fag si amestec cu brad, molidisuri si in final vegetatie alpina.
Avem sansa sa observam si sa fotografiem cinteze, codobaturi, mierle, gainuse sau cocosi de munte, soparle, soareci de padure, caprioare, mistreti. Ursii se pot vedea cel mai bine atunci cand gasim un refugiu sau un observator iar daca avem noroc sa mergem cu un ghid bun, putem face tracking la cerb (mai ales in perioada de imperechere sau boncanit), ras sau pisica salbatica. Detectam urme, stabilim autorii si directia in care s-au indreptat iar daca este posibil, ne dam seama despre activitatea pe care au avut-o pe unde au trecut.
Dragi cititori Dacic Cool, descoperiti astfel de provocari ce va pot invata mai multe despre mediul inconjurator, despre ecosisteme si relatiile din ele. Acceptati astfel sa traiti pentru cateva zile in salbaticie, sa legati prietenii pe poteci de munte si, de ce nu, sa va distrati cu totii pe cinste! (Razvan-Constantin Ciubotaru)

Comentarii (0)


Arata comentarii/Ascunde

Scrie comentariu


busy
 

CONCURS

SCRIE-NE DESPRE ROMANIA TA!

ConcursScrie-ne despre Romania ta! Trimite-ne si fotografiile sau filmele tale cu locuri, oameni, situatii sau intamplari din Romania pe adresa office@daciccool.ro.

Le vom posta si le vom premia pe cele mai bune.

Arata-ne Romania asa cum o vezi tu!

Poti castiga premii constand in produse romanesti oferite de magazinul online DACIC COOL.


 

CONCURS

FII COOL! DACIC COOL!

Descopera Romania asa cum au vazut-o, au simtit-o sau au iubit-o cei care au avut curajul sa ne spuna opiniile si visele lor sau sa ne trimita imaginile si sperantele lor. Descopera Romania prin ochii lor!
Scrie-ne despre o viata frumoasa si sanatoasa intr-o Romanie frumoasa si sanatoasa, scrie-ne despre cum iti doresti sa fie viata ta in tara ta!
Asteptam materialele tale pe adresa office@daciccool.ro.
Le vom premia pe cele mai interesante.
Poti castiga unul dintre cele 10 premii pentru frumusetea si sanatatea ta.